Kósa Lajosnak 72 milliárdos játszótere lesz

Kósa Lajosnak 72 milliárdos játszótere lesz

„A politikai súlya nyilvánvalóan csökkent” – értékelt a Zoom.hu-nak Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke annak kapcsán, hogy mit is ér Kósa Lajos új, tárca nélküli miniszteri posztja. Várhatóan októbertől foglalja el az új pozíciót, helyébe – a már megerősített hírek szerint – frakcióvezetőnek Gulyás Gergely kerül. Kósa tárca nélküli miniszterként 3000-4000 milliárd forintos akciót, a Modern Városok Programját (MVP) fogja menedzselni. Ez hatalmas pénz, Magyarország éves GDP-jének tíz százaléka, ráadásul a kormányfő által országos road show-n meghirdetett csomagról van szó.

Bukás vagy felemelkedés Kósa pozíciócseréje? A frakcióvezető komoly poszt, így Kósát a nehézsúlyú Fidesz-vezetők közé sorolhatnánk, bár azért tudjuk, hogy a kormánypártban egyetlen súlyos ember van – jegyezte meg Vértes András. Az MVP felügyelete komoly hatalom is lehet, hiszen elképesztő pénzek ígérete jelenik meg ebben a keretrendszerben. Ugyanakkor mese habbal, hogy a következő 6-8 hónapban az MVP-n belül érdemi dolgokat lehet végrehajtani. Orbán Viktor korábban már mindenhova ellátogatott, számos papír és dokumentum aláírt, de észrevehető „akciók” sehol sem indultak – emlékeztetett a GKI vezetője. Ezért is hajlik Vértes inkább afelé, hogy a posztcsere nem látszik előrelépésnek.

A választásokig persze sok járdát le lehet aszfaltozni,

a politikai koordinátarendszer szerint néhány fontos fejlesztés alapkövet le lehet rakni, de nagy dolgok ezekből tavaszig nem jönnek ki – jegyezte meg.

Vannak korlátok

Ennek ugyanis piaci oldalon is vannak korlátai. Az építőipar most pörög. Szabad kapacitást nincs, vagy borzasztóan korlátozottan lehet csak találni. Ilyen ágazati környezetben pedig látványos történeteket lehetetlen összehozni. A recept így szinte biztosan az lesz, hogy minden megyében legyenek látványos kapavágások, mindegy, milyenek, csak legyenek. Innen nézve pedig valóban lefokozásnak mutatja magát Kósa Lajos miniszteri posztja. Persze még akkor is tartja magát a kérdés:

frakcióvezetőként menőbb kezet fogni, vagy tárca nélküli miniszterként? Jó sok pénz, vagy csupán egy humbuggyár fölött diszponál Kósa?

Az MVP körül valóban pokoli pénzek ígérete kering. Orbán Viktor Facebook-oldalára erről felkerült, „juj, de jó dolgunk lesz” hangulatú videó szerint immár 3400 milliárd forintnál tart az ígérethalom. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese júliusban már ennél is többet mondott, 3400-3500 milliárd forintot emlegetett egy sajtótájékoztatón. Ez 260 projektet takar, amely többek közt 690 kilométer autópálya, 5 repülőtér, 270 kilométer kerékpárút fejlesztést érint. Ám lesz itt csőstül új ipari park, természetesen 170 milliárd forintnyi sportaréna és egészségügy beruházás, de a kisfilm szerint 109 milliárd jut oktatásra is.

A városokon múlik minden

Az indoklás is megvan, mire a kegyetlen mennyiségű – a tervezett olimpiai beruházásokhoz mérhető – pénz ígérete. Orbán Viktor 2015 év végén még Nyíregyházán beszélt arról, hogy a gazdasági növekedés fokozásához „sikeres városokra lesz szükségünk”, ugyanis a „magyar városok adják a gazdaság leginkább mérhető, meghatározó súlyát. Ha tehát meg akarjuk kétszerezni a gazdasági növekedésünket, akkor a városokat kell segíteni. Ez volt az alapgondolat, amely a Modern Városok Program mögött meghúzódik.”

Nagy szavak, de dadog a rendszer.

A megvalósítás során a bürokrácia nehezen talált ki az erdőből. A program elején ugyanis még a Belügyminisztériumhoz rendelték a támogatási szerződések megkötését, ami aztán elkerült onnan, s a Miniszterelnökségnél landolt. Végül is Orbán Viktor 23 megyei jogú városban tett ígéretet, és kötött szerződést az összesen 3400 milliárd forintnyi, döntően uniós pénzből finanszírozott fejlesztésről. Ez persze édeskevés az üdvösséghez. A pénz ettől az aktustól még nem kezd el ömleni az adott városokba. Az utalások előfeltétele ugyanis, hogy a kabinet rábólintson egy-egy projektre, majd aláírja a finanszírozásáról szóló támogatói okiratot. A probléma az, hogy ilyenek az Orbán Viktor oldalára feltöltött szuper kis videó és megannyi sajtótájékoztató ellenére alig születtek.

A választásokig szóló projekteket már aláírták

Az első komolyabb termés tavaly decemberben jött össze, amelyeket pedig éppen hétfőn tett fel a Miniszterelnökség a kormány oldalára.

Ezekből az derül ki, hogy Kósa Lajos kezébe adtak ugyan fegyvert, de a belengetett 3400 milliárd közelében sincs.

Egy köteg szerződést már aláírtak.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Összesítésünk szerint decemberben döntően Lázár János által szignált támogatói okiratban alig valamivel több, mint 22 milliárd forint, a teljes összeg alig 0,5 százaléka szerepel. Ha ehhez hozzácsapjuk az idén szeptemberig ellenjegyzett tételeket, akkor további mintegy 50 milliárd jön össze. Kalkulációnk szerint a 2016, 2017, 2018-as költségvetés terhére így valamivel kevesebb, mint 72 milliárd forintot írtak ki, vagyis Kósa Lajosnak ennyi fejlesztést kell gatyába ráznia, s alighanem minél látványosabbá tennie. Ez nem kevés projekt, de az előszeretettel emlegetett 3400 milliárd forintnak alig a 2 százaléka. Ha innen nézzük, akkor megint csak presztízsveszteségnek tűnik Kósa bársonyszéke.

A dokumentumokban feltüntetett projektek alapján viszont bizonyosan az lesz Kósa Lajos feladata, hogy „beruházásprodukciókkal” kápráztassa el a szavazókat. Jellemzően látványos munkákat neveznek meg, a városok gazdasági életét közvetlenül előrelendítő terv alig akad. Autópálya vagy útépítést például nagyítóval kell keresni, ipari parkok neve pedig fel sem merül. Ellenben

uszoda, sportpálya vagy színházfejlesztésre bőven lesz pénz.

Innen nézve Kósa pozíciója a választások előtt akár kulcsfontosságú is lehet. Más kérdés, hogy a nagy ígéretek után ezekből mikorra lesz kész projekt, s a szinte borítékolható késések mennyire kezdhetik ki Kósa Lajos személyét. Hogy lesz ilyen, arra magát Orbán Viktort lehet példaként említeni. 2015 novemberében Nyíregyházán azt mondta: „Megállapodtunk arról, hogy Nyíregyházát Tokajjal bicikliúttal fogjuk összekötni, ez egy 30 kilométeres szakasz, s ebből 7,5 kilométer most épül. A Seszták miniszter úr által letett nagyeskü szerint pedig 2016. december 15-én ennek a bicikliútnak már használatban kell lennie.”

Nos, az utat idén augusztus 31-én adták át.