Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ingyen és engedély nélkül használja Garancsi cége a fővárosi oszlopfüleket

Ingyen és engedély nélkül használja Garancsi cége a fővárosi oszlopfüleket

„Javaslat a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosítása érdekében szükséges döntések meghozatalára címmel” szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés egy előterjesztést, amellyel a jelek szerint Garancsi István cégét, a villanyoszlop-reklámokban utazó ESMA Reklám Zrt.-t akarják „kimosdatni”.

Fotó: Veres Viktor

Az előterjesztésben foglaltak szerint ugyanis az ESMA 2015-től reklámokat helyezett ki a villanyoszlopokra, „anélkül, hogy ehhez az oszloptulajdonos (BDK Kft., Fővárosi Önkormányzat, BKK Zrt.), vagy a közterület tulajdonos Fővárosi Önkormányzat hozzájárulást, illetve a BDK Kft. üzemeltetői engedélyt vagy hozzájárulást adott volna.”

Ráadásul az is kiderül az előterjesztésből, hogy az ESMA használati díjat sem fizetett a reklámkihelyezések után. A dokumetum szerint a BDK írásban jelezte a nem fizetés tényét, „az ESMA nem vitatta a használati díj iránti fizetési igényt. […] Az elszámoltatásról egyeztetések kezdődtek. Az elszámolási megállapodást legkésőbb a pályázati eljárás kiírásáig létre kell hozni.”

Az is érdekes adalék, hogy az előterjesztés szerint a főváros nem tudja pontosan, mennyi közvilágítási oszlopa van, és azok hol vannak. Csak annyit írnak, hogy „mintegy” 77 ezer. A villanyoszlopok és a telefonoszlopok üzemeltetése például nem a fővárosi önkormányzat feladata, ezért sem az önkormányzat, sem a BDK „nem rendelkezik naprakész, mindenre kiterjedő nyilvántartással.” Ebben nem várható változás, mert említett oszlopfajták „felmérése, beazonosítása és fővárosi nyilvántartásban rögzítése hosszabb időt és jelentősebb anyagi forrásokat igényelne.”

Az előterjesztésből kiderül az is, hogy nyílt oszlophasznosítási pályázatot akarnak kiírni öt évre – ami információink szerint egyértelműen Garancsi cégének helyzetbe hozását hivatott elősegíteni.

Fotó: Veres Viktor

Az ESMA nevét egyébként az előterjesztés III., a „Közvilágítási oszlopok jelen helyzetének rendezése” című pontjában írják le először, tulajdonképpen az Orbán-Simicska háború stációit felemlegetve. Az irat szerint az ESMA és a – közvilágítási oszlopok üzemeltetését mint közvilágítási közszolgáltató – ellátó BDK Kft. (Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.) 2001. októbere óta álltak szerződésben.

A villanyoszlopkra kihelyezett reklámok körüli jogi szabályozás többször is változott az elmúlt években: először 2012-ben módosították, amikor az autósok biztonságára hivatkozva betiltották az ilyen jellegű reklámokat. A valódi cél azonban az akkor még Orbán Viktor barátságát élvező Simicska Lajos helyzetbe hozása volt. Ez a terve nem jött be a kormánynak, de végül egy másik nagyvállalkozó érdekeit már sikeresebben „képviselték”.

A közúti közlekedésről szóló törvény (Kkt.) 2015 júniusában hatályba lépett módosítása következtében ismét lehetővé vált a reklámtáblák elhelyezése közúti oszlopokon – emlékeztet a szerdán tárgyalandó előterjesztés. Az addig spanyol-magyar kézben lévő, jelentős piacvesztést elszenvedő ESMA részvényeinek 100 százalékát alig egy hónappal korábban, 2015 áprilisában vásárolta meg a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló Garancsi István. Utóbbi módosítás Lex Garancsi néven terjedt el a köztudatban.