Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megpuccsolták Pécs polgármesterét?

Megpuccsolták Pécs polgármesterét?

A pécsi önkormányzat irányítását új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben – olvasható a Pécsma.hu-n. Az utóbbi hónapokban egyre növekvő számok érkeztek a város hiányáról, az 5 milliárdtól egészen a 24 milliárdig.

A stratégiai irányító testület létrehozásáról szerda este döntött a városi Fidesz-KDNP-frakciószövetség, a testület elnökévé Csizi Pétert, Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselőjét választották.

A Pécsma.hu azt írta: a stratégiai irányítótestület célja, hogy “a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen”.

Csizi a portálnak megerősítette, hogy a testületnek a polgármesteren és az alpolgármestereken kívül tagja lesz Pécs két egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselője, Hoppál Péter (szintén Fidesz) és ő maga is. A polgármester és az alpolgármesterek is megőrzik minden jogkörüket az új struktúrától függetlenül – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint új szakasz kezdődik a város irányításában.

“Közös erővel segíteni a város működését, szorosabbra fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között, és sokkal határozottabban bevonni a mindennapok gondolkodásába a város gazdasági és szellemi életének szereplőit” – fogalmazta meg a változtatási igényeket Csizi Péter.

“A közelgő választások, Pécs pénzügyi tennivalói, és az uniós fejlesztési források lehívásának finise kikényszerítette egy, a város működését dinamizálni képes testület létrehozását” – olvasható a lapnak adott nyilatkozatában.

Csizi Péter kitért arra, is hogy “szinte azonnal” át kell tekinteni a baranyai megyeszékhely hosszú távú működését, s kezelni kell a gazdasági problémákat, illetve új, hatékony megoldásokat kell alkalmazni a mindennapi működésben.

Csődközeli helyzet?

Március óta téma Pécsen a város hiánya, a május végén tartott közgyűlésen végül 5 milliárd forintot vallott be a városvezetés, ennyi hiányzott akkor a kasszából. Júliusban Páva Zsolt a Szabadpécsnek már azt mondta, az önkormányzati cégekkel együtt 9 milliárd feletti a hiány. Berkecz Balázs, az Együtt helyi politikusa általa megbízhatónak nevezett forrásokra hivatkozva azt mondta portálunknak, hogy 24 milliárd lehet a város teljes hiánya.

A helyi nem fideszközeli hírportálok közül a Szabadpécs szerint Páva Zsolt már csak nevében polgármester, a Pécsi Stop pedig nemes egyszerűséggel arról ír, hogy Csizi vezeti innentől kezdve a várost. Sanszos, hogy az események katalizátora az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pécsre látogat a PTE 650 éves jubileumával kapcsolatban, a Zoom.hu korábban úgy értesült városház közeli forrásból, hogy változások várhatóak a látogatás kapcsán az önkormányzatnál.

Próbáltuk elérni Csizi Pétert, Hoppál Pétert és Páva Zsoltot is telefonon, de egyikük sem elérhető. Kérdéseinket elküldtük e-mailben, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.