Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyáltalán nem mindegy, hol kóstolja az Ország Tortáját

Egyáltalán nem mindegy, hol kóstolja az Ország Tortáját

Tizenegyedik alkalommal hirdetette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a “Magyarország Tortája” pályázatot, amelyen idén Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft, “Balatoni Habos Mogyoró” fantázianevű tortája nyert. Augusztus 20-a óta az országban több cukrászdájában is megkóstolható, de vajon minden helyen pontosan ugyanolyat kap, mint az eredeti? Nyolc cukrászdából szereztünk be tortaszeleteket és megkóstoltuk.

A tesztben a szerkesztőség kiválasztotta a hivatalos listáról azokat a cukrászdákat, ahol meg lehet kóstolni az ország tortáját és útba esnek, majd beszereztünk néhány darabot, és elhívtuk Vaslóczki Orsolyát, valamint Pataki Ádámot az Ipartestület elnökségéből, hogy kóstolják meg velünk, mennyire hasonlítanak az eredetihez.

Annyit előre elárulunk, hogy egyikük sem távozott felhőtlenül boldogan a kóstoló után. Habár egy olyan tortát sem találtunk, ami vállalhatatlanul rossz lett volna, voltak olyanok, amik kinézetben és ízben eltértek az eredetitől, vagy éppen más technikával készültek. Azt le kell szögeznünk, hogy az itt felsorolt torták önmagukban mind finomak azoknak, akik szeretik a mogyorós-karamellás ízeket, vagyis ez az a teszt, aminek még az utolsó helyezettjét is érdemes megkóstolni, csak éppen fel kell készülni, hogy nem teljesen ugyanazt kapja, mint amit Vaslóczki Orsolya megálmodott.

Vaslóczki Orsolya és Pataki Ádám kóstolja a tortákat. Fotó: Halász Nóra

Az Ország Tortája címért minden évben több cukrászat is verseng, majd országszerte rengeteg helyen lehet megkóstolni. Ők azok a tagjai az Ipartestületnek, akik vállalják, hogy az eredeti recepthez hűen készítik el a tortákat. Ehhez mindenki számára elérhetővé teszik a pontos receptet, a lépéseket, kapnak videót, ahol lépésről lépésre láthatóak a folyamatok, megkapják azt is, hogy honnan lehet beszerezni hozzá az alapanyagokat, illetve a torta megálmodójának telefonszámát, akit bármikor lehet hívni, ha esetleg elakadnak. Sőt, idén Vaslóczki Orsolya workshopokat is tartott, hogy egyszerűen menjen a recept elsajátítása. Aki jelentkezik, hogy árulná a tortát, az aláír egy nyilatkozatot, hogy vállalja a receptben leírt anyaghányad, technológia és alapanyagok betartását. Aki ezt bizonyíthatóan megszegi, azt kizárhatják az Ipartestületből. Nem tolerálható például az, hogy valaki növényi tejszínt használjon, hogy teljesen mást készítsen el. Fontos, hogy ha egy ember bemegy bármelyik cukrászdába, és kér egy Ország Tortáját, akkor azt kapja, ami a receptúra alapján egy valójában díjnyertes sütemény.

Balatoni Habos Mogyoró

A megnevezésből elsőre annyit lehet tudni egy laikus számára, hogy talál benne egy könnyű krémet és mogyorós ízt. Mint kiderült, a „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra hívja fel a figyelmet. A nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához.

“Az alján mogyorós piskótával lehet találkozni, tört mogyoróval van megszórva, tehát ott kellene, hogy ropogjon, mikor kóstolja az ember. Ezt egy mogyorólisztes, barnacukros mogyorós réteggel kenik meg, amiben szintén tömény mogyoró van, ezt határozottan intenzíven kell érezni a tortánál. Két belső réteget lehet ezután találni, az egyik a tejcsokoládés karamell, illetve egy fekete ribiszke, amire sokan mondják azt, hogy meggy, pedig nem. Négy karamell csíkot kell benne keresni és három ribiszkét. A tetején mogyoróhab van, azzal van betöltve a torta. Ez egy nagyon könnyű hab, de elég markáns és intenzív mogyoróízt ad vissza. A tetején mogyoróolajos tejcsokoládé réteg van, illetve a saját díszítés, ami sós tejcsoki karamell, és a feketeribiszkezselé-pötty. Ezt le lehet kenni dekorzselével, hogy fényt adjon neki és ne száradjon ki a hűtőben tárolás során sem” – mondta el a részleteket a torta megálmodója.

Így kell kinéznie az Ország Tortájának. Fotó: Halász Nóra

“Az, hogy ízben van eltérés az megengedhető, mert ami a receptben van mogyorópaszta, csokoládé vagy fekete ribizli, azt máshonnan is be lehet szerezni, vagyis ennyiben eltérhet egymástól két szelet torta. Az ipartestületnek van egy ajánlása, hogy a győztes torta milyen fekete ribiszke püréből, milyen tejcsokoládéból és más hozzávalókból készül. Állagban nem lehet eltérés, küllemben arra kell figyelni, hogy a felső csokiborítás nem hajszálvékony, de nem is olyan vastag, mint néhány tesztalanynál. Érdekes még a töltés, de ez sem olyan bonyolult, húzni kell három kört a piskótán és közé nyomni a fekete ribiszkét, mégis néhánynál ez nem sikerült. Van, ahol a díszítés nem stimmel, és az sem elfogadható, ha nem alkalmazzák a receptet, mást használnak, vagy olyat használnak, ami nem is volt a receptben” – ismertette Pataki Ádám, hogy mit figyeljenek meg a tesztelők.

600-850 forintos szeletenkénti ár

A teszten szereplő torták legolcsóbbika 600 forint volt, a legdrágább pedig 850 forintba került. A Sugar! Cukrászdában az eredeti tortaszeletet 750 forintos darabáron szereztük be, de az újpesti Horváth Cukrászdában és a Horváth kertben is ugyanennyibe kerül a díjnyertes sütemény. Ennél a Sütipatikában, a Szamosban és az Augusztban vettük meg drágábban a tortaszeletet. Pataki Ádám elmagyarázta, hogyan kell elképzelni a cukrászdák árképzését, és hogyan jönnek ki ezek a szeletárak. “Ha minőségi alapanyagokból van összerakva a torta, akkor egy szelet ára csak az alapanyag felhasználásra vetítve 190 és 220 forint között mozog nettóban. Erre jönnek rá egyéb járulékos költségek, ez nagyjából háromszoros szorzót jelent, illetve a 18 százalékos ÁFA. Ebből jön ki a nagyjából 750 forintos ár. Ha valaki ezt a szeletet 400 forintért adja, akkor ott vagy az alapanyagok nem stimmelnek, vagy valamit nagyon olcsón lehetett beszerezni, vagy alig haszonnal dolgozik. De a munkabérekkel, járulékokkal, rezsivel, gyártási költségekkel, alapanyagokkal és haszonnal 600-750 forint körül kell adni egy tortaszeletet.”

Tesztel a szerkesztőség. Fotó: Halász Nóra

Így teszteltünk

Első körben a tesztelők a Sugar! Cukrászda tortáit kóstolták meg, ehhez többször is visszatértek a teszt alatt, hiszen ez volt az etalon darab, ehhez hasonlítottuk a többit. Vaktesztet alkalmaztunk, vagyis a tesztelők csak számokat ismertek, nem tudták, hogy éppen melyik cukrászda termékét kóstolják. 1-5-ös skálán pontoztuk a kinézetet és az ízt is. Végül pedig átlagoltuk a pontokat, és a tesztelők pedig nagyon kritikus szöveges értékelést is írtak a papírjukra. A szubjektív teszteredmények a szerkesztőségünk ízlését tükrözik, volt olyan köztünk, aki bevallottan nem szereti, ha savanyú gyümölcs kerül egy tortába, más viszont rajong ezért a kombinációért. Külön pontoztak a szakmeberek és külön a tesztelők, a végeredmény alapján így a szerkesztőség átlagai mellett az ő értékelésük átlaga is beleszámított. A lista végén szereplő torták sem rosszak, csak éppen sem kinézetben, sem ízben nem hozzák azt, ami az Ország Tortája.

Az eredmények

8. helyezett: Auguszt cukrászda (Tesztelők: 4,1/10 pont, Szakértők: 3/10 pont) (850 forint/ szelet)

A belvárosi Auguszt cukrászdából szereztük be a tortát, ami már ránézésre is magasabbra sikeredett a többinél, pedig erre is kitér a recept. Persze nem lenne ezzel gond, ha legalább finom lenne, de sajnos nem nyerte el sem a tesztelők, sem a szakértők tetszését. A szakértők ennél a tortánál inogtak meg, hogy vajon van-e benne növényi tejszínhab. “Elsőre azt hinném, hogy dupla mogyoróhab lett betöltve a tortába, illetve rugalmas lett, bármilyen formát, alakot könnyen felvesz”

Az Auguszt cukrászda tortája. Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • Kicsit sok benne a lekvár, de eddig ennek hasonlít a legjobban az íze az eredetire, csak túl habos.
 • Meghökkentően vastag a habréteg (talán pur- vagy poliuretán?), a sztenderdnél 20 százalékkal magasabb, a zselé itt is valami savanyú lekvárra emlékeztet és ebben van a legsósabb karamell, amit életemben ettem.
 • A pötty, már megint a pötty: málnás íze van, ezzel is csak sűrűbben vagyunk, nem többen. A torta műanyagos érzetet kelt, és szétesik villázás közben, a hab nem zselatinos, de áll, mint katiban a gyerek. (A kati ebben az összefüggésben egyébként csak látszólag női név, valójában egy eszköz.) Hangsúlyos mogyoró íze van, már-már keserű. Nem tudom eldönteni, hogy ez sok-e. A mogyoró-fanoknak nagy élvezet lehet, az allergiások elég, ha ránéznek a tortára, és máris indul értük a rohamkocsi.
 • Nagyon lágy, krémes, de inkább nutella ízű. Egyáltalán nem ropog, furák ránézésre az arányai is: túl sok a hab, túl kevés a tészta.
 • Túl vastag a krém, kevés a gyümölcs, gigantikus a zselé, a mogyoródíszítés viszont kevés. Keserű a tészta, a habnak pedig műanyagállaga van.
 • És megint a csokoládé, kérem a csoki, hosszú késsel jár fel, s alá ebben a tortában is, és minden más ízt igyekszik kardélre hányi, ha az visszafogottabb lenne, messzire juthatna, mert a csokoládéföldek alatt azért előbújik a remény. Az eredetire némileg hasonlatos. Ha nem akarná az országtorta lenni egész jó lenne, de most országtortának kéne lennie.

 

7. helyezett: Szamos cukrászda (Tesztelők: 4,2/10 pont, Szakértők: 3,5/10 pont) (830 forint/ szelet)

A Szamos cukrászdának a tortáját a szerkesztőség már ezelőtt a teszt előtt is kóstolta, akkor megosztotta a csapatot, most sem lett ez másképpen. Ugyanakkor a szakértők is meglepődtek, amikor felfedtük a teszt végén, hogy melyik cukrászdáról van szó. A szakértők kommentje szerint a legjobb része a mogyoróhab, de a ropogósság hiányzik, illetve a piskóta is nyers hatást keltett. Vastagra sikerült a bevonat és a dísz is kiszáradt rajta, ezt a dekorzselé használatával egyébként el lehetett volna kerülni.

A Szamos cukrászda tortája. Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • A díszítésen a csoki olyan, mintha évek óta egy spajzban álló csokit olvasztottak volna fel, a bevonat inkább hasonlít a dobos tortához.
 • A nemzeti színű zászlócska nekem nem jött be, nem szeretem, amikor ledöfik a tortát, bár jobb, mintha Nagy-Magyarországot raktak volna bevonatnak. A bevonat vastag, túl sok a csoki, a karamell túl édes, a zselé szegény szétfolyt, átmetszve két dór oszlopfőre emlékeztet 1-1 markáns cső helyett. Kemény a piskótaalap, de legalább ropog. Az a benyomásom, hogy semmit sem sajnáltak belőle, de a végeredmény egy gazdag, gejl torta.
 • A korong kemény, nyúlós gumiszerű valami. Túl kemény a tetején a bevonat, túl puha alatta a hab, így fogyasztás közben szétesik.
 • Hatalmas mogyoródarabok a tetején, ami alatt erős csokiréteg mutatja magát, a zászló barokkos túlzás. A piskóta, na az itt sem elég barna. A ropogós része jó volt, ez az izgalom megmenti, mert egyébként a csoki itt aztán mindent visz, és a fanyar ribizkét keresve is nehéz megtalálni.
 • Lakodalmak végén látni ilyen alakokat, mint ez itt a tányéron: szét van csúszva. A tetejével bádogozni lehetne, olyan kemény. A krémes rész gyomorrontásos csecsemőket, náthás csigákat idéz. A rossz hír az, hogy egyszerre. A mogyorót kevésbé érezni, ami egy mogyorós sütinél nem feltétlenül előny. A pötty itt már nagyon durván gumicukor, a nyolcvanas évekből. Olyan, amilyet a kiskutyám csócsált meg és köpött vissza. Mellékíze van! Jó hír: a pötty szarabb, mint a torta.

 

6. helyezett: Jégbüfé (Tesztelők: 4,5/10 pont, Szakértők: 3,75/10 pont) (750 forint/ szelet)

A Ferenciek terén álló Jégbüféből is hoztunk tortát, bár túl nagy sikert ez a szelet sem aratott. Leginkább a belsejében található zselével voltak gondok, illetve piskóta is túlságosan szárazra sikerült. Itt szó szerint idéznénk szakértőinket: “Iszonyatosan száraz a piskóta, úristen! A ropogós nem ropog, inkább porlik” – ugyanakkor elismerték, hogy a mogyoróhab és még a tejcsoki karamell is élvezhető a belsejében.

A Jégbüfé tortája. Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • A tészta száraz, agyonsütött, a fogamba ragad. A lekvár gyakorlatilag tömény zselé.
 • Nekik sikerült a legkeményebbre sütni a tésztát, nekem viszont nem sikerült megenni, ezért az egész nem érdekelt tovább. Az egyetlen süti, amelyiket otthagytam.
 • Megégett, ettől vált barnábba a piskóta, PUFFFF, ez mélyütés, így nem véletlen, hogy piszok kemény is a piskóta, nagyjából ez tönkre is vágja a tortát, a zselé is szaloncukorszerű, ez bizony nem sikerült.
 • Ez is a robosztus vonalon mozog, a ribizlizselé vagy micsoda a tetején alaposan feladta a leckét a cukrászoknak, meg alatta a mousse, ami itt leginkább egy szép, formás kakinak néz ki. Egy tisztességes próbálkozás, de sajnos teljesen jellegtelen.
 • Kemény idők, kemény torták. Na ez felejtős, túlsült a tészta, minek következtében száraz és keserű, szemétbe való. Rászánom magam a pöttyre, a mezőnyhöz képest jó, de nem ehetek csak pöttyöt! A torta maga egy bűneset, amire az ügyészség joggal akasztaná rá az aljas indokból elkövetett cukrászkodás minősítést.

 

5. helyezett: Koch-Danica cukrászda (Tesztelők: 4,6/10 pont, 4/10 pont) (750 forint/ szelet)

A Vörösvári úton található a cukrászda, aminek a pöttye kiverte a biztosítékot az embereknél. A rikító rózsaszín pötty nyomokban sem emlékeztetett az eredetire. A zselé díszítésről a szakértőink sem tudták megállapítani, hogy mi is lehet, ha tippelniük kellene, marcipán. A belsejében lévő feketeribizli zselé viszont élvezhető minősítést kapott.

Koch-Danica cukrászda tortája Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • A tetején a pötty színe szerintem minden természetes anyagtól mentes.
 • Fantasy-tortának neveztem el. Tetején csokihegyecske, zselépötty helyett valószerűtlen színű marcipánnal. Domináns a középső feketeribizli réteg, de nem csatornácskákban, hanem mint a malter, a két téglasor közepén.
 • Túl édes, nem túl finom, egyáltalán nem emlékeztet az eredetire. De kicsit ropog. Teljesen más színű (élénk rózsaszín) a korong a tetején, és nem is zselé.
 • Kifejezetten olcsónak hat az íze, túl édes, nagyon fojtós, a tetején pedig rosszízű mikuláscsoki van.
 • A pötty a tetején full szintetikus, a gyerekkori gumicukrokat idézi, de nem kelt nosztalgikus emlékeket, sőt! Íze nincsen, viszont beleragad a fogba. És ez csak a pötty! Az összhatás a kortyban, illetve falatban savanykás, talán túlzottan is az. Ez sem ropog, inkább krémes az állaga, szó szerint, a szó süteménynév értelmében is. Ez nagyon nem az, mint az eredeti. Hosszan lecseng, mint a karcos bor, amiből szódával próbálnak üdítő fröccsöt készíteni, mégoly kevés sikerrel.
 • A piskóta itt is kevéssé mogyorós és nem is olyan barna, látványa egyáltalán nem határozott, olyan összefolynak az elemek. A hab kifejezetten finom, akár ígéretes is lehetne, a piskóta mogyoróhiányosságai itt is kiütköznek, az igazi gond, hogy a csokoládé sok mindent elnyom.

 

4. helyezett: Rigó Jancsi cukrászda (Tesztelők: 5,2/10 pont, Szakértők: 4,75/ 10 pont) (600 forint/ szelet)

“A Rigó Jancsi cukrászdában, nincs rigó jancsi” – kollégánk ezzel a megállapítással jött be dolgozni, de hozott helyette Balatoni Habos Mogyorót, ami egészen a középmezőnyig jutott. A szakértők nem igazán voltak elájulva a mogyoróhabtól, igazából ez lett a torta legrosszabb pontja.

Rigó Jancsi cukrászda tortája Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • A piskóta túl fehér és valami hiányzik belőle. A díszítése szétfolyt, feltételezem, valami nem stimmel, hiszen az eredeti díszítése ugyanúgy tart még fél óra után is egy levegőtlen teremben.
 • Hasonlít az eredetire, de ebben kevesebb a gyümölcs, a tetején a mousse pedig pont úgy folyt el, hogy egy szép, pépes székletnek néz ki, a piskóta pedig túl fehér. Ez is a fekete-erdő vonalról közelítette meg a kérdést, jó-jó, de nem hasonlít az eredetire.
 • Túl világos a piskótája. Ez is túl gyümölcsös. És mellette nem jól kesernyés. Nem igazán ropog, de jó benne a mogyoró.
 • Ránézésre a fekete ribizli csíkok elvesztek a sok alkotóelem között, az arányok, piskóta, hab, egyébként rendben lenne, de a piskóta itt is roppant világos, az egész torta feltűnően homogén, minden egyszínű. Egészen jók az arányok, szemmel nem találtam a ribizlit, de a számban megjön a finom fanyar íze, a csoki végre nem durvul, s ebben a mezőnyben ez nagy érdem, kár hogy a piskótának bátrabbnak, mogyorósabbnak kellene lennie.
 • Szépnek nem mondanám, a három napos vizihulla vonásaihoz hasonlóan elmosódott zseléréteg nem hozta meg az étvágyamat. Enyhe mellékíz csapott meg a piskótarétegnél, de másodjára már nem találtam a nyomát. A hab finom, bár kissé édes, ugyanakkor ez volt az a torta, amelyiknél nem volt nyomasztó az édes csoki és a savanyú zselé kontrasztja, Itt sikerült valami harmóniát vinni a dologba.

 

3. helyezett: Cserfalvi cukrászda (Tesztelők: 5,8/10 pont, Szakértők: 5,25/10 pont) (690 forint/ szelet)

A Cserfalvi áll a dobogó legalsó fokán. A szakértőink ezzel sem voltak messzemenően elégedettek, hiszen például kiikrásodott a tejcsoki karamell és nagyon világos lett a piskóta. A ropogósnál viszont tört mogyoró ropog a fog alatt és nem barna cukor.

Cserfalvi cukrászda tortája. Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • A habot itt is alaposan megtolták. Túl édes és túl magas.
 • Az arányokat viszonylag rendben találtam, rendesen ropog is a tört mogyoró, meg a barnacukor csak a tallér nagy a tetején,
 • Ez is egy tenyeres talpas vonalon mozgó megoldás, de igazából nem néz ki rosszul, csak nem olyan kecses, mint az igazi. Nem sok köze van az eredetihez, de ha azt mondják, hogy ez egy fekete-erdő torta, akkor azt mondom, hogy finom.
 • Nem ropog, túl nagy a korong. De nagyjából emlékeztet az eredetire.
 • Na ez jó! Mármint a mezőnyhöz képest, objektíve nem tudom. Nem túl édes, ami jó pont. Fekete erdő tortára hajaz, ami itt hátrány: túl gyümölcsös az íze, az eredetitől messze van. Több pöttyöt nem vagyok hajlandó megkóstolni!
 • A hab itt is sok, de nem annyira, mint a négyes, sokat ront az összképen a tetejére rakott „párizsi”. Semmi különleges, sem a hab, sem a piskóta, a középszerűség diszkrét bája, egy szimpla mogyoróhabos torta, amire jól ráül az a fránya izmos csokoládéíz.

2. helyezett: Sütipatika (Tesztelők: 6,35/10 pont, Szakértők: 6,5/10 pont) (800 forint/ szelet)

A Sütipatika az a hely a körúton, amit elég nehéz észrevenni, ha pedig észreveszi az ember, akkor sem tűnik túl bizalomgerjesztőnek. Ennek ellenére most maga mögött hagyta a nagy neveket. A szakértők szerint a kelleténél vastagabb a piskóta, erősen zseléízű a díszítő habzselé, de élvezhető a hab és a ropogós réteget is lehet érezni.

A Sütipatika tortája Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • Az alap sokkal vastagabb, az egyik karamellás rész pedig nagyon folyékony volt.
 • A piskótaalap kicsit vastagnak és lisztesnek tűnt, de biztos tévedek, mert mogyoróliszt lehetett csak benne. Túltengett a karamell íz. Az állaga középtájon a fekete ribiszke zselé helyett inkább egy rendes savanyú dzsemre emlékeztetett (gyümölcsdarabok nélkül, pedig az elférne egy tortában, még az országéban is), ami mogyorókenőcshöz hasonló, enyhén folyós anyaggal keveredett.
 • Ránézésre a díszítőkorong helyett szép kis díszítőtömböcske van rajta, a szelet széle nem túl szép, és valamivel több benne a gyümölcs, mint az eredetiben. Az íze meglepően hasonlít az eredetire, viszont a tetején a csokiréteg darabosabb.
 • Elsőként egy avas íz csap nyelven. Az olcsó, lejárt szavatosságú mogyorókban érzünk ilyet, hosszan tart, mint Leningrád ostroma, és olyan keserves is. Karamellás lecsengést is érzek, túl sokat. A csokinak a tetején fura íze van. Ez a torta nem ropogós.
 • Az eredetihez képest igen világos piskóta, látványra szép, nagyon markánsan elválnak az összetétel elemei, szinte már katonás a külcsín, rontja az összképet a vastag piskóta. Megkóstolva: az eredetihez képest sokkal kevésbé fanyar, a piskóta sokkal kevésbé mogyorós, az izgalmas roppanások helyett olyan homokszerű érzés a fogak között. Sütinek azonban az utóbbi furcsaság ellenére egész jó, bár az eredetire annyira nem hasonlít, de próbálkozik…

Nyertes: Nándori cukrászda (Tesztelők: 7,1/10 pont, Szakértők: 7,5/10 pont) (650 forint/ szelet)

A Nándori Cukrászda dísz nélkül érkezett hozzánk, de mivel annyira puritán volt a torta, ezért arra jutottunk, hogy véletlenül kerülhetett ki így a pultba, de vajszívünkkel most eltekintünk attól, hogy emiatt pontot vonjunk le az egyébként az eredeti receptúrát tisztességgel betartó tortától. A szakértők szerint finom, minden íz a helyén van. A ropogós réteget nem találták, meg ugye a díszítést, Vaslóczki Orsolya oda is írta az értékelő lapjára, hogy biztosan annyit adnak el belőle, hogy nem jut rá idő. De egyébként szép a töltés, megfelelő a csokoládévastagság.

A Nándori cukrászda tortája. Fotó: Halász Nóra

Szerkesztőségünk véleménye:

 • Végre nem olyan édes, nekem pont jó, de formájában és színében ez hasonlít legjobban az eredetihez.
 • Díszítés nélkül érkezett, mégis ez hasonlít küllemre leginkább a sztenderdre. Ennél új elemet fedeztem fel, mégpedig valóságos fekete ribiszke ízt. Wow! A piskóta kicsit világos, de a hab kifejezetten jó ízű.
 • Teljesen lehagyták a tetejéről a díszítést. De amúgy ízre ez emlékeztet a legjobban, ropog is, ahogy kell.
 • A piskóta kicsit más, mint az eredeti, én ehhez már nem értek, de minden más része tök oké.
 • A borostás, neccatlétás, gumicsizmás tahó a lagziban: nincsen megdíszítve a teteje. Éppen ezért szimpatikus itt és most! De ilyen tésztát hogy lehet kiadni a cukrászdába? Nincs összhang a falatban. Sok édes, sok savanyú. Ha az eredetihez mérjük (márpedig), akkor nincs a kanyarban sem, de ha csak önmagát nézzük, mint magányos szobrot a sziklaszirten, akkor egész jó! Viszont kicsit sem roppan. Pötty nincsen, örülök.
 • Szinte tökéletes, egészen hasonlatos a referenciához, sajnos a piskóta itt is fakó, nagy kár, hogy a díszítés lemaradt, úgy többet kaphatott volna. Ez a szobameleg vaj puhaságát idézte, nagy kár, hogy az izgalmas roppanósságból több kellene, mert egyébként igazán príma, a fanyar fekete ribizli is kellően bátor. Ez a legjobb!!!