Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem engednek több menedékkérőt beköltözni egy német városba

Nem engednek több menedékkérőt beköltözni egy német városba

A város túlterheltsége miatt nem engednek beköltözni több menedékkérőt Salzgitterbe, amely egyébként az első olyan németországi település, amely megtiltja menedékkérők beköltözését, írja az MTI.

Az új szabályozás szerint menedékkérők csak rendkívüli esetben költözhetnek a városba, a már ott élők rokonaira pedig nem vonatkozik a korlátozás, amelyet legkorábban 2019 augusztusában vonhatnak vissza.

A kereszténydemokrata (CDU) városvezetés azért tiltotta be a beköltözést, mert a menedékkérők – főleg szíriaiak – koncentrációja meghaladja a település integrációs képességét. A 106 ezer lakosú városban 5700 menedékkérő él. A ZDF országos köztelevízió beszámolója szerint egyes óvodákban 60-70 százalék a nem német gyerekek aránya.

A városháza szerint a munkaerőpiaci helyzet is indokolja a korlátozást: míg a tartomány egészében a munkakeresők között 0,6 százalék a menedékkérők aránya, ez Salzgitterben 1,8 százalék.

A tartomány szociáldemokrata (SPD) vezetésű belügyminisztériuma támogatja a döntést, és 11 millió euró (3,4 milliárd forint) sürgősségi támogatást biztosít Salzgitternek a tartományi integrációs alapból. További 9 millió euróval támogatják a szintén nehéz helyzetbe került Delmenhorstot és Wilhelmshavent, ahol 1,4 százalék, illetve 1,3 százalék a menedékkérők aránya a munkakeresők között.

A három város főleg azért vonzza a menedékkérőket, mert viszonylag olcsón lehet lakást bérelni.

A tartományi gyűlésben ellenzékben lévő CDU szerint az egyszeri támogatás csak tűzoltás, helyette az egész tartományra kiterjedő szabályozásra van szükség. Az SPD-vel kormányzó Zöldek a választási kampánynak tulajdonítják Salzgitter és a belügyminisztérium lépését, szerintük az ésszerű integrációs politikát helyettesítő kampányfogásról van szó.

Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer, és az idén augusztus végéig további 124 ezer. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Alsó-Szászországnak a menedékkérők mintegy 10 százalékát kell befogadnia.