Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az agyonhekkelt e-jegyrendszer készítője alapozta meg Paks II. kibervédelmét

Az agyonhekkelt e-jegyrendszer készítője alapozta meg Paks II. kibervédelmét

A paksi bővítés lebonyolításáért felelős MVM Paks II. Zrt. a T-Systemset bízta meg azzal, hogy készítsen tanulmányt a felépítendő erőmű kiberbiztonsági követelményeiről – derül ki a Közérdekvédelmi Központ által nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

A megbízás értéke 7 774 300 forint (plusz áfa), a szerződést 2016 júniusában írták alá. Ezen összegért cserébe

a T-Systemsnek 60 nap alatt tanulmányt kellett készítenie

arról, hogy milyen kockázatokat rejt magában egy informatikai rendszer felépítése, milyen kiberfenyegetésekre kell számítania egy atomerőműnek, illetve milyen módokon lehet ezek ellen védekezni. Egész pontosan a következő témakörökre kellett kitérnie a tanulmánynak: „programozható rendszerekkel kapcsolatos kockázatok, kockázatelemzési módszerek, kockázatcsökkentés. Nukleáris létesítmények programozható rendszerei elleni támadások esetén felmerülő lehetséges támadó profilok, támadási vektorok”.

Botrányos fejlesztés

A T-Systems legutóbbi olyan munkája, ami komoly nyilvánosságot kapott, a BKK-nak készített e-jegyrendszer volt. A rendszer miatt több biztonsági botrány robbant ki, a legnagyobb azért, mert egy tizenéves fiú különösebb erőfeszítés nélkül tudott benne 50 forintért bérletet venni. Ráadásul a felhasználók adatait elavult módszerekkel védte a rendszer, kiszivárgott egy adatbázis, ami a gyanú szerint a rendszer felhasználóinak adatait tartalmazza.

Több száz szerződést hoztak nyilvánosságra

A Közérdekvédelmi Központ letölthető formában elérhetővé tette a paksi bővítés (vagyis az MVM Paks II. Zrt.) 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit. A dokumentumok annak az adatkérésnek az eredményei, amit Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben.

A szerződések itt elérhetők.