Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még mindig keresi az ügyészség Hagyó Miklós nokiás dobozát

Még mindig keresi az ügyészség Hagyó Miklós nokiás dobozát

Nyolc év elteltével talán hamarosan pont kerülhet a BKV-ügy végére, bár ha az ügyészségen múlik, ez közel sem biztos. Az ügy eddigi története jogi nonszenszek sorozata, ideértve a másodfokon eljáró ügyész indítványát is. A Szegedi Ítélőtábla mindenesetre a következő három csütörtöki napra tűzte ki a Hagyó Mikós és társai ellen indított büntetőper fellebbviteli tárgyalását.

A „pofátlan végkielégítéssel” kezdődött

A BKV-botrány még 2009-ben, Szalainé Szilágyi Eleonóra „pofátlan” végkielégítésének kapcsán robbant ki. A közlekedési vállalat volt humánpolitikai igazgatójának távozásakor különböző jogcímeken mintegy százmillió forintot fizetett ki a BKV, majd visszafoglalkoztatták Szalainét. Ezért 2010 januárjában különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanújával letartóztatták.

Németh Szilárd, a Fidesz fővárosi frakciójának tagjaként már a nyomozás kezdetén – amikor a hatóságok még hivatalosan szóba se hozták, hogy az akkori MSZP-s főpolgármester-helyettes érintett lehet az ügyben – felszólította Hagyó Miklóst, hogy tárja a nyilvánosság elé a közlekedési cég összes végkielégítési ügyét.

A BKV-botrány jelképévé vált nokiás doboz története egy hónappal a 2010-es választások előtt robbant be a köztudatba,

amikor Balogh Zsolt, a BKV akkori megbízott vezérigazgatója egy interjúban a Hagyónak nokiás dobozban átadott milliókról beszélt.

A másfél évig tartó nyomozás alatt mintha fel sem merült volna a nyomozókban, hogy ellenőrizzék Balogh vallomását. Balogh azt vallotta, hogy a nokiás dobozt Lazarovits Márk, a Synergon akkori vezérigazgatója pakolta tele pénzzel, és küldte rajta keresztül Hagyónak. Lazarovitsot azonban nemhogy vesztegetés gyanúsítottjaként, de még tanúként sem hallgatták meg. Márpedig, ha az történt, és úgy történt minden, amit és ahogy Balogh a vallomásában elmondott, neki is gyanúsítottnak (majd vádlottnak) kellett volna lennie. Mert a vesztegetés bűntettét az is elköveti, aki adja a kenőpénzt, és az is, aki elfogadja azt.

Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV humánpolitikai igazgatója és Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató a BKV Akácfa utcai székházában, ahol a dolgozók munkabeszüntetéséről folytak a tárgyalások a vállalat vezetése és a szakszervezetek között.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A főpolgármester emberei

A Hagyó-ügyben kezdetben a BRFK Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozott. Ezt csak azért érdemes felidézni, mert akkoriban nyugdíjasként ott dolgozott az a Pető György, aki ezzel egyidejűleg Tarlós István főpolgármester-jelölt „árnyékkabinetjének” tagja, korábban pedig Molnár Gyulának, a XI. kerület polgármesterének – Hagyó nagy ellenfelének – kabinetfőnöke volt.

Tarlós főpolgármesterré választása után főtanácsadói csapatába került az az ügyész is, aki még 2010 májusában Hagyó letartóztatását kezdeményezte.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2012 januárjában elkészült vádirata meglehetősen gyenge lábakon állt. A nyomozás során vizsgált ötven ügyből végül mindössze háromban emeltek vádat Hagyó Miklós ellen. És miközben semmilyen konkrét bizonyíték nem volt arra, hogy a vádlottak bűnszervezetként működtek volna, Hagyót és 14 társát az ügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel – köztük a nokiás dobozos vesztegetéssel – vádolta. Az ügyészek szerint a BKV-t különböző – számára hátrányos, szükségtelen és indokolatlan szerződések révén – egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrány érte.

Jogi nonszenszek sorozata

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke – a Fővárosi Törvényszék túlzott leterheltségére hivatkozva – az ügyet áttette a Kecskeméti Törvényszékre. A vádlottak emiatt az Alkotmánybírósághoz fordultak, egyúttal kérték, hogy az AB döntéséig függesszék fel a büntetőeljárást. Miután kérelmüket mind a Kecskeméti Törvényszék, mind a Szegedi Ítélőtábla elutasította, Kecskeméten megkezdődött a tárgyalás.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes az őt kérdező riporterek felé fordul a Kecskeméti Törvényszék folyosóján az ellene és 14 társa ellen indult büntetőper kezdete előtt.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hét hónap telt el, mire az AB kimondta, hogy az ügy áthelyezése alkotmányellenes volt. Ekkor az akta utazni kezdett. Kecskemét visszaküldte a fővárosnak, a főváros ismét megállapította illetékességének hiányát, végül a Kúria döntése alapján az ügy visszakerült a Kecskeméti Törvényszékre, ahol elölről kezdték a tárgyalást.

A bíróság előtt a vádlottak nagy része visszavonta korábbi nyomozati terhelő vallomását.

Többen is azt állították, hogy azokat a vallomásokat megalázó helyzetben, fenyegetések hatására tették.

Balogh Zsolt is visszavonta a nokiás dobozzal kapcsolatos, Hagyóra tett terhelő vallomását. A bíróság maga is megállapította, hogy a vesztegetési vádat semmiféle előzetes nyomozás nem alapozza meg.

Az ügyészség ekkor – a tárgyalással párhuzamosan – nyomozást indított, és minden titkos és nem titkos eszközt bevetett, hogy alátámassza Balogh eredeti terhelő vallomását, amit a vádirat szerint egyszer már bizonyíthatónak ítélt. Lazarovitsot, a vesztegetési pénz állítólagos küldőjét azonban az újabb nyomozásban sem hallgatták meg.

Két és fél évi bizonyítékkeresés után kénytelenek voltak a vesztegetés miatt indított nyomozást megszüntetni azzal, hogy „a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.

Az elsőfokú ítélet

A Kecskeméti Törvényszék Hadnagy Ibolya vezette büntetőtanácsa a 15 vádlott közül hatot felmentett, hatot különböző tartamú felfüggesztett szabadságvesztésre, hármat pénzbüntetésre ítélt. Hagyó Miklós két év szabadságvesztést kapott, amelynek végrehajtását a bíróság négy évi próbaidőre felfüggesztette. A nokiás dobozos vesztegetés vádja alól felmentették, mint ahogyan a bűnszervezetben történt elkövetést sem állapította meg a bíróság. Az elítélt vádlottak felmentésért, az ügyész a felmentett vádlottak elítéléséért és az elítélt vádlottak büntetésének súlyosbításáért jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség hat vádlott esetében a hatályon kívül helyezést, míg nyolc vádlottnál a büntetések súlyosítását indítványozza.

L. Ottó ötödrendű vádlott az utolsó szó jogán felszólal a periratok mennyiségét jelképező dobozokat bemutatva a Kecskeméti Törvényszék tárgyalótermében, 2016. január 13-án.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Hagyó Miklós is az első csoportba tartozik, mert az ügyész szerint megalapozatlan a rá kiszabott ítélet.

 

Az ügyészség elsősorban a vesztegetés alóli felmentést kifogásolja.

Hagyó Miklós védője, Kádár András szerint az ügyészség olyan tanúk meghallgatását is kéri, megismételt eljárásban, akiktől érdemi vallomás nem várható, és akiket eredetileg meg sem akartak hallgatni. Kádár értelmetlennek tartja Hagyó és Balogh Zsolt újbóli szembesítését, mert szerinte „nincs mire”. Hagyó tagadta a vesztegetést, Balogh pedig visszavonta a vallomását. Ezek után vajon mit mondanának egymás szemébe az új eljárásban? Kádár szerint attól sem várható fordulat az ügyben, ha az állítólagos vesztegetőt, Lazarovitsot kihallgatja a bíróság, hiszen eddig sem találtak rá nézve egyetlen terhelő adatot sem.