Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az orosz gazdaság a vártnál nagyobb ütemben erősödhet idén

Az orosz gazdaság a vártnál nagyobb ütemben erősödhet idén

Az orosz gazdaság az eddig becsültnél nagyobb ütemben erősödhet az idén, az infláció pedig kisebb lesz – vélik a Reuters által augusztus végén megkérdezett szakértők. A 20 szakember megkérdezése alapján készült felmérés szerint idén az orosz hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékkal nőhet. A megkérdezettek júliusban szerényebb, 1,4 százalékos gazdasági bővüléssel számoltak.

Annak ellenére, hogy derűlátóbbak a szakértők, az általuk várt gazdasági növekedés még mindig jóval kisebb, mint az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium által az idei évre becsült 2,1 százalékos GDP-növekedés. Elemzők szerint a gazdaságnak némi löketet adhat az év utolsó hónapjaiban, ha a jegybank úgy dönt, hogy kamatot csökkent. Elemzők szerint adottak a feltételek a 9 százalékos alapkamat csökkentéséhez. Az orosz jegybank legközelebb szeptember 15-én tart kamatdöntő ülést. Megfigyelők szerint az orosz központi bank szeptemberben 8,75 százalékra szállítja le az alapkamatot, ami az év végén 8,25 százalék lesz.

A Reuters által megkérdezettek szerint idén a fogyasztói áremelkedés 4,1 százalék lesz a júliusban várt 4,2 százalék helyett. Az Oroszországban 2014 őszén elindult gazdasági és pénzügyi válságban 2015 februárjában 16,9 százalékon tetőzött az éves infláció, azóta folyamatosan csökken.

Júliusban ötéves mélyponton, 3,9 százalékon állt az éves szintű infláció, ami ezzel az orosz jegybank középtávú, 4 százalékos inflációs célszáma alá került, 2014 óta először. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium múlt héten ismertetett előrejelzésében 3,5-3,7 százalékos év végi infláció szerepelt.