Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A pécsi baloldal kezében van Hoppál és Csizi sorsa?

A pécsi baloldal kezében van Hoppál és Csizi sorsa?

Egy helyi politológust kértünk meg, hogy elemezze az elmúlt hetekben Pécsen kialakult helyzetet, amelyhez foghatóra még nem volt példa magyar nagyvárosban. Páva Zsolt gyámság alá helyezése, a folyamatosan növekedő hiány, az újabb értelmetlen tényfeltáró bizottság mind hatással lehet a közelgő országgyűlési választásokra, ahol már 2014-ben is rezgett a léc a fideszes jelöltek számára.

Augusztus végén jelentette be Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, hogy a pécsi önkormányzat irányítását új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben. Ezt az ellenzék úgy értékelte, hogy megpuccsolták Páva Zsolt polgármestert. A lépés előzménye, hogy egyre vadabb számok láttak napvilágot a város költségvetési hiányáról, ami az utolsó hírek szerint 7,5 milliárd forint, de az ellenzéki képviselők az önkormányzati cégeknél 17-18 milliárdos mínuszt emlegetnek.

A pécsi események egyik sarkalatos pontja, hogy egy demokratikusan megválasztott polgármester fölé lehet-e helyezni egy olyan testületet, amelyre senki sem szavazott. Horváth Csaba politológus, a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának a docense sommásan úgy fogalmazott a Zoom.hu-nak, hogy nem, mert nem lehet korlátozni egy polgármester jogkörét. Azzal, hogy kiskorúsították Pávát, azzal megsértették az egyébként a Fidesz kormány által elfogadott önkormányzati törvényt. A politológus szerint normális esetben egy polgármester ilyenkor lemond, és a testület feloszlatja magát.

Orbán – Páva ellentét?

Horváth az események mögött egyértelműen a miniszterelnököt látja, szerinte a gyámság alá helyezés lehetett az egyik feltétele a hiány eltüntetésének. A lemondás-leváltás elmaradásáról kijelentette, a választások előtt nem vállal be a Fidesz egy akkora presztízsveszteséget, mint egy nagyváros polgármesterének a bukását. A politológus arról is beszélt, hogy az Orbán-Páva viszony finoman szólva sem nevezhető harmonikusnak: az ellentét 1995-re datálható, amikor az MSZP-SZDSZ összeborulásnál a polgármester maradt a helyén. (Páva Zsolt első polgármesteri ciklusa 1994-1998 között volt – a szerk.) Akkor Orbán Viktor „megkérte” Pávát, hogy mondjon le, de ő maradt, mert úgy gondolta, hogy a közgyűlésben többségben levő szocialistákkal és szabad demokratákkal is el tudja vezetni a várost. Páva 2009-ben jobb híján lett a jelölt, aki helyben nagyon népszerű volt, de a bizalmatlanság fennállt vele szemben a miniszterelnök felől és

az a megalázó bánásmód, ahogy most kvázi megvonták a jogköreit erre is visszavezethető.

A politológus az egész eseménysorban a legmeglepőbbnek a Fideszre egyébként nem jellemző átgondolatlan kommunikációt említette. Elmondta, ha a Csizi-féle elnökségről azt kommunikálják, hogy csak tanácsadóként működnek, nem pedig döntéshozóként is, akkor egészen más kicsengése lett volna a gyámság alá helyezésnek. A szocialisták kikiáltása bűnbaknak már csak a hab a tortán, senki sem veszi komolyan, hogy az utóbbi nyolc évben egy Fidesz vezetésű városban közük lenne a hiányhoz, úgy, hogy a város adósságát az állam lenullázta.

MTI Fotó: Lendvai Péter

A Hoppál Péter által vezetett tényfeltáró bizottságról úgy nyilatkozott Horváth, hogy már 2011-ben is volt egy hasonló, akkor is a jelenlegi kulturális államtitkár volt a vezetője és akkor sem volt semmilyen látható eredménye a működésének. A tagokat elnézve most sem számít másra, mert nem gazdasági szakemberek próbálják kideríteni a város pénzügyi hanyatlásának okait.

Elbukhatják a választást Csiziék

Ki lehet a nyertese a helyzetnek? Horváth szerint helyben a Jobbik erősödését hozhatja Pécsen a városvezetésre ráégő botrány az ellenzéki pártok közül. Ellenvetésünkre, hogy a józan hangként fellépni kívánó Összefogás Pécsért Egyesület (az ellenzékből egyedüliként nem szólította fel a városvezetést a testület feloszlatására) is nyerhet ezzel, azt mondta, ő úgy látja, hogy az ÖPE csak egy szatelitszervet a városvezetés mellett, hasonló, mint a Fidesz és a KDNP viszonya a parlamentben, önálló erőként nem lehet rá tekinteni.

A közelgő országgyűlési választásokra jóval komolyabb hatással lehetnek az események, Csizi Péter és Hoppál Péter indul két egyéni körzetben Baranyában. A szavazók többsége pécsi és már az előző választáson is csak pár százalékon múlt, hogy a két szocialista jelölt nem győzte le a Fidesz jelöltjeit. Horváth elmondta: ha a baloldali ellenzéki pártok és a civil szervezetek meg tudnak egyezni a közös jelöltállításban, akkor könnyen verhetőek a jelenlegi kormánypárti képviselők, akik most már csak a törzsszavazóikra számíthatnak.