Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Zárt ajtók mögött sajátjai is bírálták Botka Lászlót

Zárt ajtók mögött sajátjai is bírálták Botka Lászlót

Orbán Viktorral van az, aki nem kér a szocialisták által elképzelt kormányváltó szövetségből – ez volt a fő üzenete Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombati beszédének, mellyel szándékai szerint a párt évadnyitó választmányi ülésén fel kívánta rázni a demokratikus ellenzéket és kezet kívánt nyújtani leendő szövetségeseinek – ám a párton belül sincs egyetértés abban: sikerült-e ez neki, vagy csak makacskodó frázispuffogtatásra tellett tőle.

Lelkesítő szólamok

Pedig Botka nem fukarkodott a lelkesítő szólamokkal. „Nem azért indultam el Szegedről, hogy feladjam és hátradőljek a kényelmes polgármesteri székben” – mondta, és az általa vezetett csongrádi megyeszékhelyre utalva hozzátéve: „a vidéki Magyarországnak nem ez az egyetlen szeglete, amely őrzi a szabadság fáklyáját, és fel tudja mutatni az együttműködés eredményességét”. Szerinte most mindkét dologra nagyobb szüksége van az országnak, mint egy falat kenyérre.

„Gyűlöletből, haragból, zsarnokságból, hazugságból nem lehet hazát építeni” – üzent előbb Orbán Viktornak és a Fidesznek, majd megszólította remélt, kormányváltó szövetségeseit: „ha kezet nyújtunk egymásnak, ha bizalommal fordulunk a másikhoz,

ha képesek vagyunk együtt együtt dolgozni és gondolkodni, akkor a sarkaiból fordíthatjuk ki a világot.”

Marad az eddigi szövetségi politika?

A „kormányváltók szövetsége” és a „Magyarország miniszterelnök-jelöltje” feliratok előtt szónokló Botka beszédéből világossá vált, hogy ragaszkodik az MSZP által eddig szorgalmazott szövetségi politikához, amit a közös lista, a közös egyéni jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt jellemez. Bár szerinte az ellenzéki oldalon „ideje van a versengésnek, ideje van a közös célokért küzdésnek is.” Úgy vélte, hét hónappal a választások előtt „lejárt az üres szavak, de eljött a tette ideje”. Kijelentette, hogy „mindenki a szövetségesem, aki a félelem helyett a küzdelmet, aki a megalázkodás helyett a méltóságot, a zsarnokság helyett a szabadságot választja.”

Botka vs. Gyurcsány

„Helyrehozzuk mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak”– hangoztatta, és megjegyzete: „tehetetlen és tehetségtelen kormányok is voltak, de az Orbán kormány tudatosan taszította kilátástalanságba az országot, leépítette a demokráciát, a jogállamot, megszállta a gazdaságot, lerabolta az országot”. Ha pedig nem lett volna világos,

konkrétan is odaszúrt egyet Gyurcsány Ferencnek,

amikor azt mondta, megérti azokat, „akik 2010-ben Orbánra szavaztak, mert csalódottnak érezték magukat, a gazdasági válságot csak súlyosbította az ügyetlen, de főleg elvtelen kormányzás”.

Nem sokat késett a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció (DK) reagálása, akiket az is zavar, hogy Botka nem engedné fel a közös országos listára Gyurcsányt. Közleményükben úgy reagáltak Botka beszédére: „Hiába vannak szép mondatok, programelemek a jövő Magyarországáról, ha ahhoz pártján kívül senkit nem tud megnyerni.” A DK szerint a gond az, hogy „Botka a győzelem helyett a vereség forgatókönyvét hozza”, mivel „a forgatókönyv az ő miniszterelnök-jelöltségének mindenki által való elfogadását, az ő feltételei szerint összeállított közös pártlistát, és az ő elképzelései szerint szétosztott egyéni választókerületeket tartalmazza mind a mai napig.”

Belső kritikák az MSZP elnökének

Éppen ezt, a DK által is bírált szövetségi politikát érte több kritika szocialista forrásaink szerint a Botka beszédét követő, zárt ajtók mögött zajló választmányi ülésen is. Ezen

Botkát „hol udvarias, hol szenvedélyesebb formában” többen is bírálták

amiatt, hogy „becsukja a kaput mindenki előtt, gyakorlatilag nincs érdemi szövetségesünk”. A szövetségesként bemutatottakról a többség véleménye forrásaink szerint az volt, hogy „rendes emberek, csak éppen nem hoznak érdemben szavazatokat”.

Botka beszédéből a kormányt és Orbánt kritizáló részeket szinte mindenki dicsérte, bár volt aki megjegyezte, hogy „sok újat ezzel nem mondott, az Orbán-kormány kritikáját valószínűleg hasonlóan jól felmondta volna Gyurcsány vagy akár Vona is.” Amit sokan hiányoltak, az az volt, hogy Botka nyisson a szövetségesként várt pártok felé, mondjuk azzal, hogy bejelenti: jövő héten várja őket egy egyeztetésre. Ehelyett sokakban csalódást okozott forrásaink szerint hogy továbbra sem akar hallani a DK-ról vagy Gyurcsányról, sőt még meg is sértette őket a beszédében. Úgy tudjuk, ezt a nyitást a pártban és Botka környezetében sem vetik el feltétlenül, de „nem most, és nem így”. Ám a választmányi ülésen résztvevő forrásaink szerint sokan úgy gondolják, nincs már sok idő teketóriázni. „Azokban a körzetekben, ahol minden mindegy, ott nyilván ez nem érdekes, de Budapesten, Borsodban vagy Vas megyében, ahol lenne esély győzni, ott türelmetlenek és sokan megegyeznének már a DK-val”– mondta egy forrásunk.

 

Botka szövetségesei és egy nagy hiányzó

A szövetségi politikája miatt az MSZP-n belül is sokat bírált Botka a választmányi ülésen mondott beszédében bemutatta első szövetségeseit, akik azonban egyelőre személyükben jelzés értékűek, semmint adott esetben a Botka mögé szövetségesként felsorakozott pártjukat képviselnék. Botka bemutatta a teremben az első sorban helyet foglaló szövetségesei közt a Fodor Gábor vezette Liberálisok színeiben politizáló Szent-Iványi Istvánt, aki szerinte abban segít majd, hogy „hazánkra konstruktív partnerként tekintsenek” külföldön. Szent-Iványi korábban az SZDSZ európai parlamenti képviselője volt, majd – és emiatt az MSZP-n belül egyesek kritikával illetik– az Orbán-kormány alatt is megőrizhette ljubljanai nagyköveti posztját. Botka szövetségese továbbá Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. egyik alapítója, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, aki az állami termőföldek elleni tiltakozás egyik vezéralakjaként lett ismert. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje mellé állt Andor László korábbi EU-biztos, Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt egészségpolitikusa, Büttl Ferenc közgazdász, a Párbeszéd tagja, valamint Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke is. Botka bemutatott két képviselőjelölt is, akiknek jelölését szimbolikusnak nevezte. Egyikük Rója István, a makói József Attila Gimnázium igazgatója, akit a kockásinges tüntetéseken való részvételéért “elbocsátott a Fidesz”. A másik a kalocsai körzetben induló Angeli Gabriella, aki egy civil összefogás élén 2014 őszén legyőzte a Fideszt. Feltűnően hiányzott a szövetségesek közül viszont a korábban Botka által említett és meghívott Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és miniszterelnök-jelöltje. Karácsony az MSZP választmányi ülése helyett elment viszont szombaton az Együtt programismertető rendezvényére, ahol Juhász Péter pártelnök és Szigetvári Viktor választmányi elnök ismertették a párt 491 pontos cselekvési tervét, közte olyan célkitűzésekkel, mint a stadionépítések leállítása, az euró bevezetése.