Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Észak-Korea hamar egyedül találhatja magát

Észak-Korea hamar egyedül találhatja magát

Kedd reggel Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott.

„Észak-Korea meggondolatlan akciója példátlan, komoly és súlyos fenyegetést jelentett nemzetünkre”

nyilatkozta Abe Sinzó japán miniszterelnök. A japán miniszterelnök azt is elmondta, hogy telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, és megállapodtak abban, hogy ezentúl nagyobb nyomást fognak gyakorolni Észak-Koreára. Rex Tillerson amerikai és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter szintén abban állapodott meg, hogy az eddigieknél is szigorúbb büntetőintézkedések bevezetésén gondolkodnak a kommunista ország ellen.

A kommunista ország már augusztusban azzal fenyegetőzött, hogy rakétatámadást intéz a csendes-óceáni amerikai sziget, Guam és az ottani légitámaszpont ellen. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető akkor úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna a támadást illetően. Trump korábban azt mondta, ha Észak-Korea nukleáris arzenált épít és fenyegeti az Egyesült Államokat, akkor: „Tűzzel-vassal fogunk válaszolni, amit még nem látott a világ.”

„Trump politikája egyelőre kiszámíthatatlan,

de arra nincs valós esély, hogy egy háborús konfliktust felvállaljon” – mondta a Zoom.hu-nak Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Az egyetemi tanár hozzátette, hogy Észak-Korea ezzel az akciójával csupán a figyelmet akarja magára felhívni. A szakértő szerint a kommunista ország el akarja érni, hogy komolyan vegyék nemzetközi szinten és kiakarja harcolni, hogy leüljenek vele egy asztalhoz. Ebben azonban Amerika nem lesz partner.

Trump szándékai még nem egyértelműek. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Folytatódhat a hidegháború

Külföldi szakértők is úgy gondolják, hogy Kim Dzsong Un ezzel a kísérlettel leginkább Washingtonra próbált nyomást gyakorolni. „Észak-Korea úgy véli, hogy a képességeinek bemutatásával megnyílik az út a párbeszédre” – nyilatkozta Okonogi Maszao, a tokiói Keió Egyetem emeritus professzora a Japan Todaynek. „Ezt a logikát azonban a világ többi részén nem értik, és így nem is lehet könnyű a helyükben lenni” – mondta.

A japán hadsereg nem is próbálta lelőni a rakétát, amely áthaladt Japán felett, majd három részre tört, és a vízbe esett Hokkaidó szigetétől keletre, jelentette az NHK japán közszolgálati csatorna. Szakértők azt is mondták, hogy Japán és Dél-Korea már egy ideje felkészült az ellenséges rakéták ellen, Washingtonban a Pentagon pedig megerősítette, hogy a rakéta valóban átrepült Japán felett, azonban az Egyesült Államokra nem jelentett fenyegetést.

Észak-Korea azt akarja, hogy komolyan vegyék végre. Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

„Az Egyesült Államok jelenleg Dél-Koreában és Japánban is hadgyakorlatokat folytat”– mondta Kis-Benedek József, aki szerint azonban nincs egyetlen egy olyan ország sem, amely fegyveres konfliktust akarna. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a most kilőtt rakéta kisebb volt, mint amilyennel Észak-Korea először próbálkozott. Szerinte az is jelzésértékű, hogy mind Oroszország, mind Kína is korábban megszavazta a kommunista ország elleni szankciókat, ezzel Észak-Koreának jelezték, hogy szövetségesei nem támogatják Kim Dzsong Un magatartását.

Kína régóta tart attól, hogy kitör egy súlyos konfliktus a Koreai-félszigeten, és akkor észak-koreai menekültek hulláma elárasztja a térséget. Kína szerint ekkor egyesülhet a két Korea, amely az Egyesült Államok szövetségese lenne. Peking ezért fenn akarja tartani a status quót. Kína számára Észak-Korea ütköző övezetül is szolgál közte és a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők között, de Japánnal szemben is. Dél-Korea az USA-val szövetségben technikailag most is háborút folytat Észak-Korea ellen, mivel a két Korea közötti háborút 1953-ban fegyverszünettel, és nem békétvel zárták le. Észak-Korea évek óta hangoztatja, hogy nem fogja feladni a ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverek kifejlesztését, mivel szükségét érzi az esetleges „amerikai agresszió” elleni fellépéshez.

Kis-Benedek József kérdésünkre elmondta, hogy a nemzetközi környezet egyáltalán nem kedvez Észak-Korea fenyegetőzéseinek, és hiába érzi magát szintén fenyegetve – a most is zajló amerikai hadgyakorlatokat minden évben megtartják – nem számíthatna külső segítségre, katonai fejletsége pedig még mindig elmaradott.