Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az X-faktor már csak egy középiskolai szavalóverseny

Az X-faktor már csak egy középiskolai szavalóverseny

Egyszer álltam a piszoárnál, mellettem állt Puskás Peti, és ebben a meghitt pillanatban bevallottam neki, hogy talán én is szívesen elindulnék egy tehetségkutatón. Aztán szerencsére mégsem indultam el soha, mert valahol ott ért volna véget az énekesi karrierem, ahol nagyjából most tart az X-faktor 7. évada: jönnek a hülyék és a fülsértők, és persze mennek is haza.

Forrás: RTL Sajtóklub

Azóta sok víz lefolyt a piszoáron, Puskás Peti is mentor lett, de az X-faktor még mindig tart, s nekem már eszembe sem jutna elindulni egy ilyen versenyen. Még akkor sem, ha jó lenne a hangom. Ennek pedig nem az az oka, hogy kultúrsznob vagyok, hanem az, hogy a formátum elfáradt.

Kicsinyke magyar poppiac

Ahogy már írtam, éppen a 7. évad fut az RTL Klubon, válogatják az élő show szereplőit, és a szombati adást megnézve azt kellett tapasztalnom, hogy nem adott semmi újat, egyszerűen ugyanolyan, mint hét évvel ezelőtt, akkor, amikor elindult Magyarországon az X-faktor. Amivel egyébként még nem is lenne baj, de ha elkezdünk osztani-szorozni ezzel az „elmúlthétévvel”, akkor gyorsan rájövünk, hogy ez itt már énekesgyártó futószalag, és aki megnyerte a 6. évadot, az nagy valószínűséggel semmiben nem különbözik attól, aki meg fogja nyerni ezt a mostanit. Arról nem is beszélve, hogy a kicsinyke magyar poppiacon egyszerűen nincs annyi hely, amennyi az ilyen és ehhez hasonló műsorokból kikerült tehetséges énekeseknek elég volna. Szóval mára már bőven ott tartunk, hogy a tehetségkutatók felfedezettjei jelentik egymásnak a konkurenciát.

Persze ettől még jó szokásomhoz híven nyilván megkönnyeztem egy-egy továbbjutót, és kiröhögtem néhány önkritikátlan indulót, mert a műsor nem nézhetetlen, hovatovább nézhető, és a dramaturgia is tud meglepetéseket okozni. Bár a második olyan versenyzőnél, akit elkezdtek felépíteni és egy kicsit mélyebben is bemutatni a nézőknek – de aztán az ég egy adta világon semmilyen szórakoztatót nem mutatott a színpadon -, szóval még csak ki sem lehetett röhögni, akkor azért kibukott belőlem egy halk „ne szopassatok már”.

A műsornak ebben a szakaszában ugyanis, amikor az elő show-ba válogatják az énekeseket, illenék olyan karakterekkel jelentkezni, akikkel vagy képes azonosulni a néző, és iszonyúan megsajnálni akkor, amikor nem jut tovább, vagy röhögőgörcsben kellene meghalni a képernyő előtt, amikor valaki annyira tehetségtelen és hülye, hogy az már fáj. Ehhez képest úgy éreztem magam, mint egy középiskolai szavalóversenyen.

Forrás: RTL Sajtóklub

A zsüri és egy meglepi

És mindezt sajnos a zsűri sem menti meg. Mára már ott tartunk, hogy mind a négy zsűritag valamelyik tehetségkutatón futott be: a Radics Gigi, ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti négyes pedig egyszerűen nem tart ott, hogy egy egész ország higgyen az ítélőképességükben. Ráadásul egyáltalán nem értem, hogy Radics Gigi és ByeAlex mitől lehetett volna jó választás a tagságra, két ennyire semmitmondó jelenség egyszerűen nem fér bele. Gáspár Laci viszont jól hozza a hangulatfelelős szerepét, Puskás Peti pedig ehhez teszi hozzá a megfontoltabb hozzáállást, és még kicsit úgy is tűnik, mintha ő lenne a zsűrielnök.

Mindenesetre egy meglepetés mégis akadt: ezen a szombat estén az Istenes Bencét váltó, és addig elég lapos műsorvezetést mutató Kiss Ramóna előadta Postássy Juli Puszinyusziját Gáspár Lacinak címezve. És jó volt, na. Legalább ő.