Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Közel kétmillióan menekültek el a hurrikán elől

Közel kétmillióan menekültek el a hurrikán elől

Az amerikai szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) pénteki jelentése szerint 779 ezer texasinak a hatóságok felszólítására el kellett hagynia otthonát, további 900 ezren önként menekültek el a vihar elől – írja az MTI.

Bár Texas keleti megyéiben és Louisianában változatlanul tombol a vihar és még ezrek menekülnek, Houstonban és környékén már megkezdődött az áradat apadása. A város egyes negyedeiben már jönnek vissza az emberek, megkezdődött a károk felmérése. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy nagy a járványveszély, ahol van is csapvíz, nem fogyasztható, az utcán hömpölygő víz baktériumokkal és nehézfémekkel szennyezett, illetve kígyókat és alligátorokat sodorhat a víz.

A Harvey hurrikán pusztítása miatt evakuált emberek.
Fotó: MTI/AP/L. M. Otero

A The New York Times idézi a texasi egészségügyi hivatal szóvivőjét, Porfirio Villarrealt, aki elmondta, hogy a víz mindenütt fertőzött, már a vízbe lépés is komoly veszélyeket rejt. „Folyamatosan óva intjük az embereket, hogy ne gyalogoljanak az áradatban, még ha visszahúzódóban van is, a gyermekeknek pedig ne engedjék meg, hogy a vízben játsszanak. Ez még hetekig így lesz” – mondta Villarreal.

Houstonban és a környékén lévő hat megyében péntek reggelre 44-re emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. 19 eltűntet még keresnek.

Az országos meteorológiai szolgálat árvízriadót adott ki Arkansas államra és Ohio déli vidékeire is. A szakemberek pénteken megerősítették: az Atlanti-óceán felett tomboló Irma hurrikán folyamatosan erősödik, rendkívül veszélyes hurrikán lesz, és várhatóan a jövő héten éri el az Egyesült Államok partjait.