Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megijedt a csepegő esőtől a hazai szélsőjobb

Megijedt a csepegő esőtől a hazai szélsőjobb

Többször is elhangzik a rend, fegyelem jelszava az Erő és Elszántság szélsőjobboldali mozgalom tiltakozó megmozdulásán kedden este a budapesti Millenáris parkban, ahol közel 20 perces késéssel kezdődik a rendezvény az Európai Bizottság képviseleténél.

Nem az Európai Unióra Fotó: Halász Nóra

A mozgalom felhívása szerint: „Az Európai Bíróság elutasította a magyar és a szlovák állam azon keresetét, hogy Magyarországra és Szlovákiába ne telepíthessenek be erőszakosan közel-keleti és afrikai bevándorlókat egy úgynevezett kötelező kvóta keretében. Ezzel a döntéssel hadat üzentek nem csak a két ország élni akarásának, de egyúttal bebizonyították, hogy az Európai Unió csupán egy liberális hadigépezetként funkcionál az európai nemzetek kárára.Gyere el és mondj velünk együtt NEM-et a migránskvótára, NEM-et a liberalizmusra és NEM-et az Európai Unióra! A jövőnkről nem dönthetnek. A jövőnk a mi ügyünk és a mi feladatunk!”

Igazán multikulti emberek – úgy ötvenen lehetnek – gyűltek össze tüntetni, a demonstrálók ugyanis szemlátomást kedvelik a külföldi márkákat: van itt amerikai sportcipő, angol bomberdzseki, német baseball-sapka szép számmal. Meg persze 64 vármegyés, Harcos-, Magyarország feliratú és egyéb pólók, pulóverek, mind fekete.

Itt a fekete a divatos Fotó: Halász Nóra

„Hát a CÖF miatt vagyunk itt, kedves” – mondja egy idős asszony, deres hajú párjába karolva. Gyűlnek a katasztrófaturisták, meg a pár futballhuligán is szerény számban, a kedvencem az a hölgy, aki szerint ez egy Momentumos megmozdulás lehet, hiszen „az a fiatalember ott nagyon fess”.

László Balázsra, a szélsőjobboldali ifjúsági szervezet, az Erő és Elszántság szervezet alelnökére (az Identitárius Egyetemisták Szövetsége (Identitesz) korábbi elnökére) gondol, akinek védjegye, hogy mindig dzsentrinek, és/vagy vizsgázó egyetemistának öltözik. Utóbbi mellett érv, hogy a már-már hipszteres szakállat viselő László a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológus hallgatója.

Vannak itt pattanásos arcú ifjú támogatók is szép számmal, amiről eszembe jut, hogy az eseményt gyermekbarátként hirdették meg a Facebook-on. Ez tulajdonképpen egészen addig megállja a helyét, amíg elő nem kerülnek a mozgalom zászlói.

Már mindjárt kezdenek, mondja az alelnök, a várakozás feszült percei alatt van idő megfigyelni, hogy szélsőjobbos körökben kézfogás helyett a két ököl összeüt, majd puszi-puszi köszönés dívik a férfiak között, ami újabb szép példája a keménységnek, és az emberi melegségnek.

Az Erő és Elszántságot július 8-án, Vecsésen indította útjára a Betyársereg politikai szárnya (!) és az Identitesz. Elnöke Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője. Filozófiájukat az alábbi idézet fogja össze talán a legjobban: „Együtt, bátran, közös akarattal mondunk nemet az önmagából kifordult liberális világnak, mely mindenáron be akarja sározni a közösség, a hagyomány és a hazaszeretet eszményét, hogy elpusztítsa közös identitásunkat.”

László Balázs, az Erő alelnöke Fotó: Halász Nóra

Szinte több a rendőr, mint a tüntető, a rendezvénynek saját biztonsági emberei is vannak, hallom, amint utasítást kapnak: „Menjetek előre, hogy ki tudjátok szedni, ha megindulna valaki.” Végre felcsattan egy vékony férfihang, megafonon keresztül, felszólítja a tüntetőket, hogy tartsák be a szervezők utasításait. „Az önkényuralmi jelképek használata a jogi hercehurcák miatt tilos” – teszi hozzá, meg még azt is, hogy az ittas egyéneket eltávolítják a tüntetésről. Lehet, hogy a „tömegből” szót használta, nem hallottam pontosan.

Az első szónok „kedves barátaim, magyar testvéreim” köszöntés után vág a lényegbe: Az európai civilizáció a pusztulás szélén van. Valamint fejétől bűzlik a hal – hogy csak a lényeget említsem. A magyar test egy megbénított immunrendszer, az ország vezetői bábfigurák, az EU bürokratikus karjai polipcsápként tekerednek ránk. „Csápja az ízeltlábúaknak van, a polipnak karjai” – motyogom magamban, de két negyven kilós néni csúnyán néz rám. A szónok mindenesetre nem hiszi, hogy az EU-t meg lehet, vagy meg kellene reformálni, helyette összefogásra van szükség, de testvéries alapon!

Incze Béla, a 64 Vármegye ifjúsági Mozgalom alelnöke kapja meg a szót, aki szerint az Európai Unió érdekei azt diktálják, hogy a magyar ember „jó Józsihoz méltóan” meg tudja enni a pacalpörköltjét egy lakótelepen. Nem meglepő tehát, hogy ha baj van, akkor az emberek ahhoz fordulnak, „akinek kard van a kezében”.

Ha a mi sorainkat is képes megtépázni az időjárás, akkor ez milyen hatással van az átlagemberekre? És akkor mi van ideológiai szinten? – tesz fel mindjárt két kérdést. Korábban csöpögött az eső, fúj a szél, többen fázósan néznek egymásra.

A szónok később újabb kérdést intéz hallgatóihoz: ha most igent mondunk a migránsok betelepítésére, mi garantálja, hogy néhány hónap múlva nem akarnak újabb ezreket az országba telepíteni? A környékemen álló demonstrálókat figyelve ez egy komoly kérdés. Incze beszédéből még egy mondat érdemes kiemelésre, ami egyben az alelnök búcsúja is volt a megafontól: „Állva kell meghalnunk, mint a rómaiaknak!”

Lantos János, az Erő elnökségi tagja szerint a jog egy beteg ideológia szolgálatába szegődött. Valamint az EU szemen köpte magát. És hogy az Európai Bizottságot senki nem választotta meg.

A beteg ideológia megszállottjai egy színes világot, a multikultit akarják megvalósítani. Lantost a helyzet a bolsevista szovjetunióra emlékezteti, meg arra, hogy ’56-ban lángoltak a szovjet tankok. Ha az uniósok rájuk akarják erőltetni az ideológiájukat, a multikultit – akkor nem a tankok, hanem -, lángolni fognak a migránstáborok – mondja, amit a közönség tapssal jutalmaz. Az elnökségi tag szerint az európai értékeket meghatározó liberalizmus egy beteg ideológia, szalonképesített sátánizmus.

„Kötelességem a hozzám legközelebb álló embert szeretni” – említi meg később, amin jót mosolygok, de csak óvatosan, mert éppen férfiak állnak hozzá a legközelebb. Egyébként, mint mondja, büszkék arra, hogy az európai, fehér rassz tagjai.

Ön kire szavaz? Fotó: Halász Nóra

László Balázs az utolsó szónok, aki egy európai értelemben vett performansszal kezdi felszólalását: piros ikszet fest egy uniós zászlóra, majd eldobja. A közönségnek folynak a könnyei. A szél ugyanis feléjük viszi a spréből kifújt festéket. László lényegében az előtte szólókat ismétli, bár azt ő mondja először, hogy a valódi Európát a szélsőjobb képviseli. És azt is, hogy „az élet egy reggeltől estig tartó küzdelem”. Megígéri, hogy ha az afrikai, közel-keleti tömegeket idehozzák, akkor ők is ott lesznek, és megakadályozzák. „Ha ugyanis nem fogunk össze, együtt menetelünk a sírba.”

Miután az egybegyűltek eléneklik a Szózatot, László alelnök megnevezi, hogy kik azok, akik nyilatkozhatnak a sajtónak, egyben azt is kiköti, hogy a megjelenteket csak az ő engedélyükkel szabad megszólítani. Szerencsémre a CÖF-ös házaspár már nincs a helyszínen.