Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar csigák állami hitellel mennek Franciaországba

A magyar csigák állami hitellel mennek Franciaországba

Állami hitelből bővül egy francia hátterű magyar csigafeldolgozó cég: az Eximbank részére összesen

4,6 milliárd forintnyi jelzálogot jegyeztek be a Bourgogne Gastronomie kisvárdai csigafeldolgozó cégre,

vagyis a vállalat ennyi hitelt kap a banktól. A terhelés három jelzálogból áll össze, kettő euróban van (6,9 millió és 1,02 millió euró, körülbelül 2,1 milliárd forint), a harmadik forintban.

Az Export-Import Bank (Eximbank) állami pénzintézet, elsősorban exportra dolgozó magyar cégeknek nyújt hiteleket és biztosításokat. Kivéve, amikor nem, Andy Vajna például 6,7 milliárd forint eximbankos hitel segítségével vásárolta meg a TV2-t (a bankot felügyelő Szijjártó Péter külgazdasági miniszter szerint a Vajnának adott hitel nem érintett közpénzt, mert nem volt kedvezményes).

Ez esetben azonban nincsen szó funkcióidegen hitelről az Eximbank részéről, a Bourgogne Gastronomie élelmiszer-feldolgozó üzemet készül építeni Kisvárdán, erről Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter júliusban már beszámolt. A miniszter szerint a beruházással a cég 300 munkahelyet teremt, a gyár 2018 nyarára lesz kész. William Chapron, a Bourgogne Gastronomie anyacégének vezetője a Zoommal azt közölte, a gyár kizárólag exportra fog termelni. (A magyar csigagasztronómia helyzetét elnézve belföldre sok értelme nem is lenne.)

Magyarország csigafővárosa: Zalaszentgrót

A hatósági engedélyek alapján a Bourgogne Gastronomie csiga- és tésztagyárat tervez építeni. Egész pontosan leveles és kelt tészta gyártásáról és csomagolásáról van szó, valamint éti csiga előkészítéséről, feldolgozásáról, csomagolásáról. A Bourgogne Gastronomie annak a francia-magyar cégcsoportnak a része, ami a francia éticsigapiac egyik meghatározó szereplője. William Chapron úgy becsüli, hogy a francia csigapiacon 6-7 százalékos a részesedésük, és

a kisvárdai gyárral háromszoros forgalomnövekedést szeretnének elérni.

A csoport központi cége, a zalaszentgróti IMOFI Kft. az elmúlt években stabilan 1,2-1,3 milliárd forint körüli árbevételt produkált. Igaz,

ment már ennél jobban is a szekér, 2011-et a vállalat 2,1 milliárdos árbevétellel zárta.

A cégcsoport 25 éve van jelen Magyarországon, termékeiket száz százalékban Franciaországba értékesítik, az IMOFI zalaszentgróti üzemében 120 főt foglalkoztat, közölte William Chapron.

MTI Fotó: Varga György

Az eredményekhez képest nagy hitel

A 4,6 milliárdos hitel ahhoz képest bátor lépésnek tűnik, hogy a Bourgogne Gastronomie egyelőre nem termel pénzt, az IMOFI pedig 2014-ben és 2015-ben csak 18 és 23 millió forint adózott eredményt ért el. A kölcsön részleteiről az Eximbank nem nyilatkozhatott, William Chapron pedig annyit árult el, hogy az euró alapú hitelt az Eximbank a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében biztosította. Ami a kölcsön többi részét illeti, Chapron szerint egyéves procedúra volt az Eximbank hiteljóváhagyása, a bank több, nemzetközileg ismert műszaki, pénzügyi és jogi szakértőt vont be a hitelkérelem elbírálása előtt, illetve a cégcsoport megfelelő fedezeteket nyújtott az Eximbank részére.