Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Irma: Floridában megnyitották a reptereket, megkezdődött a károk felmérése

Irma: Floridában megnyitották a reptereket, megkezdődött a károk felmérése

Rick Scott kormányzó kedd délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette: Miamiban, Orlandóban és Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, noha Miami légikikötője még csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.

Az állam nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás pedig változatlanul nem állt helyre. Floridában kedden öt és félmilliónyian voltak áram nélkül, a vihar útjába eső vidékeken (beleértve Georgiát, illetve Dél- és Észak-Karolinát is) összesen 6,9 millió háztartás van áram nélkül.

Forrás: Jacob Langston/Orlando Sentinel/TNS via Getty Images

A floridai kormányzó közölte: 30 ezer szakember érkezett a szomszédos szövetségi államokból, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is. Brock Long, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal vezetője szerint a szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk pedig nagyon nagy mértékben károsodott. „Lényegében a szigetcsoporton minden házat érintett valamiképpen a hurrikán” – mondta Long, aki Washingtonból Floridába utazott. A Keys-szigetekre érkezett egy orvoscsoport is.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/907592460070768641

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben közölte, hogy az Irma hurrikán pusztítása „nagyobb volt, mint amire számítottunk”. Az elnök szerint mindenki keményen dolgozik a helyreállításon. Florida északi vidékein, így Jacksonville-ben is változatlanul az áradattal küszködnek, csakúgy, mint Dél-Karolinában, ahol Irma jelenleg is pusztít. Dél-Karolinában Charleston és Savannah városok vízben állnak. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a trópusi vihar kedden délután. Mindhárman a házukra zuhant fák alatt lelték halálukat.

Az atlantai repülőtéren – amit a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjeként tartanak számon – 200 járatot töröltek, bár Andrew Gobeil, a reptér szóvivője közölte: a repülőteret egyelőre nem zárják le. Atlanta belvárosát már elöntötte az áradat, az iskolák és a kormányzati hivatalok zárva vannak, a város szállodáiban menekülteket szállásoltak el.

Az országos meteorológiai szolgálat szerint a trópusi vihar kedden várhatóan 15-20 centiméternyi esőt zúdít Dél-Karolinára, valamint Georgia, Alabama és Mississippi északi vidékeire. Georgia és Dél-Karolina államokban óránkénti 103 kilométer/órás széllökések pusztítanak, ami azt jelenti, hogy Irma (bár trópusi viharrá enyhült) változatlanul nagy erővel sújtja a térséget. Az elárasztott part menti vidékeket már pénteken kiürítették.

 

(MTI)