Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Alig vannak melegek a filmekben

Alig vannak melegek a filmekben

A szervezet jelentése szerint a június és szeptember között bemutatott 25 amerikai premierből nagy mértékben hiányoztak az LMBTQ figurák. A GLAAD azt próbálja elérni, hogy a mozis sikerekben ne csak több legyen a meleg karakter, de azok értelmes szerepben tűnjenek fel. Nagyon gyakori ugyanis, hogy a melegek csak röviden villannak fel, általában poénforrásként.

„Az LMBTQ karakterek láthatósága (főleg ami a fekete nőket illeti) szinte elenyésző a mai fősodorbeli filmekben. Miközben vizsgálatunkban arra jutottunk, hogy legnagyobb eséllyel a vígjátékokban tűnnek fel meleg figurák,

gyakran csak lealacsonyító poénokhoz használják fel őket”

– emelte ki Megan Townsend kutatásvezető.

Townsend ugyanakkor pozitív példaként említette a négy meleg karaktert is felvonultató Csajok hajnalig című Scarlett Johansson-komédiát, ami bizonyítja, hogy

a humor és a melegek láthatósága úgy is tud működni, hogy nem használják az elavult és bántó sztereotípiákat.

A szövetség emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt tíz év legsiralmasabb eredményével mélypontra kerültek az amerikai mozis bevételek, ami arra is utalhat, hogy a filmeseknek változtatniuk kéne a régi recepten, hiszen a szexuális irányultság szempontjából változatosabb alkotások talán új célcsoportokat is becsábíthatnak.

 

(Variety)