Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ingatlanokban utazik a volt Origo-tulajdonos

Ingatlanokban utazik a volt Origo-tulajdonos

Száraz István úgy hívja elő új vállalkozásait, ahogyan Clint Eastwood rántja elő a töltényeket a dollártrilógiában, hogy újratöltse kiürült stukkerét. Az Origo és a vs.hu korábbi tulajdonosa augusztusban jegyeztette be a Dry Immo Ingatlankezelő Zrt.-t. A dokumentumok szerint most Dry W15 Kft. néven mellérakott egy másikat is. Előbbi cégnek Száraz István az egyedüli tulajdonosa, míg a kft.-t a Dry Immo Zrt. birtokolja. Saját nevén pedig létrehozott egy harmadik társaságot is, a Dry Real Estate Zrt.-t. Az új cégek főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése; mindkét friss társaság Budapesten a Wesselényi utca 4.-ben székel.

Bár hivatalosan Száraz már nem érintett, a kormányközeli hírportálnál, az Origónál éppen a közelmúltban voltak érdemi változások. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a cégbírósági adatok szerint a New Wave Media Group Zrt.-nél augusztus elején cégvezetőként bejegyezték Matolcsy Ádámot. A jegybankelnök, Matolcsy György kisebbik fia június utolsó napjaiban jelentette be, hogy cége, a Magyar Stratégia Zrt. megvásárolta az Origo kormányközeli hírportált üzemeltető vállalkozást.

Ennek lepapírozása azonban a jelek szerint döcögősen halad.

Noha Száraz korábban arról beszélt, hogy 100 százalékban eladta a tulajdonát, a papírokon ez még most sem látszik. A New Wave Zrt.-t tulajdonló New Wave Média Kft.-ben még mindig Száraz István az ügyvezető. A cég tulajdonosaként pedig a brnói székhelyű Bawaco Invest s.r.o. van megnevezve. Mindez annak ellenére így van, hogy tavaly korábban Száraz István egyik cége, a Dry Production Kft. közleményben tudatta: a cseh társaság kiszáll a New Wave Media Kft.-ből.

A jelek szerint az ingatlanbiznisz felé forduló Száraz más érdekeltségéből – dokumentálva is – kiszállt a cégjegyzék szerint. A Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó Kft. tagjai közül július végén törölték Száraz vállalkozását, a Drycomot. Pedig a Frank Digital fennállásának bő két éve alatt több mint 1,8 milliárd forint forgalmat csinált, és induló cég létére több közpénzes közbeszerzést is elnyert. Legutóbb a Matolcsy György vezette jegybank másfél milliárdos tenderén futott be az udvari píár-cégnek számító New Land Media Kft.-vel. Igaz, az eredményhirdetésre már más jegyezte a céget, de a tender meghirdetésekor még Száraz volt a közvetett tulaj.