Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem a drága telefon a legjobb a gyereknek

Nem a drága telefon a legjobb a gyereknek

A szeptemberi iskolakezdés előtt általában megnövekszik a telefonvásárlási kedv is, hogy a szülő egész nap úgy érezze, hogy bármikor felhívhatja a gyerekét, vagy a gyereke hívhassa, ha baj van. Ha a legkisebbeknek nem is, de a felső tagozathoz közelítve egyre több gyereknek van már telefonja az iskolákban. Bár minden gyerek a legmenőbb készüléket szeretné, azért mégsem érdemes vagyonokat költeni egy telefonra, főleg nem annak a korosztálynak, aminek életkori kötelessége, hogy nagyon sokat rohangáljon, fára másszon, biciklizzen, szóval, hogy rosszalkodjon és csupa olyan dolgot csináljon, ami egy rossz mozdulattal a telefon halálát jelentheti.

A régi leselejtezett telefon helyett azonban kézenfekvőbb megoldás egy nem túl drága új készüléket venni, nemcsak azért, hogy arra majd a gyerek jobban vigyáz, hiszen az övé, hanem mert stabilan fut rajta a rendszer, nem fagy le állandóan, és nemcsak telefonálásra használhatja a gyerek, hanem egy kicsit szórakozhat is vele a szabad perceiben. A fényképezéshez, videózáshoz, játékokhoz egy megbízhatóan működő telefonra lesz szüksége, ami nem melegszik, nem fagy le azonnal és nem is kezd el indokolatlanul gyorsan lemerülni.

A tarifaváltás sem egyszerű dolog, a gyerekek többsége már ritkán csacsog órákat telefonon, sokkal vonzóbb nekik a mobilnet, bár sok szülő éppen emiatt szereti úgy kordában tartani a gyerekét, hogy mobilnet nélküli csomagot választ, így csak a wifi közelében tudnak internetezni. Mindenképpen jó előre tisztázni, hogy mennyit költhet havonta a telefonjára, illetve a feltöltőkártyás tarifák is megfelelőek arra, hogy megtanulja beosztani a gyerek azt a keretösszeget, ami bizonyos időszakonként a rendelkezésére áll.

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a megfelelő telefon megvásárlása csak az első lépés, utána jön a neheze, vagyis megtanítani a gyereket a felelős internethasználatra és persze arra, hogy mik azok a pillanatok, amikor a telefon helyett inkább a füzetébe jegyzeteljen, vagy az órán figyeljen.

Vodafone V8 E8 N8

A Vodafone E8-as készüléke. Fotó: Veres Viktor

A Vodafone sajátmárkás telefonok pontosan azt hozzák, mint amikor egy boltban választ sajátmárkás terméket: nincs akkora hájp körülötte, nem ömlik a hirdetésekből, talán nem éri el egy csúcstermék szintjét, viszont jó áron kaphat egy teljesen korrekt terméket. Nem kell tőlük a legnagyobb újításokra, a legcsillogóbb és legvékonyabb vázra vagy a legmodernebb funkciókra számítani, egyszerűen csak jól működő, megbízható telefonokra. A ZTE által gyártott V8-as készülék gyakorlatilag a csúcsnak felel meg: ujjlenyomomatolvasó, Full HD kijelző, 5,5 hüvelykes, fémvázas készülék, 16 MP-es hátsó és 8 MP-es az első kamera, az akkumulátor pedig 3000 mAh kapacitású.

Az N8-as és E8-as telefon pedig a fapadosabb verziók. Az N8 egy alsó-közép kategóriás telefon, aminek árába még bele kell számolni egy mikro SD kártyát, mivel baromi kicsi a belső memóriája, illetve fel kell készíteni a gyereket, hogy a nagyon menő játékok nem igazán futnak majd jól rajta, mert csak 1,5 GB RAM került bele. Az E8 pedig a belépő szintű telefon, ez azoknak jó, akik a telefonáláson kívül csak néhány nagyon egyszerű játékot szeretnének futtatni a készüléken, és a fényképezést sem ezzel akarják megoldani. Tökéletes választás akár első telefonnak is, bár az 1 GB RAM és a 2200 mAh akkumulátorral olyan sokra nem jut a gyerek, de arra jó, hogy telefonálni tudjon és néha játszani is. Az árak tekintetében érződik jobban a sajátmárkás vonal, a készülékekhez akár egy forintos kezdő áron is hozzá lehet jutni, tarifacsomagtól függ, hogy milyen kedvezményeket lehet bezsebelni a készülékekre, de alapvetően az N8 39.990 forintba, az E8 19.990 forintba, a V8 pedig 64.990 forintba kerül.

Huawei P10 lite

Huawei P10 Lite készülék. Fotó: Veres Viktor

A P10 a Huawei jelenleg legmenőbb telefonja, a P10 lite pedig a kistestvér, ami már majdnem annyit tud mint a nagy és erős P10, de azért néhány funkció kimaradt belőle. A lite verziót nem is nagyon érdemes a nagytestvérrel összevetni, nyilvánvalóan nem tud annyit, mint egy csúcskészülék, viszont nem is kerül annyiba. Sokkal érdemesebb a P9 lite verzióval versenyeztetni, mert ott viszont tud újat mutatni, bár első ránézésre nagyon hasonlít egymáshoz a kettő, most is szépre sikeredett az egyszerűsített verzió és minimálisan kisebb is lett, miközben a kijelző mérete ugyanaz maradt. A P9-nél megismert Leica kamerákat ez a lite változat sem kapta meg. A 3000 mAh, gyorstöltésre is alkalmas akkumulátor és a 3 GB-os RAM pedig tökéletes iskolába járós telefonná teszi. Kártyafüggetlenül 90 ezer forint körüli áron szerezhető be, szolgáltatónál olcsóbban is hozzá lehet jutni. Egyébként még mindig nagyon jó választás a P9 lite is, ami 75 ezer forint körül már beszerezhető kártyafüggetlenül, viszont egy nagyon jó és megbízható készülék, kicsit kevesebb extrával, mint a P10 egyszerűsített verziója.

LG K10 és X Power 2

Az LG X Power 2-es készüléke. Fotó: Veres Viktor

Mindkét telefon alkalmas arra, hogy az iskolás gyereket utol is lehessen érni iskola után, de azért játszani vagy fotózgatni is tudjon, ha éppen szünet van, a K10 valamivel kisebb, mint az X Power 2, árban viszont nagyjából egy kategóriába esnek, mindkettőhöz 60 ezer forint környékén lehet hozzájutni kártyafüggetlenül. A K10 a nagylátószögű szelfikamra, szelfi könnyítő funkciók és a 13 MP-es hátsó kamera miatt lehet a tinédzserek kedvence, az X Power 2 pedig ezeken felül még sokáig bírja a használatot is, mert a 4500 mAh kapacitású az akkumulátorával akár több napot vígan elvan, és a gyorstöltésnek köszönhetően akkor sincs nagy gond ha csak fél órára teszi rá a töltőre.

Nokia 3310

Nokia 3310, Fotó: Veres Viktor

A legolcsóbb megoldás arra az esetre, ha a gyerek iskolába megy. 20 ezer forintért kártyafüggetlenül lehet megvásárolni, masszív és stabil darab, amivel nagyon nem is tud elveszni a gyerek az interneten, mert arra teljes mértékben alkalmatlan a készülék. Viszont tud vele telefonálni napokon keresztül, tud kígyózni, meg SMS-t írni. Igazából ez az a készülék, amivel rengetegen elkezdték a mobilozást, a felújított verzióval, pedig hasonló kalandokat élhet át a gyerek a telefonjával, mint annak idején mi.

Samsung Galaxy J3 és A3

Samsung A3 2017, Fotó: Veres Viktor

A Samsung esetében általában minden a csúcskategóriás készülékektől hangos, de azért nem érdemes szó nélkül elmenni az olcsóbb kistestvérek mellett sem, hiszen árban jóval kedvezőbbek, tudásban pedig valószinüleg bőven elég egy ilyen készülék egy átlagos középiskolás vagy általános iskolás korú gyereknek. A J3 az olcsóbb változat, azt már 45 ezer forint körül meg lehet vásárolni kártyafüggetlenül. 5 hüvelykes kijelzője van, fémes kialakítása és 13 MP-es kamerája. Komolyabb játékok nem feltétlenül futnak majd rajta rendesen, a 2400 mAh akkumulátor pedig nem tud éppen hosszú üzemidőt futni, de kezdő okostelefonnak jó választás. Az A3 ezzel szemben már egy komolyabb darab, kártyafüggetlenül 75 ezer forint körül lehet hozzájutni, szolgáltatóknál olcsóbban is meg lehet szerezni. Ez már egy szebb és finomabb kialakítású, 4,7 hüvelykes méretével pedig akkora, ami egy kiskamasz zsebéből sem lóg ki, és egy kézzel is tudja használni. A 13 MP-es kamerájával meg tudnak örökíteni mindent, míg a beépített szűrőkkel a kreativitásukat is kiélhetik. Ami pedig a legnagyobb előnye kiskorúak közelében, hogy 1,5 méterig vízálló 30 percen át vízálló. Ami pedig kimondottan fontos lehet a kiskamaszoknak, az a biztonsági mappa, így a többitől külön tarthatják a személyes dolgaikat is tartalmazó alkalmazásokat, vagyis nem kell aggódniuk, ha illetéktelen kézbe kerül a telefonjuk.