Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormánynak fáj, hogy az EU ellenőrizni akarja a felcsúti kisvasutat

A kormánynak fáj, hogy az EU ellenőrizni akarja a felcsúti kisvasutat

Több, uniós pénzből megvalósult magyar projekt is előkerült az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) szeptember 4-i ülésén. A témafelvetés nem volt véletlen, mert a CONT tényfeltáró küldöttsége szeptember 18. és 20. között Magyarországra látogat. Foglalkoznak a 4-es metróval, találkozni fognak Polt Péterrel, de a felcsúti kisvasút is érdekli őket. Ez utóbbi verte ki a biztosítékot Lázár Jánosnál és Deutsch Tamásnál, és politikai indítékot emlegetnek – írja a 24.hu.

Az ülésen előkerült egy levél, amit Lázár János írt a költségvetési bizottságnak, amiben értetlenségét fejezi ki a miniszter, hogy pont a felcsúti kisvasutat szúrták ki a több ezer uniós beruházás közül. “Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg.”

A CONT elnöke, Inge Gräßl erre válaszul kijelentette, hogy

Nem hagyjuk, hogy magyar kormány döntse el, hogy mit nézzünk meg.

Ők olyan projekteket vizsgálnak meg, ahol láthatóan probléma van.

A bizottsági ülésen részt vevő Deutsch Tamás is ennek adott hangot, megspékelve egy kis szocialistázással, mert szerinte „politikailag furcsa”, hogy 2004 és 2010 között, az MSZP-kormányok idején a CONT egy alkalommal sem látogatott Magyarországra, bezzeg mióta a Fidesz van kormányon már másodszor jönnek. Felvetette Deutsch, hogy közelegnek a választások és ez a látogatás felvetheti a gyanúját a magyar belpolitikába való beavatkozásnak, inkább jöjjenek jövő júniusban.

Inge Gräßl úgy reagált erre, hogy ennyire azért ők nem fontosak és a választások csak hat hónap múlva lehetnek. A látogatásuk gyakoriságáról elmondta, hogy azért nem voltak 2004 és 2010 között ellenőrizni, mert senki sem javasolta a bizottságnak.