Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Számítógépes játék lesz az egyik legbetegebb netes képregényből

Számítógépes játék lesz az egyik legbetegebb netes képregényből

Hogy közepesen rossz humorból, a mai világban még pont elviselhető gusztustalankodásból és néhány ügyetlen rajzból meg lehet élni, arra már rég nem a South Park a legjobb példa, hanem a Cyanide & Happiness (Cián és Boldogság) nevű netes képregény. A Cyanide & Happinesshez képest a South Park mérnöki műgonddal összerakott képsorokból és figurákból áll, az pedig vitán felüli, hogy Matt Stone és Trey Parker humora és társadalmi éleslátása kiemelkedő.

A 2005 óta ilyen-olyan formában megjelenő C&H viszont nem egy egyszerű pótlék, mára saját és erős brand lett belőle. Olyannyira, hogy azután, hogy az alkotók először rövid animációkba vitték át a karaktereiket, aztán kártyajátékba, most ott tartanak, hogy hamarosan elkészül az első számítógépes játék a C&H karaktereivel és rá jellemző történeteivel. Ilyet utoljára az összehasonlítási alapul működő South Park tudott, de az egy jóval nagyobb vállalkozás, mint a párkockás, egyszerű poénokból építkező képregény. Ezt ugyanis a mai napig összesen három ember készíti, és nincs mögötte semmilyen nagy stúdió. Volt róla szó pár éve, hogy a Comedy Central vagy az MTV esetleg beveszi a rajzfilmkínálatába a C&H-t, de a készítők időközben rájöttek, hogy a tévé nem az ő műfajuk, és maradnának a weben.

A teljesen alulról építkező módon összeszedett erős rajongótáborra a legjobb példa a Cyanide & Happiness Show megszületése, ugyanis a sorozatra Kickstarteren a tervezett 250 ezer dollár helyett kicsivel több mint 750 ezret sikerült összekalapozni négy évvel ezelőtt.

Logikus volt, hogy a számítógépes játékok irányába is Kickstarteren keresztül kezd el terjeszkedni a készítőbanda. Nemrég hirdették meg a The Cyanide & Happiness Adventure Game kampányát. A cél az volt, hogy összehozzanak 300 ezer dollárt, hetekkel a kampány vége előtt már közel 400 ezer dollárnál tartottak a gyűjtésben.

A játék a 90-es évek legendás kalandjátékainak nyomdokain készül majd. A képregény alkotói is ezeken nőttek fel, a kampányvideóban megemlítik a LucasArts Monkey Island és Indiana Jones szériáját, ahogy a Sierra stúdió legendás játékait a mindenféle Questeket. Nyilván annyi különbséggel, hogy a C&H-tól elvárható mértékben lesz ordenáré az egész, amiben meghaló, feltámadó, lerohadó arcú, trágárul beszélő, gusztustalan dolgokat művelő figurák népesítik majd be a világot. A rövid szinopszis annyi, hogy az egyik visszatérő karakter, Cooper “Coop” McCarthy megpróbálja befejezni a gimi utolsó évét, és leérettségizni, amennyiben sikerül megúsznia a világvégét.

A képregényekben meglepően kevés figurának van neve, tényleg kezdetleges pálcikaemberek szerepelnek a legtöbb rajzon. A férfiak szinte minden esetben kopaszok, a nők pedig leginkább annyiban különböznek tőlük, hogy golyóformájú melleket rajzolnak nekik, meg általában jó nagy hajzuhatagot. Annyi visszatérő karakter viszont készült az évek során, hogy az elhivatott rajongóknak vannak kedvenceik, a készítők is erre számítanak, hogy a számítógépes játék egyik nagy vonzereje az lesz majd, hogy a régóta ismert, bejáratott figurákkal végre interakcióba lehet majd lépni.

A Cyanide & Happiness bája a mennyiségi fogyasztásban jön elő igazán. Nem a hasunkat fogva röhögős humorral dolgoznak, hanem inkább a groteszk felől közelítik meg a világot, azt is olyan formában, hogy kell idő arra, hogy ráhangolódjon az ember a sajátos humorra. A mennyiségi fogyasztás azért is ajánlott, mert sokszor egész egyszerűen csak simán nem viccesek a képsorok, de mivel több mint tíz évnyi anyag áll rendelkezésre – ráadásul napi megjelenésű sorozatról van szó! -, van miből válogatni bőven, csak rá kell lelni a kincsekre.

https://www.youtube.com/watch?v=165VjNKRNdw

Ha már említettük a South Parkot az előképek között, akkor érdemes még egy másik, Magyarországon is népszerű animációs sorozatot felemlegetni, a Happy Tree Friends címűt, ami nem igazán szólt másról, mint arról, hogy cuki állatok rettenetesen véres halált halnak, leginkább egymás kezei által. A C&H-ban előforduló poénforrások leginkább ennek a két polgárpukkasztási monolitnak a vegyítéséből jönnek elő, kifejezetten gyakori az abortusszal, AIDS-cel vagy éppen öngyilkossággal való poénkodás a rövid képsorokban, de persze a tökéletesen öncélú szóvicceknek is jut hely bőven.

A hasonló panelekből felépülő játék a tervek szerint 2018 decemberében érkezik majd. Jelen állás szerint a mostanában a kalandjátékoknál divatos módon fejezetenkénti megjelenéssel, de a készítők azt mondják, hogy ha a támogató közönség úgy dönt, hogy inkább egyben kapná meg az egészet, akkor úgy alakítják át a fejlesztést.