Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bohócozott egyet a pécsi közgyűlésben a kulturális államtitkár

Bohócozott egyet a pécsi közgyűlésben a kulturális államtitkár

A nehéz helyzetben levő Pécsen viharos hangulatú közgyűlést tartanak csütörtökön. Az ülés nyilvánossága finoman szólva sem zökkenőmentes: az Önkormányzati TV nem adja, az érdeklődő újságíróknak pedig szerdán kevesebb, mint két órát adtak regisztrációra. Végül a sajtót a karzatra száműzték. A kezdéskor az Együtt alelnöke, Berkecz Balázs akciózott az ülésteremben, de a „Pécs többet érdekel nálatok, új választást!” feliratú molinóját a polgármester beszéde után a biztonsági őrök kapásból elvették.

Hiába a hiány

Az indulatok oka, hogy pont egy hete jelentette be Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, hogy a pécsi önkormányzat irányítását új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben. Ezt az ellenzék úgy értékelte, hogy gyámság alá helyezték Páva Zsolt polgármestert, de puccsot is emlegettek. A lépés előzménye, hogy egyre vadabb számok láttak napvilágot a város költségvetési hiányáról, a héten Csizi 7,5 milliárd forintról beszélt egy interjúban, de a városi tulajdonú cégek adósságáról hallgatott, ami szintén csak milliárdokban mérhető a hírek szerint.

Ilyen előzmények után, napirend előtt, Páva Zsolt indított azzal, hogy nem mond le, ne várják a testület feloszlatását, majd egy izmos elmúltnyolcévezéssel rukkolt elő, visszamutogatva a 2009-ben a város éléről leváltott szocialistákra. Egészen mélyen visszament a város történetében, visszautalt a bányák bezárására is, illetve szerinte ő 40 milliárd forint adósságot kapott a polgármesteri címhez. (Ezt az önkormányzatok három évvel ezelőtti adósságkonszolidációjakor átvállalta az állam – a szerk.). Páva nagy bejelentése az lett, hogy tényfeltáró bizottságot hoznak létre Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével, ami feltárná a hibákat, amelyek a hiányhoz vezettek, illetve megoldási javaslatokat dolgozna ki.

Az ellenzéki képviselők (MSZP, LMP, Jobbik) a felszólalásaikban mind a közgyűlés feloszlatását szerették volna elérni, nem úgy Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője, aki egy 28 pontos javaslatcsomaggal érkezett. Azt hozzátennénk, hogy Kővári az előző ciklusban a Fidesz országgyűlési képviselője volt.

Csizi Péter – aki nem is tagja a városi képviselő-testületnek – arról beszélt, hogy mennyire fejlődik a város, majdnem új buszok futnak, pezsgő a belváros, lakásépítések zajlanak. Azt is megemlítette, hogy vannak problémák, de majd megoldják.

Bohócozás

A közgyűlés fideszes többsége a napirend előtti felszólalások után leszavazta az ellenzék javaslatát, ami arról szólt volna, hogy feloszlassák a testületet. Ekkor Berkecz Balázs a terem széléről bekiabált, hogy „Mondjatok le, Pécs többet érdemel nálatok!” Erre tromfolt a kultúráért felelős államtitkár, hogy

„Bohócokra nincs szükség.”

Gyorsan jött is a válasz:

„A bohócok ti vagytok, Péter.”

Ezt követően a polgármester kérte, hogy vezessék ki az Együtt politikusát a teremből, amit az őrök meg is tettek.

A közgyűlés várhatóan délután fogja tárgyalni Páva Zsolt előterjesztéseit, amelyek adóemelésekről, összevonásokról, illetve elbocsátásokról szólnak, így még várhatóak izgalmak.