Megszólalt a rendőrség a határra vezényelt szakközépiskolások ügyében

Megszólalt a rendőrség a határra vezényelt szakközépiskolások ügyében

Minden előzetes tájékoztatás nélkül közel 300 rendészeti szakközépiskolást vezényeltek le szeptember 4-től a déli határhoz. A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium és a Adyligeti Rendszéti Szakgimnázium tanulóinak a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) információja szerint október 8-ig kell a határon szolgálatot teljesíteniük, de az csak a levezénylésük után derült ki, hogy a tanulók semmilyen élelmezést nem kapnak és többletjuttatásban sem részesülnek.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára a Zoom.hu-nak azt mondta, hogy „az egyik legfőbb probléma, hogy amíg a technikai dolgokba, így például a kerítés építésbe százmilliókat ölnek, a személyi ellátásra még mindig nem fordítanak eleget.”

„Gond az is, hogy hazajutási költség sem jár ezeknek a diákoknak, hiszen még gyakorlatilag nincsenek állományban. Egyelőre azt sem tudják, hogy a ruháikat hol fogják kimosni.

 

Igaz, több állományban és a határnál szolgáló rendőr már felajánlotta a segítségét.”

Közben a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport már gyűjtést szervez a levezényelt tanulóknak. Pongó szerint ezzel csak az a baj, hogy nem biztos, hogy odaengedik őket a szakközépiskolásokhoz. A problémát pedig alapvetően nem kívülről, hanem a rendőrségnek kellene megoldania.

https://www.facebook.com/zsaruellato/photos/a.1642461196009930.1073741829.1642382636017786/1959234020999311/?type=3&theater

A rendőrség szerint volt előzetes értesítés

Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint több rendészeti szakgimnáziumból előzetes értesítés alapján rendeltek át tanulókat szakmai gyakorlatra három határ menti megyébe, írja az MTI. A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium érintett tanulóinak átrendelése nem soron kívül történt, a tanulók az új tanítási évvel kapcsolatos információkról előzetesen értesültek – tájékoztatott Papp Károly a Független Rendőr Szakszervezet főtitkárának írt válaszlevelében, amelyet hétfőn tettek közzé a rendőrség honlapján. A szakmai gyakorlat idején az állománynak térítésmentesen biztosított a szállás, és a tanulók napidíjat kapnak.

A főkapitány szerint a moduláris rendőri alapképzés részeként a másodéves tanulók meghatározott óraszámban szakmai gyakorlaton vesznek részt. Jelenleg a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium tanulói közül 249 tölti szakmai gyakorlatát. Ezen túlmenően az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumból 126, a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumból 90, a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumból 78 tanulót rendeltek területi szakmai gyakorlatra.

Az állományparancsok részletes tájékoztatást tartalmaznak az átrendelés időtartamára, az illetményre, a szolgálatteljesítési időrendjére, az átrendelés időtartama alatt a szakmai gyakorlat és a tanintézeti képzés ütemezésére vonatkozóan. A cafeteria kapcsán Papp Károly közölte azt is, hogy a juttatásra vonatkozó nyilatkozatok beküldése alapján a kifizetés folyamatosan történik.