Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányközeli ügyvéd testvérének cége vitte a „sportos” közbeszerzéseket

Kormányközeli ügyvéd testvérének cége vitte a „sportos” közbeszerzéseket

Összesen 57 millió forintot nyert egy gödi cég olyan közbeszerzéseken, amelyek kiemelt sportágakhoz kapcsolódnak: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gumilabdákat, míg az Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szivacsból készült kézilabdákat és kapukat vásárol tőlük. A cég egyik tulajdonosa annak a Réczicza Istvánnak a testvére, akinek az ügyvédi irodája több, a Fidesz-kormányokhoz köthető ügyben is tevékeny szerepet vállalat jogi képviselőként.

Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjéből derül ki, hogy összesen 3100 szivacskézilabda kaput és 46500 szivacskézilabdát vásárol a MKSZ az iskolák számára. A tenderen a gödi Dalnoki Sport Kft. nyert közel 37 millió forintos ajánlatával, ők bizonyultak a legolcsóbbnak az induló öt cég közül. A VIII. kerületi fideszes polgármester, Kocsis Máté által vezetett Magyar Kézilabda Szövetségtől megtudtuk, hogy az MKSZ és a Magyar Diáksport Szövetség között kötött megállapodás értelmében a „Szivacskézilabdázás az iskolában” akkreditált pedagógus képzésre jelentkező, és ott sikeres vizsgát tevő tanárok iskolái kapják ezeket a sportszereket.

A Dalnoki Sport már korábban is jól szerepelt sportcélú közbeszerzésen, még márciusban derült ki, hogy

30 ezer gumilabdát vesz tőlük 20 millió forintért az Magyar Labdarúgó Szövetség.

A tavasszal zárult tenderen a nyertes Dalnokin kívül még két cég indult, a labdákat a 2017-es OTP Bank Bozsik-programban részt vevő gyerekek rúghatják. Az MLSZ honlapján olvasható ismertető szerint, „a Bozsik-program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése”, ebben az esetben is főként iskolákat láttak el labdákkal.

Egy kormányközeli szál

Nem ismeretlen a sportnagykereskedésben a Dalnoki Sport, a Gödre bejegyzett cégnek Budapesten, a Komáromi úton van az üzlete, illetve webáruházat is üzemeltetnek. A cégkivonat szerint, a Dalnoki Sport Kft-nek két tulajdonosa van, Dalnoki György és a felesége, Dalnokiné Réczicza Ildikó.

Utóbbinak az Átlátszó egy korábbi cikke szerint a testvére az a Réczicza István, aki ügyvédi irodájával az első Orbán-kormány idején komoly állami megbízások nyertese volt. Közreműködtek a diplomatalakásokat birtokló CD Hungary eladásában, de az ÁPV Zrt-től is kaptak megbízásokat. A második Fidesz-érában a washingtoni Sukoró per kapcsán bukkant fel a neve, a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda – a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával közösen -képviselte az államot. A két cég csaknem kétmilliárd forintos ügyvédi munkadíjhoz jutott az államtól.