Jó fej lesz az állam – csak figyelmeztetés után büntetnek

Jó fej lesz az állam – csak figyelmeztetés után büntetnek

Előbb figyelmeztetés, csak azt követően lehet büntetni, legyen szó bármilyen közigazgatási eljárásról – ezt tartalmazza a Lázár János által előerjesztetett javaslat. A parlament egy teljesen új, egységes törvényt alkotna a közigazgatási szabályszegések szankcionálásáról.

Figyelmeztetés, közigazgatási óvadék, bírság, eltiltás, elkobzás. Ez lesz a a követendő menetrend minden egyes közigazgatási szabályszegés, de nem a szabálysértések esetén – ígéri a kormány által már jóváhagyott törvénytervezet, amit hétfőn terjesztettek a parlament elé.

A közigazgatási szabályszegéseket a törvények megkülönböztetik a szabálysértésektől.

Az enyhébb normaszegések számítanak szabályszegésnek. A cselekményeket a különböző törvények minősítik, hogy mikor van szó szabályszegésről, illetve -sértésről, esetleg bűncselekményről.

Részben új elem a figyelmeztetés intézménye, amely az állam, az állampolgárok illetve a cégek közötti „bizalom jegyében” szeretne meghonosítani a kormány. A cél a fizetési kötelezettségek csökkentése abban az esetben, ha a jogkövető viselkedés eléréséhez bőven elég egy figyelmeztetés. Ez utóbbit – a nagyon súlyos közigazgatási szabálysértések kivételével – lehet alkalmazni, ami a hatóság „rosszallását kifejező, preventív hatás kiváltására irányuló szankció” – írja kissé nyakatekerten a javaslat. A figyelmeztetés közvetlen joghátrányt nem okoz, viszont számos esetben eléri a hatását, ráadásul nem köt le feleslegesen hivatali kapacitásokat, vagyis ennek bevezetése win-win játék lenne.

Bevezetnék a közigazgatási óvadékot is, mintegy átmenetként a figyelmeztetés és a büntetés között.

Az óvadékot egy évre kell befizetnie a szabálysértő cégnek, vagy magánszemélynek, s ha az óvadék ideje alatt nem kap újabb büntetést, akkor az óvadékot visszakapja. Mind a figyelmeztetés, mind az óvadék bevezetése a szabálysértések csökkenését eredményezheti. További enyhítés avagy újítás, hogy ha bírság kiszabására kerül sor (és a megelőző három évben hasonlóra nem került sor), akkor a bírság összege nem haladhatja meg az alapesetben kiszabható maximum felét.

Az új szabályokat kizárólag a közigazgatási szabályszegésekre lehet alkalmazni. Abban a pillanatban, ha egy cselekedet már szabálysértés, netán a bűncselekmény, a kedvezmények nem alkalmazhatóak. Szintén nem vonatkozik a szankciótörvény-javaslat az adó- és vámigazgatási, a menekültügyi, idegenrendészeti eljárási szabályokra – azok „sajátos szabályrendszere miatt”. A szabályszegésekről külön nyilvántartás készül majd, így lehet alkalmazni a figyelmeztetés, az óvadék vagy épp a bírság felezésnek szabályait.