Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az igazságügyi miniszter cégének és a Századvégnek is bőven jutott pénz Paksról

Az igazságügyi miniszter cégének és a Századvégnek is bőven jutott pénz Paksról

A Közérdekvédelmi Központ letölthető formában elérhetővé tette a paksi bővítés (vagyis az MVM Paks II. Zrt.) 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit, írja honlapján a szervezet. A dokumentumok annak az adatkérésnek az eredményei, amit Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben.

A szerződések itt elérhetők.

A dokumentumcsomag rengeteg megbízást tartalmaz, a szakértői megbízásoktól kezdve infrastrukturális megrendeléseken és ingatlanbérléseken át egészen a gépjármű-tisztításig. Nettó

összértékük körülbelül 21 milliárd forint,

a határozatlan idejű vagy egyéb olyan szerződéseket leszámítva, amelyek végösszege nem megállapítható.

Az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája

Trócsányi László igazságügyi miniszter – aki jelenleg szünetelteti praxisát – 2017-es vagyonnyilatkozata szerint 16 százalékos részesedése van a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodában. A dokumentumok tanúsága szerint az MVM Paks II. Zrt. 2014-ben óránként nettó 420-450 eurós óradíjért bízta meg az irodát, hogy képviselje az LMP-s Szél Bernadett által indított közérdekű adatigénylési perben. A szerződésből az is kiderül, ha akad további hasonló eljárás, akkor ott is a Nagy és Trócsányi láthatja el ezt a munkát. A Paks II. Zrt. kötött egy másik szerződést is az ügyvédi irodával hasonló paraméterekkel, ami az Energiaklub által indított peres ügyre vonatkozik.

Az ügyvédi irodával kötött szerződésekről bővebb cikkünk itt olvasható.

A Fidesz házi közvélemény-kutatója

A szerződésekből az is kiderült, hogy a kormány házi közvélemény-kutató cége, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány mennyiért végzett kutatásokat a Paks II. Zrt-nek 2015-ben: két körben összesen 21,2 millió forintért. A Századvég 2013 és 2015 között végzett ilyen feladatokat a Paks II-nek (azóta Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csabának cégét bízzák meg).

A századvéges szerződésekről bővebb cikkünk itt olvasható.

A legnagyobb hazai kiberbiztonsági blama

A Paks II. 2016 júniusában azzal bízta meg a T-Systemst, hogy készítsen tanulmányt a felépítendő erőmű kiberbiztonsági követelményeiről. A T-Systemsnek 60 napja volt a tanulmány elkészítésére, a megbízásért 7 774 300 forintot kapott. Az ügy pikantériáját az adja, hogy a T-Systems 2017-ben épp kiberbiztonsági botrányba keveredett: a BKK-nak fejlesztett e-jegyrendszerét egy tizenéves is különösebb erőfeszítés nélkül fel tudta törni, a rendszert végül leállították.

A T-systemses szerződésről szóló bővebb cikkünk itt olvasható.

Navigare necesse est

A Paks II. Zrt. 2014 végén 54 millió forint összegben utaztatási keretszerződést kötött az Ibusz Utazási Irodák Kft-vel. Az utazásszervezés keretében az Ibusznak a repülőjegyek (és vonat-, hajó-, busz-, kompjegyek) beszerzésétől kezdve a szálláshely-foglaláson át az autóbérléseken keresztül a konferenciaregisztrációkig mindenféle feladatot el kellett látnia. 2015-től a Paks II-nek már nem volt szüksége külön utaztatási szerződésre, életbe lépett ugyanis az állami szektor közös, 8 milliárd forintos utaztatási keretszerződése.

Az utaztatási szerződésekről szóló bővebb cikkünk itt olvasható.

A kocsimosástól az angolóráig

A fentieken túl a nyilvánosságra került szerződésekben találni apróbb nyalánkságokat is, például 3,6 millió forintot költöttek kocsimosásra, 30 milliót gyakornokokra, egymilliót angolórákra, 86 milliót reklámkamionra.

Az ilyen, megfelelő humorérzékkel viccesnek tekinthető tételekből itt mazsoláztunk.