Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mégis megszavazhatják a lex Heinekent

Mégis megszavazhatják a lex Heinekent

Szeptember végére mégis megszavazhatja a parlament a lex Heinekent, miután az Európai Bizottság elfogadta az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmát, így elhárultak a jogi akadályok, mondta a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa.

Az emberi méltóság védelmében az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását megtiltó javaslat szeptember 15-e után kerülhet a parlament elé.

“Óriási eredmény, hogy az Európai Bizottság (EB) nem emelt kifogást a magyar szabályozás ellen. Sokan eleve halálra ítélték a törekvést, miszerint a tiltott jelképek mögött álló eszmék idehaza ne képviseltessék magukat haszonszerzés céljából, azok ne sértsék senki meggyőződését a kereskedelemben, legyen szó a nemzetiszocialista vagy a kommunista diktatúra szimbólumairól.”

– jegyezte meg a miniszteri biztos.

Szatmáry megerősítette, már csak az Országgyűlés döntésén múlik, és az összes tipikus önkényuralmi jelkép, így a vörös csillag is hamarosan eltűnhet a boltok polcairól, a vendéglátó- és szórakozóhelyekről, valamennyi érintett termékről, a reklámhordozókról és a szolgáltatásokból.

“Károgók ide, károgók oda, Brüsszel ebben mégsem talál kivetnivalót.”

– mondta a miniszteri biztos.

Lowri Evans, az uniós testület főigazgatója hazánknak küldött állásfoglalásában kifejti, az EB elkötelezett aziránt, hogy a diktatórikus rendszerek által elkövetett bűncselekmények soha ne merülhessenek feledésbe, hiszen a kontinens történelmének közös emlékezete táplálja az unió elhivatottságát a fundamentális értékeink iránt.

“Ezzel csak a multinacionális Heineken-csoport anyaországának kormánya nem azonosul: a hollandok a törvényjavaslat uniós vizsgálata során számtalan észrevételt tettek, ami hónapokkal húzta el a magyar parlamenti döntést.

A jogi akadály azonban megszűnt, bármikor életbe léphet a lex Heineken, ha a frakció úgy dönt a hét végén.”

– mondta Szatmáry Kristóf.

A Magyar Idők iparági körökből származó információk alapján azt írja, a Gazdasági Versenyhivatal idén még több, nemzetközi gyártókhoz köthető piactorzító jelenséget tárt fel, ezért az ősszel lehetnek a lex Heineken mellett más jellegű parlamenti indítványok is. A lap úgy tudja, ezek olyan intézkedéseket tartalmazhatnak, amelyek évek óta bevált eszközöktől fosztanák meg a multicégeket, ezek miatt ugyanis a kicsik kiszorulnak a kereskedelem nagy részéből. A kormány szándéka, hogy a szabályozással egészségesebb versenyhelyzetet teremtsen ebben a szegmensben a nemzeti vállalkozások támogatásával.