Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb boros cégek kerültek a Mészáros-birodalomba

Újabb boros cégek kerültek a Mészáros-birodalomba

Az eddigi öt mellé újabb három borászati cég került Mészáros Lőrinc multimilliárdos felcsúti polgármester érdekeltségébe. Az új szerzemények a Badacsonyi Pincészet Kft., a Tihanyi Borászati Kft., illetve a Tihany-Vin Kft. Mindegyikben néhány napja jegyezte be a cégbíróság tulajdonosnak a Mészáros-família agrárérdekeltségeit összefogó Búzakalász 66 Felcsút Kft.-t. Néhány hete arról számolt be a Zoom, hogy a zánkai Canter Borház Kft. tulajdonosaként jelent meg Mészáros családi cége, a Búzakalász 66. Ez nem is azért volt izgalmas fejlemény, mert az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozójáról és pincészetéről van szó, hanem mert a magyarországi milliárdosok közül Demján Sándort vásárolta ki, márpedig őt addig magasabban jegyezték becsült vagyona alapján Mészárosnál.

Az újonnan megszerzett három cég

ugyancsak Demján portfóliójából került Mészároshoz,

és minden bizonnyal már hónapokkal ezelőtt. A Tihany-Vin május 16-án megtartott taggyűlésén a jegyzőkönyv szerint legalábbis már képviseltette magát Mészáros Beatrix, a Búzakalász ügyvezetője. Mészáros Lőrinc idősebb leánya ha nem is személyesen vett részt az eseményen, de a képviseletével megbízott Deák Gábor révén. Búzakalász tulajdonrész akkor még nem szerepelt a jegyzőkönyvben, az üzletrészek 55,88 százaléka Demján Sándor, 41,45 százaléka pedig céges érdekeltsége, az Euroinvest Zrt. nevén futott.

A Tihany-Vin annyiban elüt Mészáros eddigi boros szerzeményeitől, hogy itt az egyik társtulajdonosa a magyar állam.

(A régi tulajok között egyébként az egykori külkerbank-vezér Erdély Zsigmond Gábor Hibtrade Kft.-je is ott volt.) A Tihany-Vin megszerzésével annak leánycége, a Tihanyi Borászati Termelő Kft. is a Búzakalászé lett. A Badacsonyi Pincészetben az eddigi tulajok a Demján cégháló egyik Cipruson bejegyzett tagja, a Lapoma Company Ltd., illetve a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. volt. Utóbbiról a 24.hu úgy írt korábban, mint a balatoni borvidék egyik legnagyobb borászatáról, mindenesetre a Demján-féle boros társaságok közül több, mint egymilliárd forintos saját vagyonával a legnagyobbnak számít. A zánkai cégben eddig nem tűnt fel a Búzakalász 66 – legalábbis a cégjegyzék szerint.

Ebben a körben tehát Mészáros tihanyi és zánkai borászati cégekkel gyarapodott, míg eddig Tokajhegyalján vásárolt be. Övé lett a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft., a Dereszla Sparkling Kft., a Henye Borászat Kft., illetve a Tokaj-Major Bortermelő Kft. A megszerzett három új zánkai, illetve tihanyi boros cég forgalma tavaly együttesen nem érte el a 100 millió forintot, viszont 120 millió mínuszt hoztak össze. Kötelezettségeik megközelítették a 800 millió forintot, ugyanakkor igaz, hogy több mint másfélmilliárd forint eszközhöz jutott velük a vevő.