Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tartozik a MÁV-nak? – Rossz hírünk van

Tartozik a MÁV-nak? – Rossz hírünk van

Töredékáron adta el 7,65 milliárd forintnyi követelését a MÁV-Start Zrt., ami több mint 435 ezer darab pótdíjazási ügyből jött össze. A vevő, amelynek tulajdonosi kapcsolatai Szerbiáig nyúlnak, nettó 225 millió forintért jutott az adóssághoz. A korábbi bliccelők arra számíthatnak, hogy követeléseket megvásárló Delta Faktor Pénzügyi Zrt. megpróbálja behajtani a tartozásokat.

A MÁV-Start közbeszerzési eljárás keretében összesen 7,65 milliárd forint értékben hirdette meg a 2007-2012 között kirótt pótdíjak behajtását. A 435 ezer egyedi ügy mind magánszeméllyel szembeni követelés, ami a meg nem fizetett menetdíj mellett tartalmazza a pótdíjakat, valamint az eddigi kezelési- és postaköltségeket is. A MÁV ezek szerint egy-egy bliccelő utasától átlag 17 572 forintot szeretett volna behajtani, de ez eddig nem jött össze. A követelések értékesítésével gyakorlatilag a MÁV le is mondott a pótdíjak behajtásról, hisz a nyertes cég a Delta Faktor Zrt. 225 millió forintért megvette a követeléscsomagot.

Ám ezzel az aktussal az adósok még nem lélegezhetnek fel – sőt most jöhet a neheze.Rossz hír a volt bliccelőknek, hogy a behajtó cég megpróbálkozik majd a tartozás behajtásával, a jó hír, hogy alkura van mozgástér, hiszen a Delta Faktor mindössze 3,1 százalékos árfolyamon jutott a követelésekhez.

A MÁV közbeszerzési eljárásán a 7,6 milliárd forintos kinnlevőség behajtásáért mindössze két cég indult, így nyert a Delta Faktor. A Budapest melletti Szigethalmon bejegyzett cégről sok nyilvános adat nem lelhető fel, a cég honlapja nem működik, megkeresésünkre pedig nem reagáltak. A 2010-ben alapított társaság többségi (51 százalékos) tulajdonosa a szigethalmi illetőségű Becz Sándor, a 49 százalékos rész pedig az Ordior Vagyonkezelő Kft.-é, utóbbi tulajdonosa egy szerb magánszemély, Horvat Laslo Becejből. Náluk ismertebb név is felbukken a MÁV-követelést elnyerő Delta Faktorban: az egyik igazgatósági tag Simsa Péter, aki az egykori Egészségbiztosítási Önkormányzat alelnöke volt.

A Delta Faktor mérlegeiből annyit látni, hogy erősen hullámzik a bevétele, az elmúlt öt évben 98 millió és 773 millió között ingadozott a forgalma. A tavalyi nem volt kiugró év, akkor 448 millió forint árbevételt könyvelt el és 17 millió forintos adózás előtti nyereséget ért el. Az cég által kezelt eszközállomány tavaly év végén 461,4 millió forint, vagyis a most megvásárolt nettó 255 millió forintos MÁV követelésállománnyal a Delta Faktor által kezelt eszközérték 50 százalékkal nőtt.

A MÁV-Start ezzel az akcióval 7,6 milliárd forintos behajthatatlan követeléstől szabadul meg, ami nem elhanyagolható tétel. A tartozás hat év alatt jött össze és már a behajtási költségeket is rátette a MÁV, ehhez képest a MÁV személyszállítási menetdíjbevételei 34 milliárd forintra rúgtak 2012-ben.