Kiállt Schillingék mellett a Kritikuscéh

Kiállt Schillingék mellett a Kritikuscéh

Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, Német Szilárd, a Fidesz alelnöke szeptember 12-én a Nemzetbiztonsági bizottság ülése után azt nyilatkozta, hogy Vágó Gábor és Gulyás Márton politikai aktivisták, továbbá Schilling Árpád azok, akik az ősszel erőszakos cselekedetekkel próbálják majd megdönteni a magyar kormányt.

Lapunknak Gulyás és Schilling is nyilatkozott: utóbbi értetlenül áll a történtek előtt, de hátborzongatónak tartja az ügyet. Azt is leszögezte, nem fog emiatt visszavenni tevékenységéből, és keresi mind az összefogást a másik két érintettel, mind a lehetőséget a pereskedésre. Az LMP társelnöke, Szél Bernadett egyébként már be is jelentette, hogy feljelenti Németh Szilárdot, mivel minősített adatot tett hozzáférhetővé, továbbá megsértette a három említett személy becsületét, jó hírnevét és személyiségi jogait.

Németh Szilárd. MTI Fotó: Soós Lajos

Most a Színházi Kritikusok Céhe is kiállt a rendező mellett. Honlapjukra kitett közleményükben azt írják, hogy Schilling Árpád színházi rendező, a Krétakör Színház alapítója nemcsak művész, hanem a közéletben felelősségteljesen részt vevő állampolgár, szociálisan érzékeny ember és jeles publicista – olyan demokrata hazafi, akihez hasonlóból többre is szükség lenne a mai magyar közéletben.

Éppen ezért a céh tagsága és elnöksége határozottan tiltakozik az ellen, hogy az ország vezetői bárkit is veszélyesnek bélyegezzenek meg pusztán azért, mert élt a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával, és az ellen is, hogy a kormánypárt kritikusait Magyarországot támadóknak állítsák be.

„Különösen aggasztónak és megdöbbentőnek találjuk, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki, mivel ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon, és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is” – olvasható a szervezet közleményében.

A Színházi Kritikusok Céhe a nyilatkozat zárásaként egyúttal emlékeztet arra is, hogy Oroszországban nemrég a szovjet koncepciós eljárásokat idéző módon tartóztatták le Kirill Szerebrennyikovot, országa egyik legelismertebb színházi alkotóját – azután, hogy az orosz kormány évek óta közellenségként kezelte a művészt. „Félelmetesnek találjuk a magyar és az orosz ügy közötti hasonlóságokat” – szögezte le a Kritikuscéh.