Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Harvey annyi kárt csinált, mintha egész Magyarországot 1,5 évre lenulláznák

A Harvey annyi kárt csinált, mintha egész Magyarországot 1,5 évre lenulláznák

Mindent összevéve a Harvey hurrikán által okozott kár körülbelül 190 milliárd dollár lesz az Accuweather becslése szerint. A számot a Katrina, a Sandy és több tucat másik vihar végső egyenlegét figyelembe véve kalkulálták. Ha az Accuweather becslése közel áll a valósághoz, az azt jelenti, hogy

a Harvey lesz az Egyesült Államok történetének legnagyobb kárt okozott természeti katasztrófája,

majdnem akkora kárral, mint a Katrináé és a Sandyé együttvéve. A megjelent becslések közül az Accuweatheré a legpesszimistább.

Magyar léptékre vetítve ezt a hatalmas összeget: Magyarország nemzeti összterméke (GDP-je) 2016-ban 124 milliárd dollár volt. Vagyis a teljes magyar nemzetgazdaság másfél év alatt termel annyit, mint amennyi pusztítást a Harvey pár nap alatt okozott.

Nehéz megbecsülni

A pontos összeget nagyon nehéz megbecsülni. Egyrészt azért, mert a katasztrófa még nem ért véget, és egy darabig még nem is fog. Több, Houston környéki víztároló túlcsordulásig megtelt, ezekből a szakemberek vizet eresztenek le, vagyis szándékosan elárasztanak bizonyos területeket azért, hogy elkerüljék a gátak átszakadásával járó sokkal nagyobb katasztrófát. Másrészt azért, mert közvetlen és közvetett károkról van szó:

  • A katasztrófa közben menteni kell a bajba jutottakat, az otthonukat vesztett embereknek szállást és ellátást kell biztosítani.
  • A vihar és az árvíz közvetlen, fizikai kárt okozott tárgyakban és infrastruktúrában: épületekben, autókban, utakban, utcabútorokban, berendezésekben. Az okozott károkat helyre kell állítani, a romokat el kell takarítani, az elpusztult javakat pótolni kell.
  • A katasztrófa miatt olajkutakat és –feldolgozókat, gyárakat, üzleteket kellett ideiglenesen vagy végleg bezárni, az árvízzel küzdő lakosok akkor sem tudtak dolgozni, ha esetleg a munkahelyük nem állt víz alatt. Mindezzel rengeteg termelés esik ki. A katasztrófa miatt cégek mennek tönkre, emberek veszítik el az állásukat, nekik segélyt kell fizetni, viszont nem termelnek.

A károsultak nagy része nincs biztosítva

Ami a közvetlen károkat illeti, a viharban és az özönvízben 30-40 ezer ingatlan pusztult el. A houstoni 300 ezer dolláros átlagos ingatlanárral számolva ez önmagában több, mint 15 milliárd dollár. A Moody’s tanácsadócég becslése szerint az ingatlankár összesen 30-40 milliárd dollár körül lehet.

https://www.youtube.com/watch?v=YzQGgyrxXiI

Ráadásul ennek a pénznek a nagy részét valószínűleg a károsultaknak maguknak kell kifizetniük: a USAToday biztosítási szakértőkre hivatkozva azt írja, a károsultak 80 százalékának nincsen árvíz-biztosítása. New Orleansben, ahol a Katrina pusztított, sokkal jobb volt az arány, ott a károsultak felének volt árvíz-biztosítása. Az alap biztosítási csomagok jellemzően csak szél okozta károkra terjednek ki, az árvízkárra kiterjedő csomagokért jóval többet kell fizetni. Houston nagy része kívül esik az árvízövezeten, így

a lakók nagy része nem kötött drágább biztosítást olyan kárra, amire nem számított.

Az amerikai fogyasztóvédelmi szövetség biztosítási részlegének igazgatója, Robert Hunter arra számít, a biztosítás nélküli károsultak igényelhetnek majd szövetségi segélyt, de az alacsony kamatú hitelt jelent. „Például 30 ezer dolláros kárra valószínűleg kapnak majd 25 ezer dollárt, amit kamatostul kell visszafizetni. És akinek már van jelzáloghitele, annak két adóssága lesz az ingatlanán.”

Wall Street-i elemzők szerint a biztosítóknak összesen így is 10-20 milliárd dollárnyi kártérítést kell majd kifizetniük. A Katrina 2005-ben közel 50 milliárd dollárjába került a biztosítóknak (2016-os árfolyamon számolva).

PORT ARTHUR, TX – AUGUST 30. (Photo by Marcus Yam/Los Angeles Times via Getty Images)

Szövetségi mentőcsomagra lesz szükség

Greg Abbott, Texas kormányzója úgy becsüli, államának 125 milliárd dollárnál „jóval több” szövetségi támogatásra lesz szüksége, többre, mint amennyire New Orleansnek volt a Katrina miatt, írja a Wall Street Journal.

Bármiféle szövetségi pénzügyi mentőcsomagot a Kongresszusnak kell jóváhagynia. Az első lépés, hogy a Trump-kormánynak be kell nyújtania a kérelmet egy mentőcsomagért, amiről a képviselők szavazhatnak. Az is lehetséges, hogy több mentőcsomag lesz, először egy kisebb gyorssegély, aztán, ha már világosabban látszik, pontosan mekkora kárt hagyott maga után a Harvey, egy újabb.