Három hónappal letartóztatása után hallgatták ki először Czeglédy Csabát

Három hónappal letartóztatása után hallgatták ki először Czeglédy Csabát

Vallomást tett a három hónapja előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba. A szombathelyi önkormányzat baloldali képviselőjét, aki ügyvédként számos alkalommal képviselte az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót, júniusban néhány nappal az előtt vették őrizetbe, hogy szándéka szerint egy másfél milliárdos fideszes visszaélést leplezett volna le.

Czeglédyt bűnszervezetben, különösen jelentős (három milliárd forintos) vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja NAV bűnügyi igazgatósága, amit „közvetett tettesként” követett el. (A közvetett tettes az, aki a bűncselekményt a szándékos bűncselekmény miatt nem büntethető, vagy tévedésben ejtett személy felhasználásával valósítja meg.)

Czeglédy mindent tagad

A Csongrád Megyei Főügyészség korábbi közleménye szerint a hárommilliárd forintos kárt a Czeglédy által vezetett munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré szerveződő céghálózat okozta a költségvetésnek 2013 és 2016 között.

Czeglédy ügyvédje, Hankó Faragó Miklós már védence előzetes letartóztatása óta sürgette védence kihallgatását, azonban ez először csak hétfőn történt meg. Az ügy összetettsége miatt nem is sikerült befejezni, de a tervek szerint csak októberben folytatják.

Hétfői kihallgatásán Czeglédy kategorikusan visszautasította a gyanúsításban megfogalmazott állításokat, például, hogy az érdekeltségébe tartozó Humán Operátor Kft.-n keresztül azért szervezet hálózatot cégekből és iskolaszövetkezetekből, hogy egy olyan számlázási láncolatot alakítson ki, amelynek a segítségével kibújhat az áfa- és járulékfizetési kötelezettség alól. Azt is tagadta, hogy bűnszervezetet hozott volna létre.

Czeglédy Csaba a Szegedi Járásbíróságon június közepén, MTI Fotó: Bugány János

Czeglédy szerint,

„sem a nyomozóhatóság, sem az a ügyészség nincs tisztában a munkaerő kölcsönzés, a munkaerő közvetítés, illetőleg az iskolaszövetkezek tagjainak foglalkoztatása közti különbségekkel.

Védőjének tájékoztatása szerint többször is felhívta kihallgatói figyelmét, hogy folyamatos munkaügyi- és NAV ellenőrzés mellett végezték a tevékenységüket, de egyetlen esetben sem kifogásolták a hatóságok a foglalkoztatások módját, pedig kifogás esetén jogukban állt volna a munkaerő közvetítést átminősíteni munkaerő kölcsönzéssé, vagy fordítva. De ilyesmi nem történt.

Mindenkinek előnyös megoldás

Czeglédy szerint megbízóik, a TESCO, a McDonald’s, a Müller drogéria, a Palace Cinema, és mások kifejezetten diákokat akartak foglalkoztatni, és elsősorban iskolaszövetkezeti tagokat. Ugyanis a munkáltatónak és a diákoknak is ez a legkedvezőbb foglalkoztatási forma. Számos előnyei közé tartozik, hogy a diáknak, ha nem akar, nem kell vizsgaidőszakban dolgoznia, vállalhatja azt, hogy csak minden vasárnap dolgozik, amit egy munkaviszony keretében nem tehetne meg. Nincs kötelező rendelkezésre állás és mások a felmondás szabályai is.

A gyanúsításban megfogalmazott céghálózatról szólva Czeglédy azt hangsúlyozta hogy a nagy cégek munkaerő igénye sokszor azt jelentette, hogy egyidejűleg 5-8 ezer diák ügyeit kellett intézni. Ilyen létszámú diák toborzása, adminisztrációja, a jelenléti ívek vezetése tette szükségessé, hogy a Humán Operátor alvállalkozókat vegyen igénybe, ami megszokott a gazdasági életben. Czeglédy vallomása szerint viszont

ő 2011-től ügyvédként már tevékenykedett, tehát addigra, mire az adminisztrációt és a toborzást kiszervezték a Humán Operátor Zrt.-ből, ő már kivonult a cég operatív vezetéséből.

Pál Helgának, Czeglédy másik ügyvédjének elmondása szerint Czeglédy emlékeztette a nyomozókat arra, hogy korábban a NAV vizsgálta a Humán Operátor és alvállalkozóinak a gazdálkodását, azokat az éveket is, amelyekben a gyanúsítás szerint költségvetési csalást követtek el. Mindent rendben találtak. Azaz az adóhatóság szerint nem állítottak ki fiktív számlákat, és a cégek mind valós tevékenységet végeztek, nemcsak papírokat gyártottak az adóelkerüléshez.

Az unió bíróságára vártak

Egyetlen évvel kapcsolatban alakult ki csak jogvita a NAV és a cégek között. 2015-ben a NAV szerint jogosulatlanul alkalmaztak fordított áfát. (Fordított ÁFA: a szállító ÁFA nélkül számláz, így azt be sem kell vallania, a vevő teszi rá a számla végösszegére az ÁFA-t, ő vallja be, és ha kell, be is fizeti.)

A NAV döntését azonban Czeglédyék bíróság előtt megtámadták.

A bíróság viszont felfüggesztette a pert az Európai Unió Bíróságához fordult „előzetes döntéshozatalt kérve”. Az uniós jog szerint a Humán Operátor eljárása elvileg megengedett, de ebben az ügyben még nem született döntés.