Ezermilliárd közelébe ugrott az államháztartás hiánya

Ezermilliárd közelébe ugrott az államháztartás hiánya

Augusztusban 163,1 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így a nyolchavi deficit elérte a 979,9 milliárd forintot – olvasható az nemezgazdasági tárca gyorstájékoztatójában. Az ezermilliárd forintot közelítő deficit nagy ugrás tavalyhoz képest, amikor a nyolchavi hiány mindössze 274 milliárd forint volt. Idén május végén is még alig 213 milliárd forint volt a deficit, a kormány akkor engedte el a gyeplőt, s egyetlen hónap alatt több százmilliárd forintnyi uniós pályázati előleget nyomot ki a gazdaságba, úgy hogy abból egyetlen fillér sem érkezett Brüsszelből. Az augusztusi egyhavi 163,1 milliárd forintos hiány a maga nemében szintén kirívó, ilyen mértékű nyolcadik havi hiányra korábban nem volt példa.

Mivel közben a gazdaság kényelmes, 3,2 százalékos ütemben növekszik, a hiány augusztusi megugrása mögött kormányzati intézkedéseket kell sejteni. Az NGM most közölt adatai szerint a kormány kettős célja a gazdasági növekedés serkentése a költségvetés stabilitásának fenntartása mellett. A mesterséges növekedésserkentés jegyében, újabb százmilliárdos kifizetések történtek augusztusban az uniós támogatási előlegként. Az NGM közlése szerint az uniós projektekkel kapcsolatos kifizetések augusztus végére elérték az 1324,6 milliárd forintot, egyetlen hónap alatt 235 milliárd forinttal nőtt ez az összeg. Arról nincs hír, hogy Brüsszel érdemben el kezdett volna utalni. Az augusztusi hiányt növelte a szeptemberi családi pótlékok előrehozott kifizetése is, ám ez már évek óta így történik a 13 havi családi pótlék megszüntetése óta.

Bevételnövekedés a béremelésekből

Összehasonlításképpen: a 2016. január-augusztus közötti időszakában 274 milliárd forint volt a halmozott deficit. Az idei és az előző év számadatainak különbsége mögött az elmúlt hónapok folyamatai köszönnek vissza. A bevételi oldalon a tavaly novemberi hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodás hatásai már egyértelműen láthatóak. A foglalkoztatottak száma 4 millió 434 ezres rekordon áll, miközben a munkanélküliségi ráta 4,2 százalélkra apadt. A bérszínvonal általános emelkedésének és a családok támogatásának köszönhetően, a vállalkozói adóterhek mérséklése ellenére érdemben növekednek a foglalkoztatáshoz és a fogyasztáshoz kapcsolódó bevételek – olvasható az NGM közleményében.

Pörögnek a lakástámogatások

A kiadási oldalra pillantva az mondható el, hogy a már említett uniós projektekkel összefüggő kifizetések tovább emelkedtek: elérték a 1324,6 milliárd forintot, amely a tavalyi összegnek már közel a kétszerese. A családok saját otthonhoz jutását célzó

lakásépítési támogatások 33,8 százalékkal magasabbak az előző év azonos időszakához képest.

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatások – így többek között a családi pótlék – kifizetését augusztusra előrébb hozta a kormány, ami összességében 33 milliárd forintot tett ki.

Nincs költségvetési felhatalmazás

Az NGM közleménye szerint, az uniós előlegek sajátos elszámolása miatt – amelyek kifizetését nem kell beszámítani az uniós szabványok szerint készülő mérlegjelentésbe – az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP arányos hiánycél továbbra is biztonsággal teljesíthető. A közleménye nem említi, de az eddigi folyó hiány alapján már közel sem biztos, hogy sikerül tartani a költségvetési törvényben megszabott 1166 milliárdos pénzforgalmi hiánycélt, hacsak Brüsszel nem kezdi folyósítani a támogatásokat. Sem a 2017-es költségvetés elfogadásakor, sem annak idei módosításakor

nem számoltak az uniós előlegek kifizetésével, így az nem is szerepel a költségvetésben.

E pénzek elköltéséről a kormány saját szakállára döntött, ki sem kérve a költségvetésért – elvileg – felelős parlament felhatalmazását. Mivel a magyar kormány nem is küldött kis számlákat Brüsszelbe a fizetés is késik. Addig a különbözet a folyó hiányt növeli, amit a kormány adósságműveletekkel – jegybanki betét csökkentése, plusz kötvénykibocsátással – tud finanszírozni.