Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mint a búcsúban – Szervezőcégek tucatjai állnak a bulizni vágyó külföldiek rendelkezésére

Mint a búcsúban – Szervezőcégek tucatjai állnak a bulizni vágyó külföldiek rendelkezésére

A budapesti bulinegyedben többféle érdek feszül egymásnak, a lakók, az önkormányzat, a szórakozóhely-tulajdonosok, a magyar és a külföldi bulizók is a saját képükre akarják formálni a főváros szívét. Ma már egyre hangosabbak a tiltakozások, a demonstrálók azonban mind máshogy szeretnék rendezni a helyzetet. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy homogén masszaként mozgó, illuminált külföldi bulizók nélkül jóval kisebb problémahalmazt kellene kezelni.

Fotó: Veres Viktor

Az utóbbi hetekben két, a bulinegyedben tapasztalható állapotokkal elégedetlen csoport is tüntetést szervezett, először a vendéglátóhelyek tulajdonosai és alkalmazottaik, majd az Élhető Erzsébetváros tagjai demonstráltak.

https://zoom.hu/2017/08/29/leallt-az-elet-a-bulinegyedben-hogy-ne-legyen-leallas

Mindkét demonstráció résztvevői a bulinegyedben lassan már tarthatatlan állapotok ellen indultak útnak, különböző megoldási javaslatokkal. Egy közös ellenséget azonban sikerült találniuk: a külföldi bulihordákat.

A külföldi bulizók valóságos paradicsomba érkeznek

A lakók az éjszakai pihenésbe beleüvöltő turisták és az utánuk maradó színes-szagos nyomok között nehezen tudnak örülni annak, hogy a bulinegyed évente 6,6 milliárd forintot hoz az államháztartásnak. A vevőkörét elveszítő kocsmatulajdonost sem nyugtatja meg, hogy a romkocsmaadóból a kerület egészségügyét fejlesztik. Ráadásul a tulajok – többek között a külföldi fiatalok maximálisra pörgetett látogatásai miatt – már új (önkormányzati tulajdonban lévő) hely nyitásában sem gondolkodhatnak.

A Szimpla úgy is tömve van, hogy a pub crawl túrák nem érinthetik. Fotó: Veres Viktor

A bulizni vágyó tömeget azonban óvatosan kell regulázni. A szeptemberben elindult Night Mayor BUD kezdeményezés ajánlásai például az idelátogatók mediációját és a kommunikációt tartja a legfontosabb eszközöknek. Utóbbi igencsak fontos, hisz az utóbbi években, évtizedben a bulinegyedbe érkező turisták szájhagyomány útján terjedő kampánya visszájára fordult, a budapesti nyaralásukat, leány- vagy legénybúcsúikat tervező külföldi fiatalok ma már az elhajlás mennyországának tartják a VII. kerületet, ahol az estéknek csak a fantázia szab határt, vagy még az sem. És nem is állnak messze az igazságtól, partiszervező cégek garmadája áll rendelkezésükre, hogy alfától ómegáig megtervezze nekik a tökéletes időtöltést.

A cél: csúszni-mászni Budapesten

Ez az időtöltés sokszor egy szóval leírható: romkocsmatúra. Az angolszász kultúrában pub crawlnak nevezett közösségi mulatozás annyit takar, hogy a fiatalok végigjárják a környék kocsmáit, szemrevételezik kínálatot és a helyi szokásokat, majd vérmérsékletüktől függően élnek velük.

„Nem nagyon ismerem a várost, nekem természetes volt, hogy egy ilyen túrára fizessek be. Ez az első napunk, holnap megnézzük jobban a várost, a guide-unk mondott pár helyet, ahova holnap el kell mennünk, de most hirtelen nem jutnak az eszembe…”

– nyilatkozta a baszk származású Gara, aki három barátnőjével fizetett be egy magyar pub crawl túrára. A Bilbaóból jött lányok épp az Ellátó kertben próbálták lezárni az estét.

Gara (balra) barátnőivel fizetett be egy romkocsmatúrára. Fotó: Veres Viktor

A csúszni-mászni (crawling) óhajtó turistákat a partiszervező cégek egy bizonyos összegért guide-ok segítségével vezénylik körbe Budapest romkocsmáin. A külföldiek dolga egyszerű, online kiválasztják a szívüknek kedves szervezőcéget, lefoglalják a kívánt csomagot, és ideutaznak. Az este akkor indul, amikor kísérő összeszedi a csapatot, és ráereszti a budapesti éjszakára.

https://zoom.hu/2017/08/30/igyal-itt-de-hanyjal-otthon

A guide-ok először is felkészülnek a csoportból, mi várhat rá. Ezután találkozik velük, elmondja a részletek, felvázolja hova mennek, mi történik majd, aztán este kilenc felé nyakukba veszik az éjszakát. Egy-egy helyen körülbelül háromnegyed órát töltenek, aztán továbbállnak, de haladás közben is foglalkoznak a csoporttal, szórakoztatják őket, kisebb ivós vagy ismerkedős játékokat szerveznek nekik.

A Szimpla már nem kér a pub crawlokból

A szolgáltatást igénybe vevő turista 15–20 euróért már hozzávetőleges képet kaphat a város szívéről, a partiszervező cégek általában három-négy helyre kísérik el a vendégeket, ügyelve arra, hogy legalább három romkocsma legyen. Mindenhol 40–45 percet töltenek, legurítanak egy ingyenfelest, és már mennek is tovább. Az utolsó hely szinte mindig valami táncos hely. Ez korábban az esetek túlnyomó többségében az Instant vagy a Fogas volt, de ezek összeolvadása miatt most már többnyire az Akácfa utcai bulikomplexumban érnek véget a túrák. Mivel ezen helyek befogadóképessége is véges, megjósolhatatlan, hogy a turisták hol zárják az estét.

Biztos sokan látták már éjjelente a Fogas előtt tömött sorokban bebocsátásra várókat. Na, ők biztos, hogy nem szervezetten partiznak, a kocsmatúracégek többsége soron kívüli bejutást biztosít az említett helyekre. Korábban a Szimpla volt minden esték kezdőpontja, ám a Kazinczy utcai hely már akkora forgalmat produkál, hogy kénytelen eltekinteni a nagyobb csoportok beengedésétől.

Az Élesztőben szinte mindegyik leánybúcsús csoport megfordul. Fotó: Veres Viktor

A helyzet 2 után fokozódik

A guide-ok éjjel fél 2 és fél 3 között búcsúznak el a csoportoktól, a vendégek útja ezután követhetetlen, az alkoholszintjüket az egekbe tornászó legények, leányok saját kezükbe veszik az éjszaka megtervezését. A társaságok ilyenkor fakultatíve informálódnak a bulinegyed lehetőségeiről. Hogy hova térnek be, azt lehetetlen megjósolni, legyen annyi elég, hogy láttunk már fogatlan West Ham-drukkereket elsőéves színinövendékekkel összeborulni az Úri Muriban, ami tökéletes jelzi, bármi megtörténhet, ha az ember megfelelően fel van töltve.

Fotó: Veres Viktor

Ezt a fajta kirándulást, három-négy óra alatt le lehet tudni, de ha valakinek nincs türelme, választhatja a power hourt is, ekkor kevesebb, mint egy óra alatt annyi italt dönthet be a résztvevő, amennyit csak tud. Kicsit mindig lehet csavarni a történeten, a hipsztergeneráció kézműves fétisére a craft beer tour a válasz, a magyar kultúra iránt érdeklődőknek helyi sörremekeket bemutató túra, de a kifinomult borrajongók vagy a még kifinomultabb koktélfanok is kedvenc italuk mentén tudják megtervezni az estét.

Sokan még karácsonykor is túrákat szerveznek

A guide-oknak az az érdekük, hogy kordában tartsák az indulatokat. Az ő dolguk, hogy egy menet csendben, de azért a hangulatot megőrizve vonuljon. A szervezőcégek arra törekednek, hogy ne a legforgalmasabb utcaszakaszon hajtsák a társaságot, és elejét vegyék a szemetelésnek vagy a köztéri könnyítésnek. Így van egyfajta kontroll, ez a fajta törődés meg is hálálja magát.

Az egyik guide elmondta, hogy rengeteg ismerőst arcot látnak a túrákon, többen visszajönnek bulizni. Nekik a kocsmatúrák nem csak az ivásról és a buliról szólnak, a kapcsolatépítés, az ismerkedés ugyanolyan fontos. A cégek többsége szinte mindennap indít ilyen túrákat, van, amelyik csak december 24-én pihen. A csoportok összetétele változó, a baráti társaságoktól az egyetemi csoportokon át a random összeverődött párokig sokféle típussal lehet találkozni.

A Kőleves kert is kitiltotta a legénybúcsúkat. Fotó: Veres Viktor

Elmosódott határvonalak

A privát túrák egy másik nagy halmazt képeznek, ezeken tényleg zárt csoportok vesznek rész. Ha a nyakló nélküli ivászat az egyik véglet, az elitszolgáltatásokkal, exkluzív kényeztetéssel egybekötött hen/stag party a másik. A pub crawl felturbózott változata eredetileg leány-, illetve legénybúcsút jelentett, ma már tulajdonképpen a fővárosban szervezett csapatokba verődött fiatalokat írja le.

Ha fura állatjelmezeket, indokolatlanul sok tengerészt vagy Magyarország összlakosságához képest meglepően nagy számú St. Pauli-szurkolót látunk, bizonyára ilyen társasággal találkoztunk. Az, hogy a hajadonságukat búcsúztatják, vagy csak úgy tűnik, már nem lehet pontosan megállapítani, az pedig a résztvevőkön múlik, milyen karaktert adnak az estének. A stag partyk széleskörű szolgáltatást nyújtanak, a jutányos árak miatt egyébként is királynak érezhetik magukat a külföldiek. Ezt az érzetet a bővülő szolgáltatások köre még inkább erősíti. A klasszikus kocsmatúraárakhoz képest egy kicsit még rá kell fizetni, de cserébe a turisták végigdöngethetnek a városon egy Hummer limuzinnal, szurikáták módjára kibújva jelezhetik, mennyire összejött nekik az élet, például.

Meglepő helyeken is találkozhatunk a kocsmatúrázókkal

A stagcégek többféle csomagot (általában arany, platina, ezüst jelzőkkel) kínálnak, amelyekből még legalapabb is bőven többet kínál annál, mint amiben a vőlegény, menyasszony otthon megállapodott a párjával. Az ilyen szolgáltatásokért már kicsit jobban a zsebbe kell nyúlni, a mezei pub crawl pár tíz eurós költségétől a több száz eurós komplex programok terjedhet a skála.

„Kinéztem több leánybúcsú-szervező céget Manchesterben. Mindnél színes programok voltak, de valahogy egyik sem volt annyira izgalmas.

Megbeszéltük a lányokkal, hogy utazzunk egy picit, ráböktünk Budapestre, és idejöttünk.

Engem felvidít, hogy ennyi turista van itt, de hallom, hogy nem fogják vissza magukat. Mi igyekszünk az utcán csendben haladni, de ha beérünk valahova, már bepótolunk mindent” – mondta el Christie, aki Angliából jött barátnőivel, és épp a Füge udvarban pótolt.

Nehéz meghatározni, hogy egy hen/stag party hol kezdődik, és hol ér véget pontosan. A szervezőcégek minden üres órát igyekeznek betömni, a vendég elmehet agyaggalamb-lövészetre, tank- vagy hajótúrára, de vezethet Trabantot, Ikarust is, vagy egyedül végighasíthat a Dunán a wakeboarddal.

A turisták az esti alkoholmennyiséget a Széchenyben vagy a Gellértben is kipárologtathatják, vagy elmehetnek egy 18 lyukas golftúrára, esetleg egy reneszánszvacsorára, de anyagi és erkölcsi korlátaiktól megszabadulva elverhetik pénzüket egy kaszinóban is. És ott a jolly joker, a bármikor bárhova behelyettesíthető és mindig működő program, a sztriptízbár (ennek is van túraváltozata), ahol csoportosan és magányosan is lehet hódolni a magyar lányok idomainak. Ha nem akarnak vacakolni, kibérelnek egy komplett partibuszt vagy egy egész sztriptízbárt, erre is van lehetőség.

 

Söröznek, haladnak, de még sétálni sem kell

A hazánkba érkező külföldiek egyszerűen imádják a sörbiciklit. A beerbike Hollandiából származik, de Amszterdamban például már tavaly betiltották ezt a fajta száguldást. Budapest is kezd rádöbbenni, hogy a részegen a forgalomban, hangos zenével közlekedő többhajtású biciklik veszélyforrást képeznek. 2014 májusában például leesett egy külföldi férfi a bicikliről, szeptemberben egy motoros akaszkodott össze a bike-kal, a tekerőknek nem lett bajuk, de a motorost kórházba kellett vinni. Idén márciusban már egy busz állta az útját a sörbiciklinek az Oktogonon, itt sem sérült meg senki, mindössze a busz egyik ablak tört össze. A balesetveszély, a hangoskodás, és sörhabbal vegyes sercintések arra vezették a VII. kerületi döntéshozókat, hogy rendelettel tiltsák be a beerbike-okat. Már a VI. kerületből is kiűzték őket, nem nézték jó szemmel, hogy a beerbike utasai az Andrássy út fáit szemelik ki maguknak vizelés céljából. Érdekes helyzetben van a bulinegyed csakrája, a legénybúcsús hordákkal teletömött Király utca, amely épp két kerület határán van.

 

A party hostelekben „teljesen más a hangulat”

Az All night crash Magyarország legelső pub crawl szolgáltatójaként hirdeti magát, ezért statisztikáiból talán némi következtetést is le lehet lehet vonni. A cégnek 2007 óta harmincezer elégedett vendége volt, azaz átlagolva évi háromezer. Ez nyolcfős csoporttal számítva azt jelenti, hogy minden nap egy turnus veszi fel a versenyt a várossal. De mivel több szervezőcég is van, még koncentráltabban vannak jelen a negyedben. A tömeg sokszor az elviselhetetlenség határát súrolja, a jelenségeket kívülről figyelőknek az lehet a vigasz, hogy ezek az emberek tényleg folytonos haladásban vannak, azaz valamikor elmennek onnan, ahol ők vannak.

A Grandio party hostelben éjszaka sem áll meg az élet. Fotó: Veres Viktor

Több hostel is felismerte, hogy érdemes a meglévő fekhelyek köré szervezni a szolgáltatást. Miért engednék szélnek a megszálló külföldieket, ha közvetve náluk is el tudják költeni a pénzüket. Itt nem kell félni, hogy lakók aggódnak a zaj miatt, hiszen épp ők csinálják. Az úgynevezett party hostelek hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, mint a legénybúcsús-kocsmatúrás cégek, annyi különbséggel, hogy a szálláshelyet nem lehet megválogatni.

„Elsősorban a fiatal külföldieknek lett kitalálva, ami azzal jár, hogy teljesen más a hangulat, mint a budapesti kocsmák többségében”

– hirdeti magát az egyik legnépszerűbb party hostel, a Retox, de ez lehet a mottó a többi közkedvelt hely, például Nagy diófa utcai Grandió kerttel kombinált hostele vagy a Carpe Noctem egységei esetében is.

„Hát, én nem igazán látom, ez miben lenne más, mint a többi lepukkant, igénytelen romkocsma.”

– írja egy fórumozó a bejegyzés alatt. Nem akarunk igazságot tenni, de talán nem véletlen, hogy már saját party hostel szolgáltatása van az Instantnak (Instant Groove!), az Extrának (Extra Apartman Hostel), de még a Morrisons 2-nek is (Full Moon Hostel).

Nonstop házibuli

A party hostelek többé-kevésbé azokat a szolgáltatásokat nyújtják, mint a stagpartyszervező cégek, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben akár még a hostelt sem kell elhagyni. A vállalkozások nem hirdetik agyon magukat, igazából nem is lenne érdekük becsalogatni a magyar vendégeket, kívülről nem is látszik, mi van bent.

Ezeket a helyeket tulajdonképpen úgy kell elképzelni, mint egy folyton nyüzsgő pesti gangos házat, amit a vizsgaidőszak után megbódult egyetemisták vettek birtokba, hogy egy nonstop házibuliban igyák el az alvásidőt, így aztán a hostel funkció sokszor nincs is eléggé kihasználva. Persze a „gangos ház” degradáló lehet néhány elit party hostelnek, de a hangulat többnyire azonos mindegyikben. A szobák kialakítása helyenként más és más lehet, az is különbözik, hogy minimalista berendezéssel vagy a minden részletre kiterjedő szolgáltatással csalogatják be a külföldieket.

„Már másodszor szállok meg itt, de szerintem harmadszor is visszajövök. Nekem ez a hely testesít meg mindent, amit szeretek Budapestben”

– mondta a Hamburgból érkező Uwe, aki szerelembe esett a Nagydiófa utcai Grandió hostellel, ennél többet a hely speciális pálinkája miatt nem tudott mondani.

Fotó: Veres Viktor

Amennyiben a fiatalok – Uwéval ellentétben – hajlandók kitenni lábukat a hostelből, összeolvadnak a pub crawlosok, stag/hen partysok sokszínű masszájával, és kóválygó hadsereg módjára próbálják érvényre juttatni a bennük tomboló életörömöt. Napközben pedig ugyanúgy válogathatnak, mint társaik, a party hostelek közel azokat a programokat szervezik, mint a hen/stag party cégek, sztriptízestől, széchnenystől, hummerestől.

Az emberi faktort nem lehet kizárni

„Ez egy korhatár nélküli Disneyland”

– mondta az Élhető Erzsébetváros tüntetésén a szónok.

És valóban lehet benne valami, nevezhetjük pub crawlnak vagy stag partynak, a lényeg, hogy a turisták, mint a kisgyerekek a vidámparkban, szabadon kószálva a városban, kedvükre válogathatnak a színes kínálatból, a kellemetlen feladatokat elvégzik a szülők. A szervezőcégek csak a díszletet, a keretet adják, az egyéntől függ, milyen tartalommal tölti meg, így aztán éjjel 2-3 fele, amikor a guide-ok elengedik csoportjaikat, ott tartunk, ahol a part szakad. Ezért is lehet reményteli az éjjel-nappali polgármesteri szolgálat, amely egy kicsit leveszi a terhet a guide-ok és a szórakozóhely-tulajdonosok válláról is.

Fotó: retox.hu

A szervezőcégek hangsúlyozzák, hogy az általuk vezetett csoportok csak kis részét képezik a negyedben bulizóknak, a balhés egyedeket nem az irodák koordinálják. Persze a cégeknek érdekük, hogy marketingtevékenységet folytassanak, abban mégis lehet igazság, hogy a balhézó külföldieknek csak egy része jött pub crawl vagy hen/stag partyra.

Rajtuk kívül is van elég renitens a kerületi éjszakában, hogy pontosan kikről van szó, milyen hátránya is van a külföldiek menetelésének, a szórakozóhelyek tulajdonosai mit gondolnak a pub crawlokról és úgy általában a budapesti éjszakai világról, a lakók és a környezet hogyan kezelik a szinglihordákat, vagy hogy a kerület és a főváros milyen megoldásokban gondolkozik a helyzet rendezésére, az a következő cikkünkből derül ki.