Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkolják, mi történik a gyámság alá helyezett Pécsen

Titkolják, mi történik a gyámság alá helyezett Pécsen

A kormánypárti nyilatkozatok szerint két és fél éve még semmi nyoma nem volt annak, hogy Pécs bajban lenne. Sőt. Augusztus végén viszont fideszes gyámság alá helyezték Pécs polgármesterét, miután kiderült, hogy a korábbi adósságrendezés után a város ismét többmilliárdos hiánnyal küzd. A 180 fokos fordulatnak próbáltunk utána járni.

Amikor Orbán Viktor miniszterelnök 2015 áprilisában Pécsre látogatott a Modern városok program keretében, arról beszélt, hogy sikeres várossá akarja tenni a várost. A folyamat egyik legfontosabb lépéseként említette, hogy átvállalták a város tartozását, amely összesen több mint 40 milliárd forintot tett ki. Felidézte: Pécs korábban visszaszerezte a közszolgáltatást végző cégeket, így a vízszolgáltatót és a közösségi közlekedési vállalatot, amelyek szintén szükségesek voltak a város stabil működéséhez. Arról is beszélt, hogy

Pécs csatlakozhat ahhoz az elit klubhoz, amelynek Győr és Székesfehérvár is a tagja.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig ekkor úgy nyilatkozott: „leromlott infrastruktúrát, rossz gazdasági helyzetet örökölt még 2009-es megválasztásakor, de

sikerült fejlődési pályára állítani a várost.

Ugyanabban az évben az önkormányzati hírportálnak pedig azt mondta, hogy “hosszú évek után most végre alapos oka van az optimizmusra, mert minden adat azt mutatja, hogy 2015 lesz az az év, amikor Pécs látványos fejlődésnek indul és 2020-ra komoly gazdasági tényezővé válik a régióban.”

Páva Zsolt, Pécs polgármestere. MTI Fotó: Sóki Tamás

Összeomlás

A csodás jövőt felvázoló nyilatkozatokkal ellentétben az elmúlt két év végül gyászosan alakult. Hogy mennyire nagy a baj, jól mutatja, hogy több augusztus végén belülről puccsolták meg a polgármestert, miután egy ideje már egyre többet lehetett hallani a város hiányáról. Páva Zsolt fölé helyeztek egy döntéselőkészítő (sok esetben döntéshozó) elnökséget, aminek a vezetője párttársa, Csizi Péter országgyűlési képviselő lett. Másnap Orbán Viktor megérkezett Pécsre és már nyíltan beszélt arról a Kodály Központban megrendezett jubileumi egyetemi program kezdete előtt, hogy Pécs nincs jó helyzetben:

“A város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is” – utalt a városvezetésre.

Páva Zsolt sem az optimizmusának adott hangot a múlt csütörtöki városi közgyűlésen, amikor azt mondta, a pécsi gazdaság “nem kellő színvonalú jelenléte”, a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi “szocialista presztízsberuházások”, és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos “gigahitel” együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt. Páva azt is bejelentette, hogy tényfeltáró bizottságot hoznak létre Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével, ami feltárná a hibákat, amelyek a hiányhoz vezettek, illetve megoldási javaslatokat dolgozna ki.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015 áprilisában arról beszélt, hogy sikeres várossá akarja tenni a várost, most már úgy fogalmazott, “Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is”
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az ellenzék természetesen a lemondását követelte, de az erről szóló napirendi pontot a fideszes többségű testület leszavazta. A városvezetés kommunikációjában beindult a bűnbakkeresés és elkezdett visszamutogatni a 2009-ben leváltott szocialista városvezetésre, mint a hiány okozóira. Viszont a miniszterelnök kijelentése nem arra utal, hogy a nyolc évvel ezelőtti vezetést tartaná felelősnek a most kialakult helyzetért…

Hogyan jött össze a 7,5 milliárdos hiány?

Több helyi képviselőt is megkerestünk, hogy értékelje az elmúlt két év eseményeit. Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő röviden csak annyit mondott, hogy korábban se a kormányfő, se a polgármester szavai nem tükrözték a valóságot. Amikor a város adósságkonszolidációjáról volt szó, akkor azt kifelejtették, hogy az önkormányzati tulajdonú cégek adóssága megmaradt. Ez 17-18 milliárd lehet, ráadásul ezeknek a cégeknek a bevételeit (vízszolgáltató pl.) érzékenyen érintette a rezsicsökkentés. Arról is beszélt, hogy évről évre olyan bevételek is be vannak tervezve a büdzsébe, amiről sejteni lehet, hogy nem fognak teljesülni, ilyen pl. a városi tulajdonú ingatlanok eladása. A hiány oka még, hogy a város iparűzési adó bevételei rendkívül alacsonyak, az egy főre számított összeg a legalacsonyabb a vidéki nagyvárosok között.

Csizi Péter fideszes képviselő. MTI Fotó: Kovács Tamás

Gulyás Emil, az MSZP képviselője lapunknak azt mondta, Pécs alapvetően a feladatellátására nem kap elegendő pénzt az államtól, és emellé nincs a városnak komoly, iparűzési adóból származó bevétele. A várost nem ostromolják a befektetők, amit az utóbbi évek cégfoglalásaira vezetett vissza, ilyen volt a vízmű einstandolása vagy a Zsolnay elfoglalására tett kísérlet. Egyszerűen azért nem települnek a városba cégek, mert nem érzik biztonságban a vállalkozásukat – foglalta össze a problémákat Gulyás.

Fideszes képviselőket is meg akartunk szólaltatni, hogy oldják fel a két évvel ezelőtti nyilatkozatok és a mostaniak közötti ellentétet, világítsanak rá, hogy mi az oka a 7,5 milliárdos hiánynak. Haász Jánost, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság Fidesz-KDNP-s tagját sikerült utolérnünk, de ő nem érezte kompetensnek magát a válaszadásra. Egy gazdasági bizottság tagjaként…

Pécs látképe. MTI Fotó: Sóki Tamás

Miután a döntés előkészítő, illetve döntéshozó testület eddigi munkájának semmi nyomát nem találtuk, és forrásaink sem tudtak beszámolni az elmúlt egy hétben semmilyen tevékenységről, próbáltuk utolérni a város két alpolgármesterét, Őri Lászlót egy alapkő letételen értük utol, azt kérte, hogy írásban tegyük fel a kérdéseinket. Csizi Péter országgyűlési képviselő pedig sajtósa útján üzente ugyanezt.

Többek között azt kérdeztük, hogy a testület létrejötte óta milyen döntéseket készítettek elő, illetve milyen döntéseket hoztak, illetve a testületnek milyen jellegű munkájáról tudnak még beszámolni.

Válaszokat azonban cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk.