Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
 Dél-Koreában tiltakoznak az amerikai fegyverek telepítése miatt – a helyiek nem akarnak célpontok lenni

A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott képen egy hadgyakorlat részeként fellőnek egy Hjonmu típusú ballisztikus rakétát. Fotó: MTI/EPA

A helyi lakosság heves tiltakozása ellenére befejeződött a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése Dél-Koreában. A szöuli védelmi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a fegyverek hadrendbe állítása az észak-koreai fenyegetések miatt vált sürgőssé. Dél-Korea és az Egyesült Államok két THAAD-üteget májusban állított hadrendbe az ország déli részén, Szöultól 190 kilométerre.

Most újabb négy rakétaüteget telepítettek a fővárostól 300 kilométerre délre lévő új rakétatámaszpontra, a helyi lakosok és környezetvédők heves tiltakozása ellenére.

Hogy mennyire komoly volt az ellenállás azt jelzi, hogy a Yonhap hírügynökség helyszíni beszámolója szerint 8000 ezer rendőrt vezényelte ki a rakétaindító állomásokat és más katonai eszközöket szállító konvoj védelmére. A helyi lakosok pedig össze is csaptak a rendvédelmi erőkkel. A tiltakozók odaláncolták magukat az úton keresztbe állított teherautókhoz, mások élőláncot alkottak, és egymáshoz kötözték magukat, hogy a rendőrök ne tudják őket egymástól elválasztani – írja az MTI. Többtucatnyi tiltakozó és rendőr megsérült, a közeli kórházakba szállították őket. A helyi lakosok többi között attól is tartanak, hogy a rakétarendszer modern radarjai által kibocsátott elektromágneses hullámok egészségügyi és környezetvédelmi gondokat okozhatnak. Mindezek mellett egy másik komoly érvet is hangsúlyoztak a helyiek.

Szerintük a katonai eszközök telepítése miatt egy Észak-Koreából indított támadás első célpontja a térségük lesz.

A szöuli védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy az észak-koreai fenyegetések ellen telepíteni fogja a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer négy további ütegét a már hadrendbe állított kettő mellé, mert megkapta hozzá a környezetvédelmi hatóság ideiglenes engedélyét. Szöul tárgyalt a további négy üteg telepítéséről is, de helyi lakosok panaszt tettek amiatt, hogy az előző kormány túl gyorsan hozta meg a döntést, hatástanulmány nélkül, és kár érheti a környezetet. Ezért a környezetvédelmi hatóság leállíttatta a telepítést, és hatásvizsgálatot indított. A hatóság azonban a vasárnapi észak-koreai föld alatti kísérleti atomrobbantás miatt ideiglenes engedélyt adott a négy rakétaüteg telepítésére. A végleges engedély a hatástanulmány eredményétől függ.

ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking saját biztonságát érintő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. Kína többször tiltakozott diplomáciai úton a THAAD-rendszer dél-koreai telepítése ellen, és Oroszország is sérelmezte, hogy a THAAD-rendszerek telepítése miatt felborul a térségbeli katonai egyensúly. A szöuli és amerikai vezetés szerint viszont mindez csak védekezés az Észak-Korea jelentette fenyegetéssel szemben.