Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy hónapja nincs adat a budapesti légszennyezettségről

Egy hónapja nincs adat a budapesti légszennyezettségről

Augusztus 18-a, azaz közel egy hónapja nem tudni, hogy a Budapest levegője milyen állapotban is van. A Levegő Munkacsoport legalábbis nem jut adatokhoz az Országos Meteorológia Szolgálattól. A csoport azt az információt kapta az OMSZ-től, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjánál történt meghibásodás.

Korábban már többször is előfordult, hogy néhány mérőállomásról nem jöttek adatok, de ilyen hosszú leállásra még nem volt példa.

„Magyarországon évente több mint 14 000 ember veszti idő előtt életét a légszennyezettség miatt. A megbízható mérőhálózat alapvető fontosságú a lakosság tájékoztatása, a szmogriadó különböző fokozatainak elrendelése és egyes forgalomvonzó beruházások engedélyezése szempontjából”

– jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Az időkép.hu oldalán található legutóbbi jelentés, ahogy a térképen is látható, Budapesten nem jeleztek szennyeződést.

Fotó: időkép.hu

 

“Ilyen nincs egyetlen városban sem. Ha az összes autó leállna, akkor is kellene valami adatot kapnunk. A nulla nem adat! Az sem normális, hogy egészen addig nem tudhattuk meg, hogy hibás a rendszer, amíg rá nem kérdeztünk.”

– nyilatkozta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatalt, hogy mi okozta a meghibásodást, hogyan küszöbölik ki ezt és mikortól várhatóak ismét adatok, a hivatal a következő választ küldte szerkesztőségünknek.

“Augusztus 18-án áramkimaradás történt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Pest Megyei Kormányhivatal által üzemeltetett (PMKH) alközpontjában. Ennek következtében informatikai probléma lépett fel, amely megakadályozta, hogy az országos mérőhálózathoz a mért adatok azonnal eljussanak. A szakemberek hangsúlyozzák, mind a levegő monitorozása, mind az adatok elemzése folyamatos, de ennek az informatikai hibának a következtében nem érhetőek el a www.levegominoseg.hu weboldalon.”

A sajtóosztály közlése szerint a műszaki meghibásodást követően a Pest Megyei Kormányhivatal megtette a szükséges intézkedéseket, hogy az adatszolgáltatást mielőbb helyreállítsa. Közleményük szerint a számítógépek javítása már megtörtént, jelenleg a rendszer tesztelése és az adatbázis telepítése történik.

A hét második felében várhatóan a teljes helyreállítás befejeződik.

 

Ez azt jelenti, hogy az adatok folyamatosan csörgedeztek, de ezeket informatikai problémák miatt nem tudták közzétenni, közel egy hónapja. Újból megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatalt, hogy, ha megvannak az adatok, hol lehet azokhoz hozzáférni, illetve, ha publikusak,megkaphatnánk-e azokat. A következő választ kaptuk:

“Nincs más publikus felület, és amennyiben az alap felületen nem érhetőek el az adatok, nincs is lehetőség a további publikálásra. Az adatok kizárólag mobil távfelügyeleten keresztül érkeznek a szakemberekhez belső szakrendszeren.

A helyreállítás után visszamenőleg is láthatóak lesznek az adatok, bárki visszanézheti a mérési adatokat.”

 

Tehát a hét vége felé megtudhatjuk, milyen is volt a levegő az utóbbi hónapban. A probléma azért is lényeges, mert körülbelül két éve elméletileg megújult az országos légszennyezettségi mérőhálózat eszközparkja. 2015. májusában jelent meg a kormany.hu-n, hogy

“a Svájci hozzájárulás elnevezésű pénzügyi támogatási program segítségével 1,6 milliárd forintos fejlesztést hajtanak végre, a projekt finanszírozása 85 százalékos svájci támogatással, 15 százalékban pedig a magyar központi költségvetés társfinanszírozásával, a svájci-magyar együttműködési program keretében valósul meg.”

A hírt két éve Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be. Most viszont épp az OMSZ nem tud választ adni, miért nem jönnek adatok Budapest légszennyezettségét illetően. Az új rendszer tudását viszont egy hónapja nem tudjuk tesztelni.