Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A legjobb paksi tételek: 3,6 millió kocsimosásra, 86 millió reklámkamionra

A legjobb paksi tételek: 3,6 millió kocsimosásra, 86 millió reklámkamionra

Viszonylag váratlanul megjelent egy rakás szerződés a Közérdekvédelmi Központ jóvoltából, ami a tervezett paksi bővítésbe enged némi betekintést, például abba, hogy a kormány körében népszerű Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda óránként 140 ezer forintért dolgozott a bővítés előkészítésén, vagy éppen abba, hogy a Századvég összesen kicsivel több mint 21 millió forintért adott tanácsot a projekthez.

A több mint 200 szerződést tartalmazó listában szemezgetve viszont találni néhány egészen szórakoztató, kisebb tételt, amik mellett szintén nem érdemes elmenni. Egy ekkora beruházásnál természetesen egy rakás olyan tétel van, ami elsőre nem tűnik teljesen magától értetődőnek, de végülis a legtöbbre lehet azt mondani, hogy logikus. Az más kérdés, hogy ugyanezeket a szolgáltatásokat el lehetett-e volna érni olcsóbban.

3,6 millió autómosásra

Az MVM Paks tavaly kötött 2020-ig tartó keretszerződést a Zsolt-ti Bt.-vel 3,6 millió forint + ÁFA értékben mobil autómosási szolgáltatásra. Ez lényegében azt jelenti, hogy az MVM Paks telephelyén történik a kocsimosás. A szerződés szerint 20-25 autó rendszeres mosása képezi a szerződés tárgyát. Ez évente autónként 36 ezer forint nettó.

Egyébként, ha a Zsolt-ti Bt. szolgáltatásai nem lennének elegendőek, arra az esetre is van megoldás. A Protect Kft. évi 720 ezer forint + ÁFA-ért vállalt nagyon hasonló szolgáltatást a szerződések szerint.

Gyakornokok 30 millióért

A Meló-Diák diákmunka-közvetítő céggel 2014-ben kötöttek keretszerződést évi 30 millió forint + ÁFA értékben. Ez az egyik legfurább szerződés ugyanis egyik fél sem vállal benne kötelezettséget, hogy lesz bármilyen közös munka. A jogi szöveg leginkább egy puhatolózós, de nem teljesen egyértelmű folytatást sejtető első randira hasonlít.

Egy hosszú bekezdés taglalja, hogy sem a Paks 2 részéről nem vállalnak garanciát arra, hogy igénybe veszik a Meló-Diák szolgáltatását, vagy hogy csak az övéket, ahogy a Meló-Diák sem vállalt kizárólagosságot a cég irányába, így nem is tudni, hogy a potenciális évi 30 millióból végül mennyit hívtak le szórólaposztó vagy hoszteszkedő diákokra, egyéb gyakornokokra.

Jó pap holtig tanul

Meglepően sok szerződés foglalkozik nyelvoktatással. Mariska Borbála egyéni vállalkozó óránként 5700 forint + ÁFA-t kért a tavaly áprilisban kelt szerződésében egy 45 perces angolóráért, amit a cég dolgozóinak tart. Összesen 192 órára szerződtek kicsivel több mint 1 millió forint + ÁFA értékben.

Vele párhuzamosan a Kálmán és Kálmán Bt. 2014-től kezdve az idén év végéig tartó szerződésében kicsivel olcsóbban, 5600 forint + ÁFA-ért vállalta angolórák megtartását. A céggel összesen 300 óra megtartására szerződtek, ezért kicsivel kevesebb mint 1,7 millió forint + ÁFA-t fizettek.

Jó kamera kell a jó erőműhöz

Farkas Tamástól számítástechnikai eszközöket vásároltak a bővítéshez. A szerződésből kiderül, hogy egy szép kameratárat rendeztek be. Vásároltak GoPro Hero 4 akciókamerát, egy Canon 5D Mark III tükörreflexes fényképezőgépet, ehhez három objektívet, kameraállványt, memóriakártyákat, távkioldót, meg még egy csomó apróságot.

Mondjuk a szerződésben van egy furcsaság, számmal írva valamivel több mint 2 millió forint + ÁFA-ról szól, de a betűvel kiírt összeg ennek csupán a tizede. Reméljük, ez nem okozott problémát a szerződés teljesítésekor!

86 millióért gurul a kamion

Ha valaki volt az elmúlt években fesztiválon, a békéscsabai kolbászfesztiváltól kezdve a Szigetig szinte biztos, hogy találkozott a Paks 2-t népszerűsítő kamionnal.

Szerencsére az erre a reklámkamionra vonatkozó szerződések egy része is megtalálható a most megjelent szerződések között. Ezekből kiderül, hogy 2015-ben összesen valamivel több mint 86 millió + ÁFA volt az, hogy mindenhol jelen legyen az indokolatlan reklámjármű. Nyáron kicsit drágábban gurult, télen kicsit olcsóbban, de nem volt ingyen, az biztos.

Érdemes megnézni a szerződések végén a mellékleteket, itt megtalálható tételesen is, hogy a Paks 2 projekt készítői szerint mely fesztiválok és falunapok voltak elég fontosak, érdekesek ahhoz, hogy ott egy böhömnagy reklámautóval megjelenjenek. Ebben a nettó 86 millióban egyébként a nagyobb fesztiváloknak fizetett konkrét pénzek még nincsenek benne, arra elkülönítettek további 32 millió forintot.

Frissítés: Elnézést kérünk olvasóinktól, a paksamétában volt még egy 2014-es kamionos szerződés is – egészen pontosan kettő, de tökéletesen megegyező tartalommal -, ez alapján további 36 millió forint + ÁFA-ba biztosan került a bulikamion.