Újabb bizonyítványbotrány: lebuktak a hamis érettségivel dolgozó börtönőrök

Újabb bizonyítványbotrány: lebuktak a hamis érettségivel dolgozó börtönőrök

Alig három éve, száznál is többen – köztük rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, katasztrófa-védelmisek és katonák – kerültek a vádlottak padjára azért, mert annak idején pénzért vették a nyelvvizsgájukat. A Zoom.hu információja szerint most ismét ilyen sorsra juthat jó néhány büntetés-végrehajtási őr, mert hamis érettségi bizonyítvánnyal jutottak munkához.

Az eskü kötelez. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Büntetés-végrehajtási Intézet Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóosztálya megerősítette információkat és elismerte, hogy többen is fennakadtak a rostán:

„Az ellenőrzési protokoll az elmúlt időszakban összesen 21 fő esetében tárt fel visszaélésre utaló adatot az iskolai végzettséget igazoló okmányok valódiságát illetően.”

Válaszukból az is kiderül, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet az érintettek szolgálati viszonyát megszüntette és ellenük feljelentést tett.

Szerettük volna megtudni, hogy a kirúgott dolgozók pontosan mióta voltak a BVOP-nál, és miért éppen most buktak le, de hivatalosan csak annyit közöltek, hogy „a büntetés-végrehajtási szervezet – más államigazgatási szervezethez hasonlóan – folyamatos ellenőrzési tevékenységet végez, amely kiterjed a személyi állomány iskolai végzettségét igazoló okmányok valódiságának rendszeres ellenőrzésére is.”

Toborzóplakáttal keresik a bv-dolgozókat. Forrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A rendszerbe egyébként nem túl nehéz bejutni. Ha ugyanis „elmúltál 18, van érettségid és büntetlen előéletű magyar állampolgár vagy, várnak a büntetés-végrehajtás csapatába” – írja a BVOP honlapján az egyik toborzási felhívás. Cserébe cafetériát, lakhatási és utazási támogatást valamint biztos jövedelmet ígérnek.

Öt éve hamis nyelvvizsgákkal bukta le

Több mint három éve, 2013 tavaszán robbant ki a hamis nyelvvizsgákkal kapcsolatos botrány. 41 ember ügyében 2014. november 25-én kezdődött el a tárgyalás a Budapesti Környéki Törvényszéken. Aztán ehhez megérkezett a csalási ügy másik szála, amelynek érintettje nagy részben rendvédelmi – rendőrségi és pénzügyőri – dolgozók. Így 117-re nőtt azoknak a vádlottaknak a száma, akik az ügyészség szerint anyagi ellentételezés fejében segítették a nyelvvizsgához jutást, vagyis így bűnszervezetben követhettek el vesztegetést, befolyással üzérkedést és okirat-hamisítást.

A módszer az volt, hogy az érintettek pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat és elintézték azt is, hogy akik fizettek, azok biztosan átmenjenek a szóbeli vizsgán, írta a hvg.hu. Az előre megszerzett írásbeli feladatsorokat kitöltve adták el a jelentkezőiknek, a szóbeli vizsgát pedig úgy intézték el, hogy a velük együttműködő vizsgáztató érdemi teljesítmény nélkül vagy minimális tudással engedte át azt, aki fizetett ezért.

A középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kértek.

A hamisítók a hvg.hu szerint végül azon buktak le, hogy „már annyira könnyelműek lettek, hogy nemcsak az interneten hirdették speciális szolgáltatásukat, hanem szórólapon is. Olcsó, gyors és biztos módot ígértek a nyelvvizsgát megszerezni vágyók számára. Egy ilyen, a Keleti pályaudvar környékén osztogatott reklámanyag alapján szereztek információkat a nyomozók, s ez alapján indult el a büntetőeljárás 2013 tavaszán.