Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A nyárfapamacs tényleg idegesítő, de ettől még nem kellene irtani a fákat

A nyárfapamacs tényleg idegesítő, de ettől még nem kellene irtani a fákat

Hatalmas fehér csomókban száll a levegőben, mindenre rátapad, néha beleszáll az ember orrába, ezen kívül viszont semmilyen más kárt nem okoz a kanadai nyárfa. Legfőképpen allergiás tüneteket nem. A Fővárosi Közgyűlés a jobbikos Tokody Marcell előterjesztése alapján szerdán mégis úgy döntött: 2025-ig az összes vattázó fát ki kell vágni a főváros közterületein.

Az előterjesztést 19 igen és 2 tartózkodás mellett fogadták el, ebből is látszik, hogy a szálló pamacsok nemcsak az átlagemberek, hanem a politikusok életét is megkeserítik. Tokody Marcell például arra hivatkozott, hogy a nyírfavatta „rendkívüli módon irritálja a nyálkahártyát” és ha összegyűlik, akkor fokozottan gyúlékony.

Szerettük volna megkérdezni a fővárost, hogy az intézkedés pontosan hány fát érint, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdésünkre. Az viszont biztos, hogy az intézkedéssel egyetlen szakmai szervezet sem ért egyet, nemcsak azért,

mert a kanadai nyárfa teljesen ártalmatlan növény,

hanem azért is, mert évtizedekig tartana őket pótolni, és Budapest hatalmas zöldterületeket veszítene el. Ráadásul az előterjesztés már csak azért is túlzó, mert a kanadai nyárfák nagy része még csak nem is vattázik, egész egyszerűen azért, mert a hímek erre nem képesek.

Levegővel teli cső

„A kanadai nyárfa kétlaki, léteznek külön hím és női egyedei. Az utóbbi repítőszőrű termése az, ami valóban zavarhatja az embereket, csakhogy az egészségre teljes mértékben ártalmatlan” – mondta el a Zoom.hu-nak Dr. Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Intézet munkacsoport vezetője.

„Ezek a fehér repítőszőrők egyáltalán nem okoznak allergiás tüneteket. Ha a mikroszkóp alá helyezünk egy ilyen szálat, akkor tulajdonképpen nem mást látunk, mint egy levegővel teli, üres csövet” – tette hozzá.

A szálló termés valóban irritálja a nyálkahártyát, de allergiás tüneteket nem okoz. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szakember szerint a félreértésre az adhat okot, hogy a nyárfákkal egy időben kezdenek el virágozni a pázsitfűfélék is, amelyek valóban komoly allergének. Mivel azonban a fehér szöszök jobban szem előtt vannak, a legtöbb ember azt gondolja, hogy attól van rosszul.

A szakember éppen ezért óriási hibának tartja a fővárosi közgyűlésben elfogadott határozatot, amelyről egyébként előzetesen senki nem kérte ki a véleményüket.

„Ha valakit tényleg zavar a kanadai nyárfa, akkor inkább cseréljék le, amikor már elöregedett. Egy fa hatalmas érték, főleg a városban, és rengeteg idő kell neki, amire megnő” – mondta. Magyar Donát szerint az is megoldás lehet, ha a termésért felelős fákat erőteljesen visszavágják, ilyenkor 5-10 évig egészen biztosan nem okoznak kellemetlenséget. Ő azonban még mindig azt tartja a legjobbnak, ha a lakók elviselik ezt a pár hétig tartó termésszórást, és gyakrabban takarítják a közterületeket.

Az ÁNTSZ egyébként készített korábban állásfoglalást arról, hogy milyen fákat kellene ültetni a közterületekre, melyek nem zavaróak és allergiás tüneteket sem okoznak. Ilyen például a hárs. A probléma viszont már ott kezdődik, hogy az önkormányzatok ezt sem veszik figyelembe – mondta a szakember.

Budapesten már 10-15 éve nem ültetnek nőivarú nyárfákat, a nyeséssel pedig a maradékot is szabályozni lehet. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Tele van vele a Római-part

Teljes botorságnak tartja a döntést a Levegő Munkacsoport is. Lenkei Péter, a Környezeti Tanácsadó iroda vezetője még azt sem zárja ki, hogy a Római-part beépítésének is köze lehet hozzá, mivel ott rengeteg kanadai nyár él.

„A kanadai nyárfa nagyon jól bírja, ha vízben áll a gyökere, így ideális folyópartra telepíteni. Ráadásul nagyon gyorsan növő fa, viszont épp ugyanezért az élettartama is rövid, 40-50 évesen már öregnek számít és a korhadás miatt is veszélyes lehet” – mondta a szakember.

Budapesten egyébként 10-15 éve már kifejezetten figyelnek arra a kertészek, hogy ne ültessenek nőivarú kanadai nyárfát. Így az előterjesztés már csak azért is teljesen felesleges, mert a most zavaró fák rövid élettartama miatt nemsokára egyébként is megszűnik ez a probléma a városban.

„A közgyűlés határozata viszont pont olyan, mintha egyszer csak arról döntenének, hogy az összes Ybl-házat le kell bontani a fővárosban, csak azért, mert nem szeretjük Ybl Miklóst” – tette hozzá a Levegő Munkacsoport képviselője.