Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az üzemeltetőé a felelősség a hintabalesetben az ügyvéd szerint

Az üzemeltetőé a felelősség a hintabalesetben az ügyvéd szerint

A várpalotai napok Hunyadi Mátyás téri rendezvényén szombat délután esett szét egy nyolcszemélyes hidraulikus hinta. A balesetben öten sérültek meg, közülük egy sérültet a helyszínen láttak el, négyet pedig a veszprémi kórházba vittek. A legsúlyosabb sebesült egy 18 éves fiatalember, aki életveszélyes állapotban van.

Hantos Ádám ügyvéd az M1 hétfő esti műsorában elmondta: ilyen esetekben az eljárás szerint a rendőrség igazságügyi műszaki szakértőt rendel ki, aki megvizsgálja, darabokra szedi a gépet, hogy megpróbálja kideríteni, mi okozta a balesetet. Hantos László úgy vélekedett,

a mostani balesetben a hintán ülők és az önkormányzat felelőssége nem merül fel.

Felhívta a figyelmet, hogy a hintát üzemeltető cég tevékenysége „veszélyes üzem”, amelyre objektív felelősségi szabályok vonatkoznak. Így kevés esetben (például olyan külső tényező esetén, mint egy földrengés) mentesülhet a felelősség alól. Hantos Ádám felidézte, hogy a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés ügyében nyomoz. A kiszabható büntetés mértéke függ egyebek mellett a gondatlanság mértékétől, valamint az okozott sérülésektől is.

 

(MTI)