Felvásárlási lázban a Simicska-Fonyó páros korábbi takarítócége

Felvásárlási lázban a Simicska-Fonyó páros korábbi takarítócége

Hiába a G-nap, a jelek szerint ez mit sem csorbított a korábban Simicska Lajos takarítócégnek csúfolt vállalkozás étvágyán és lendületén. A B+N Referencia Zrt. ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozzájárulását kérte, hogy a MEM vállalatcsoport több tagját, köztük a MEM-TEX Kft.-t, a LogoTex Kft. és MEM Kft.-t is megvásárolja – derül ki a szervezet oldalán közzétettekből. Ez azonban csak egy köre a bevásárlási akciónak, mert ezen felül meg kívánják szerezni a MEM-TEX és a LogoTex tulajdonában lévő Alba-Tex Mosoda Kft.-t és az ügyletsor révén közvetett irányítást szereznének a Logo-Tex egyik leánycégében, a Textillogisztika Kft.-ben is. A B+N, ahogy a felvásárolt vállalkozások is, jellemzően takarítási és higiéniai munkákat, feladatokat végez. Ezek jellemzően 100-200 millió forint forgalmat bonyolítanak. Közülük azért kiemelkedik a LogoTex, amely tavaly egymilliárdos árbevételt produkált.

A B+N Zrt. közvetett módon sosem tartozott Simicska Lajoshoz, ám a piacon egyértelműen üzleti holdudvarához sorolták.

Elég ehhez annyi: a cégbírósági papírok szerint a vállalkozás 2011 nyara és 2015 áprilisa között annak a Mundus Invest Zrt.-nek a tulajdonában volt, ami a Fonyó Károlyhoz köthető. Utóbbit Simicska Lajos egyik üzlettársa és bizalmasa, s nem mellékesen a G-napot megelőzően a Fidesz médiabirodalmának egyik kulcsfigurája. Az ominózus nap után pedig ő volt az, akire a kormányoldal addigi gazdasági szuperembere számos üzleti érdekeltségét rátestálta. Simicska Lajos Orbán Viktorral való szembefordulása persze a B+N életében is nyomot hagyott. Nem kell hozzá sok fantázia, hogy az ember azt gondolja: a 2015. februári G-nap és a Mundus Zrt. B+N-ből való kiszállása összefügg. A társaság ekkor egy személyben Kis-Szölgyémi Ferenc kezébe került. Hogy ezzel mennyire került messzire korábbi gazdáitól a társaság, azt alighanem jól jelzi, hogy Kis-Szölgyémi nem 2015 áprilisában jelenik meg először a cégpapírokon. Korábban, 2013 nyarán – azaz bőven a G nap előtt – vezérigazgatóként volt olvasható a neve. Sőt, a B+N Zrt. jogelődjében, a B+N Kft.-ben 2010-ben még tulajdonosként is fellelhető, s ebből a szerepből akkor sem „esett ki”, amikor 2011. áprilisában Fonyó Károly Mundus Zrt.-je tulajdonosként megjelent a társaságban.

Ezek után mindenki vérmérséklete szerint döntse el, hogy valójában végül is mennyire került messze a Simicska-Fonyó párostól a B+N Zrt., amely egyébként 2015 óta is parádés teljesítményt nyújt. Elég ehhez annyi, hogy akik az idei, budapesti vizes vébé ügyeit nyomon követték, azoknak feltűnhetett a társaság neve.

A B+N Zrt. nyerte el azt a közbeszerzési eljárást, amelyet a Bp2017 Világbajnokság Szervező Kft. az esemény takarítási feladatainak ellátására írt ki.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Végül 292,8 milliós ajánlattal lett a befutó. Ennek fejében mind a négy helyszínen, azaz a Városligetben, a Margitszigeten, a Batthyány téren és Balatonfüreden is dolgoztak. A cég egyébként a közelmúlt más közbeszerzésein sem futott rosszul. Többi között rendőrségi épületek, vagy a Magyar Posta egyes ingatlanaiban is ők ügyelnek a tisztaságra, de bizonyos állomásokon a MÁV-START vasúti kocsijait is ők szedik rendbe.

Így már nem is annyira meglepő, hogy a B+N a 2015. évi, kicsit több mint 9 milliárd forintos forgalom után tavaly már 13,7 milliárdos árbevételt hozott össze.

Az adózott eredmény még látványosabban, 797 millióról, 1,4 milliárd forintra ugrott. A nagyszerű teljesítményben alighanem nagy szerepe volt annak, amiről az Átlátszó írt tavaly, miszerint 2015 év végén a B+N igencsak belehúzott, miután mintegy 12 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el. Mindez azok után jött össze, hogy korábban arról beszéltek a G-nap után elhagyta a szerencséje a vállalkozást. Ennek fényében az már csak apróság, hogy a tavalyi eredmény után a B+N 650 millió forintos osztalékot fizetett ki a tulajdonosnak.