Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Világgá megy a magyar diplomácia – milliárdokat költhetnek Szijjártóék

Világgá megy a magyar diplomácia – milliárdokat költhetnek Szijjártóék

Bogotától Maniláig végigsöpör a világon a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium. A nagy offenzívában két év alatt 25 milliárd forintot költ a nagykövetségek felújítására – tudta meg a Zoom.hu. A kormány sorra nyit új vagy korábban bezárt nagykövetségeket, konzulátusokat, alkonzulátusokat.

A külügyminisztérium rendre a költségvetési viták nagy nyertese, ami nem független a tárca vezetőjétől, Szijjártó Pétertől, aki hosszú évek óta Orbán Viktor miniszterelnök bizalmi embere. Ezt jelzi, hogy a korábban

az egyik legkisebb, 50 milliárd forintos költségvetésű intézmény kiadásai 2010 óta megduplázódtak.

Az idén – jelenlegi tudásunk szerint – a diplomácia üzemeltetésére 116,9 milliárd forint fordítható. (Hogy hol áll meg végül a külügy büdzséje, azt egyelőre nem tudni, mert bár a parlament a gazdája a költségvetési törvénynek, azt a kormány a szája íze szerint alakíthatja.)

Innen-onnan jött össze a pénz

A külügy már tavaly a nagykövetségi, konzuli hálózat felélesztése mellett döntött, és azóta a kormány sorra dönt a korábban bezárt diplomáciai állomások, illetve újak nyitásáról. Mindez persze költséges mulatság. Nem is volt elég a költségvetési törvényben a parlament által eredetileg meghatározott 5,4 milliárd forint, hanem azt innen-onnan összegereblyézett pénzekkel 19,1 milliárd forintra emelték – erősítette meg Zoom értesüléseit a külügyi tárca. A már elfogadott 2018-as költségvetést szerint jövőre 4,6 milliárd forintos beruházási kerettel folytatódhat a diplomácia állomások bővítése, ezt a pénzt egészíti ki a felújításra félretett 2,3 milliárd. Vagyis csak

az idén és 2018-ban 24,7 milliárd forintot, a tárca eredeti költségvetésének ötödét költik

erre a célra. A többletpénzt az előző évi költségvetési maradványokból, illetve 5,2 milliárd forintot az Országvédelmi Alapból vették ki. (Az alap a költségvetés tervezési tartaléka, ha nem folynak be a tervezett bevételek, ehhez a pénzhez lehet nyúlni.)

A külhoni projektek közül

az egyik legnagyobb falat a washingtoni magyar nagykövetség költöztetése és felújítása.

A külügyi tárca tavaly februárban vette meg a Washington belvárosában található palotát 16,5 millió dollárért (mintegy 4,5 milliárd forintért) az amerikai festékipari szövetségtől. Ám a követség személyzete csak a mintegy 4,69 milliárd forintos átépítés után költözhet be a új épületbe az évtizedek óta használt külvárosi ingatlanból. A felújítást a tervek szerint idén és jövőre zavarják le, az ehhez szükséges közbeszerzési eljárást már kiírták. A washingtoni mellett Chicagóban nyílt új konzulátus, de az etióp fővárosban, Addisz-Abebában – ahol az Afrikai Unió központja is található – is beruházás folyik. Tavaly esett át felújításon a brüsszeli NATO-képviselet, a római, a zágrábi és a pozsonyi nagykövetség is – a külügyi tárca szűkszavú válasza szerint. Azt sem részletezték, hol kellett új épületet vásárolni.

Örülhetnek a britanniai magyarok

Annyit elárultak a Bem rakparton lapunknak, hogy az idén folytatódik a program, többek között a wellingtoni és a bogotai nagykövetség újranyitásával, de új képviselet nyílik Lendván és Manilában is. Továbbá beruháznak Luandában és Ghána fővárosában, Accrában a déli nyitás jegyében. Nem csak az új követségek, de a már megnyitott hivatalok biztonságát is megerősítették, minden követség, konzulátus a helyi szolgáltatóktól független, műholdas telefont és adatkapcsolatot kapott.

A 25 milliárd forintos kereten belül 3,5 milliárdot szavazott meg a kormány a kárpátaljai Magyar Házak megnyitására is. A kormány tavaly novemberben nyitotta meg 3,5 milliárdos kerete, eddig a rahói Magyar Ház építése, átalakítása kezdődött meg mindössze 80 millió forintos beruházás keretében. A tervek szerint még több hasonlói ház nyitást tervezik a következő években – a költségvetési fedezet rendelkezésre áll. A 25 milliárdos keretből megy az a három

nem önálló képviselet, illetve alkonzulátus, amit Edinburgh-ban, Manchesterben, illetve Sydneyben nyitnak meg

az idén. A két előbbi régi adóssága a magyar konzuli szolgálatnak, hisz Nagy-Britanniában szolid becslések szerint is százezer magyar állampolgár él, konzuli védelemük – legyen az a legegyszerűbb útlevél hosszabbítás – pedig nem megoldott, nem beszélve a Brexit okozta újabb kihívásokról.