Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csak négy olyan kutya van a világon, mint ez a magyar mentőkutya

Csak négy olyan kutya van a világon, mint ez a magyar mentőkutya

Újra teljesítette a létező legnehezebb romkutatási vizsgát (Mission Readiness Test) a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat speciálisan kiképzett kutyája, így Symbát továbbra is a világ öt legjobb mentőkutyája között tartják számon a nemzetközi mentőkutyás szakmában. Ez azt is jelenti, hogy ha valahol földrengés, földcsuszamlás vagy terrortámadás történik a világban, Symbát és vezetőjét, Balázs Lászlót küldik a helyszínre, hogy felkutassák a romok alatt rekedt sérülteket.

Az eredményről a belga juhászkutya gazdája számolt be a kutató-mentők hivatalos Facebook oldalán. Az eredményt egyébként Aquának, Balázs László júliusban elhunyt, – minden idők legsikeresebb magyar mentőkutyájának – Aquának is ajánlották. A dániai megmérettetésen egyébként Lukács Péter, Cooper nevű kutyája is sikeres vizsgát tett.

Fotó: Balázs László/Facebook

Symba viszont 2016 májusában a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség területkutatási mestervizsgáját is teljesítette, így jelenleg ő a legképzettebb magyar mentőkutya. Symbát kilenc hetes korától folyamatosan képzik, vezetője, napi három órát foglalkozik vele. És bár a kutya kitűnő génekkel rendelkezik, Balázs László szerint, ha nem fejlesztené rendszeresen a Symbát, nem is tudtak volna ilyen eredményeket elérni.

A páros két hét múlva a Mentőkutyás Világbajnokságon is indul.