Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Korcsolyacsarnok lesz a Velodrom helyén?

Korcsolyacsarnok lesz a Velodrom helyén?

Érdekes egymás mellé tenni két, múlt heti kormánydöntést. Az egyikben döntöttek arról, hogy a korábban újjáépíteni tervezett Millenáris Velodromon az elhatározott állagmegóvási munkákat sem hajtják végre. Ezzel egy időben pedig eldől, hogy a Budapesti Olimpiai Központon belül – a Puskás Stadion környezete, és az a terület, ahol a Velodrom is áll – létrehozzák a Nemzeti Korcsolyázó Központot.

A kormányhatározat csak annyit rögzített, hogy a BOK területén lesz a központ, azt nem, hogy pontosan hol. Az előkészítésre és a tervezésre 2017-ben 1,6 milliárd forint állami forrást különítenek el. A beruházást egyidejűleg nemzetgazdaságilag kiemeltté is tették.

Az NKK koncepciója nem ismeretlen, hiszen a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) 2016 és 2020 közötti sportági stratégiájában is szerepel. Onnan már bővebben is kiderül, hogy mit takar a korcsolyaközpont terve: egy 30×60 méteres pályát magában foglaló edzőcsarnokot és ugyanekkora, a nemzetközi szabványnak szintén megfelelő, 2500 férőhelyes versenycsarnokot, kiszolgáló helyiségeket, sőt, egy sporthotelt is, állandó sportolói tartózkodásra alkalmas apartmanokkal. A stratégiából és a tervekből az látszik, hogy a létesítmény a műkorcsolyázókat és az egyre sikeresebb rövidpályás gyorskorcsolyázókat szolgálná ki.

Az ellenben nem derül ki pontosan a szövetség terveiből sem, hogy pontosan hol lenne a központ. A sportági stratégia is azt rögzíti, hogy a BOK területén hoznák létre a létesítményt.

Sok más lehetőség nem marad Puskás Stadion környékén, mint a Millenáris helye. A BOK-ban van egy jégcsarnok már, a Gyakorló Jégcsarnok, ez alig tizenöt éves, nem valószínű, hogy lebontanák. A leromlott állapotú Kisstadion már szerepel a fejlesztési tervek között: a Kemény Ferenc-programban a helyén egy 7500 férőhelyes, a jéghoki otthonának szánt aréna valósul meg, tehát az új terv ettől független.

A korcsolyaközponttal kapcsolatban kerestük a szövetséget, a BOK-ért felelős Nemzeti Sportközpontokat, a MOKSZ elnökét, Kósa Lajost is, kérdéseinkre azonban egyik helyről sem kaptunk választ.