Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros embere százmilliókért segít közbeszerzéseket ellenőrizni az Emmi-nek

Mészáros embere százmilliókért segít közbeszerzéseket ellenőrizni az Emmi-nek

Három, erős fideszes kötődésekkel rendelkező cég nyerte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának 480,4 millió forintos közbeszerzését, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A nyertes cégek keretszerződés alapján szakértői tanácsadással és minőségbiztosítási szolgáltatásokkal segítik majd az Emmi-t a 2014-2020 közötti uniós finanszírozási ciklus EFOP-os támogatásainak ellenőrzésében.A pályázaton három cég indult, három cég nyert konzorciumban:

  • Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt.,
  • Ész-Ker Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.,
  • Csendes Consulting Kft.

Mészáros Lőrinc válogatottja

Ami a Provitalt illeti, annak tulajdonosa és vezetője Antal Kadosa Adorján, aki az Index gyűjtése szerint tagja Mészáros Lőrinc 11 fős szupercsapatának. Antal Kadosának a Provital mellett van egy másik közbeszerzési tanácsadó cége, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. Mindemellett benne van a Spéder Zoltán kezéből kicsavart FHB Bank felügyelőbizottságában és a TV2 igazgatóságában.

A Provital régi motoros a közbeszerzési tanácsadási piacon, számos vidéki, fideszes vezetésű önkormányzattal szerződött az elmúlt években, de ez a cég írta az FTC-stadion közbeszerzési dokumentációját is. 2012 májusában a cégnél helyszíni ellenőrzést tartott az OLAF (az Európai Bizottság Csalás Elleni Hivatala), majd két évvel később, 2014 végén ismét a társasággal kapcsolatos információkat kértek az OLAF munkatársai, írta meg a 444.

A magyar történelem legnagyobb közbeszerzése

A Provital bonyolítja Magyarország történetének legnagyobb közbeszerzés-csomagját, a 2016 márciusában szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére kiírt 420 milliárd forintos tendert. A Provital nem egyedül intézi ennek a közbeszerzés-csomagnak az ügyeit, hanem négy másik céggel együtt, amiből az egyik Antal Kadosa másik cége, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt., egy másik pedig az az Ész-Ker, amivel konzorciumban most az Emmi tanácsadói pályázatán is nyerni tudott. (A gigatender nyerteseinek hátteréről az Átlátszó közölt cikket.)

Az Európai Bizottság ellenőrei 2017 márciusában jártak Magyarországon, ellenőrizték, hogy minden rendben van-e a gigaközbeszerzés körül. A 24.hu információ szerint egyáltalán nincs, több, súlyosnak ítélt problémára is bukkantak.

Akkora szabálytalanságokat találhattak, amiknek akár 40 milliárd körüli büntetés is lehet a vége,

az uniós auditorok úgy vélték, az érvényesnek és nyertesnek kihirdetett ajánlatok közül többet valójában érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. A nyertesek között egyébként két régióban is ott van Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. (azt egyelőre nem tudni, az uniós ellenőrzés Mészáros cégével kapcsolatban talált-e problémákat).

A Miniszterelnökség közbeszerzési tanácsadója

Visszatérve az Ész-Kerre, a Miniszterelnökség sem hagyta megbízás nélkül a céget: az Európai Unió közbeszerzési értesítője szerint 120 millió forint értékben nyert el egy megbízást közbeszerzési tanácsadás és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatok ellátására. Mondhatni egyindulós lóverseny volt, más nem indult a megbízásért. A leírás szerint a nyertes ajánlattevő feladata a közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítása, közbeszerzési tanácsadás. Különösen pikáns, hogy az Ész-Ker feladatai közt szerepel az, hogy “közreműködés a közbeszerzési terv összeállításában”, illetve “részvétel a bírálóbizottság munkájában”, mert Kárpáti cégei nem ismeretlenek a Miniszterelnökség számára, többször is sikeresen szerepeltek a közbeszerzésein.

Az Ész-Ker legutóbb az SBGK Ügyvédi Irodával közösen nyerte meg a Miniszterelnökség szűk ötmilliárdos közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését. Az, hogy az Ész-Ker nyert, már akkor sem okozott meglepetést senkinek, már a sokadik ilyen szerződése volt a Miniszterelnökséggel, gyakorlatilag az Ész-Ker a tárca közbeszerzési tanácsadócége.

Rendezvényt is szervez

Az Ész-Ker tulajdonosa és vezetője Kárpáti Péter György, akinek szintén vannak fideszes (sőt az Orbán-családhoz való) kötődései. Egyik üzleti partnere Hamar Endre, akinek több közös érdekeltsége is volt az elmúlt években Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal.

Az üzletember nemrég is örülhetett, mert érdekeltsége,

a New 4 Szolgáltató Kft. nyerte a Miniszterelnökség rendezvényszervezésre kiírt 230 millió forintos közbeszerzését.

A keretösszegből a cégnek maximum 150 eseményt kell rendeznie 2017. szeptembertől 2018 végéig. (Ráadásul nem ez volt a New 4 első ilyen megbízása a Miniszterelnökségtől, itt írtunk róluk bővebben.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János még Hódmezővásárhely polgármestere volt, amikor az Ész-Ker sok más mellett egy 129 milliós közbeszerzési és energetikai tanácsadói szolgáltatások nyújtásáról szóló közbeszerzést nyert a városnál, írta meg a 444.

Testhezálló közbeszerzés

Az Emmi tanácsadói pályázatának nyertesei közül a harmadik, a Csendes Consulting körül sem volt mindig csend, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ, egy állami igazságügyi szakértői intézet a cég segítségével írta ki minden idők egyik legjobban egy pályázóra szabott közbeszerzését. Az Index cikke szerint az intézet nyolc darab (plusz opciósan még három) szolgálati kocsit akart venni, a pályázat feltételeit sikerült úgy kiírni, hogy azoknak csak és kizárólag a Style kivitelű, 150 lóerős Skoda Octavia 1.4 TSi feleljen meg.