Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
120 ezer forint pénzbüntetést kapott a holokauszttagadó könyv kiadója

A fővárosi főügyész közleménye szerint a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez megérkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás mellőzésével meghozott, nem jogerős végzést hozott, melyben a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt 120 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki a vádlottra, aki holokauszttagadó könyvet adott ki.

A vádemelés során a kiadó vezetője a szabad véleménynyilvánítás jogára hivatkozott, a Zoom.hu-nak pedig azt mondta, hogy nem tájékoztatták őket arról, hogy nem árusíthatják tovább az ominózus könyvet. A kiadó a magyar nyelvű könyvet az üzletében, valamint az általa működtetett webáruházban értékesítette. Utóbbi honlapon a vádlott a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak.

Ibolya Tibor főügyész felidézte azt is, hogy a vádhatóság indítványára még 2016 augusztusában a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el. Az ügyészség azt kérte vádiratában, hogy ezek a tartalmak végleg hozzáférhetetlenek legyenek, Ibolya Tibor szerdai közleményében azt írta: ezt a bíróság elrendelte.
Az ügyészség sem korábban, sem mostani közleményében nem nevezte meg sem a kötet szerzőjét, sem a kifogásolt könyv címét, sem a magyar kiadót.

(MTI)