Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hónapok óta tud a vízügy a dunai szennyezésről, mégis hallgatnak

Hónapok óta tud a vízügy a dunai szennyezésről, mégis hallgatnak

Egy, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) honlapján a mai napig elérhető bejegyzésből kiderül, hogy június 23-án a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág “vízminőségének megőrzése és a vízhasználatok biztosítása érdekében” III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében szivattyús betáplálást rendeltek el.

Vagyis az illetékes hatóság hónapok óta tisztában volt a szennyezés tényével.

Ennek ellenére mérések bizonyítják, hogy a víz minősége a hatósági beavatkozás elrendelése után sem javult. Amint azt a Zoom.hu megírta, Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa a harmadfokú készültség életbe lépése óta többször is mintát vett az említett szakaszon , az elsőt több mint egy, a másodikat majdnem két hónappal a rendkívüli helyzet kihirdetése után. Az eredmények mindkét esetben sokkolóak voltak, ezekről itt és itt írtunk.

Többek között emberi ürülék is kerülhet a vízbe. Fotó: Halász Nóra

A harmadfokú készültség a konkrét esetben azt jelenti, hogy vizet kell átemelni a Duna-ágba a Kvassay-zsilipen keresztül. Arról ellentmondó információkat kaptunk, hogy ez megtörtént-e, illetve milyen hatékonysággal történt meg. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a szivattyúzás rendben zajlik, azaz a beavatkozás műszaki részével szerintük nincsenek problémák.

Baranyi Krisztina viszont másként látja. Egy korábbi bejegyzésében arról írt, nincs látszata annak, hogy a Kvassay-zsilipen keresztül valóban szivattyúkkal táplálnak vizet a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba. Véleménye szerint azért, mert a szivattyúk egyszerűen nem jutnak elég áramhoz…

Az emberek és az állatok egyaránt ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Fotó: Halász Nóra

Az Együtt politikusának mérései, és a zoom.hu személyes tapasztalati alapján is kétséges, mit jelent pontosan az, hogy a Főigazgatóság szerint „rendben zajlik” a szivattyúzás, ha a környéken élőket napi szinten veszélyeztetik a bekerülő baktériumok miatt kialakuló betegségek, mint a vérhas vagy a húgyúti fertőzések.

Lapunk korábban kereste a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot is a szennyezés miatt. Konkrét válaszok helyett azonban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz irányítottak, ahonnan eddig szintén nem érkezett magyarázat a Duna-ág állapotvál kapcsolatban.

Fotó: Halász Nóra

Vagyis az illetékes hatóságok hallgatása miatt továbbra sem tudhatja meg a közvélemény, hogy mi okozza a magas KOI-, BOI-értékeket vagy az e-coli, illetve coliform baktériumok jelenlétét. Amint válaszokat kapunk bármelyik szervtől, cikkünket frissítjük.