Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A menekültek mellett kiálló püspök is megszólalt lombikprogram ügyben

A menekültek mellett kiálló püspök is megszólalt lombikprogram ügyben

A Mindig velem című interjúkötetben Beer Miklós váci megyés püspököt arról kérdezik, mit szól ahhoz, amit egyik püspöktársa (Veres András győri megyés püspök) mondott a lombikbébiprogramól, sokaknak, köztük katolikusoknak sem tetsző módon. A könyvet a kiadó engedélyével szemléző SZEMlélek nevű site-on azt olvashatjuk. hogy Beer szerint azért nehéz beszélni erről a témáról, mert nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a módszert egy ideje már alkalmazzák. „Számtalan ember él köztünk, aki mesterségesen fogant. És minden rosszul megválasztott szóval megbánthatjuk őket – és persze a szüleiket is –, amit senki nem akar.

Nyilvánvaló az is, hogy egy mesterségesen megfogant gyermek is Isten gyermeke. Az élete épp olyan értékes, mint bárki másé.

Ez nem is lehet vita tárgya” – fogalmaz a püspök, aki korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a menekültek megértésére és megsegítésére buzdított.

https://www.youtube.com/watch?v=1Okpat8MQ3E

Az egyházi vezető szerint ugyanakkor tudathasadásos a helyzet, mivel

a keresztény hit szerint az eljárás nincs összhangban az élet tiszteletével,

mégpedig elsősorban a számfeletti embriók sorsa miatt, akik a legjobb esetben is a fagyasztóban „várakoznak”. „Én azt gondolom, a technikai fejlődést Isten azért biztosítja számunkra, hogy azzal gyógyítsunk. Hogy a szenvedést enyhítsük. Nem pedig azért, hogy a helyébe lépjünk” – vallja Beer Miklós, ugyanakkor hangsúlyozza: ezt ő gondolja így, elfogadja, ha más nem így látja, és véleményével nem szeretne senkit megbántani, senki felett ítélkezni.

https://www.youtube.com/watch?v=4NMllYb9qa4

„Az egyház nem vonja kétségbe azoknak a házaspároknak a jó szándékát, amelyek gyermeket szeretnének. Hogyan is tehetné? Egyáltalán, az egész kérdést csakis az Úristen irgalmas szeretetén keresztül szabad megközelíteni. Szeretettel, megértéssel, odafigyeléssel. Senki fölött nem törhetünk pálcát. Inkább csendben oda kell ülni az érintettek mellé, és meghallgatni őket. Nyilvánvaló, mekkora a fájdalom egy olyan asszonynak a lelkében, aki nem tud életet adni. Kétségek között szenved, gyötrődik. Még a Szentírásban is ott vannak a példák: Ábrahám felesége, Sára vagy akár Erzsébet” – mondja a váci püspök, akivel a teljes dialógust itt olvashatjuk el.