Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt az újabb kormányzati ígéret az állatvédelmi törvény szigorítására

Itt az újabb kormányzati ígéret az állatvédelmi törvény szigorítására

A kabinet legújabb tervei szerint ősszel kerülhet az Országgyűlés elé az állatvédelmi törvény régóta várt szigorítása. Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter legalábbis erre tett ígéretet egy írásbeli válaszban, amelyet a Zoom.hu szúrt ki a parlament honlapján. A tárcavezető válasza szerint jelenleg is zajlik az érintett civil szervezetek képviselőivel való egyeztetés az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szükséges módosításaival kapcsolatban.

Kiss László szocialista képviselő a miniszternek címzett kérdésében egyébként felidézte, hogy a jelenlegi ciklusban már több ellenzéki honatya is kezdeményezte a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását azért, hogy „az állatkínzók és állatgyilkosok” ténylegesen börtönbe kerülhessenek.

Ezeket a javaslatokat a kormánypártok rendre lesöpörték, és a helyzet csak akkor érte el a döntéshozók ingerküszöbét, amikor az állatvédők egy tavalyi deteki gyilkosság után, tízezres létszámú tüntetésen követelték a törvényi változásokat.

 

 

 

 

Tízezres tömeg 2016 tavaszán a budapesti Kossuth téren. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MSZP-s képviselő most azért fordult a földművelődésügyi miniszterhez, mert az őszi jogalkotási programban sem találta nyomát semmilyen állatvédelmi jogszabály-módosításnak. Fazekas Sándor válaszában sem szerepel konkrét dátum, vagy legalább hónap, csak annyi, hogy „jelenleg is zajlik az egyeztetés az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szükséges módosításaival kapcsolatban, amelyet ősszel tervezünk benyújtani az Országgyűlés elé.”

A tárcavezető ugyanakkor arról nem írt, hogy a Fidesz-KDNP 2010-es kormányzása óta eltelt hét évben miért nem léptek fel hatékonyabban az állatkínzókkal szemben. E helyett olyan hangzatos – bár kétségkívül igaz – mondatokat puffogtat, mint például az alábbi: „Ahhoz, hogy az állatvédelem területén felmerülő minden problémára hatékony és átfogó megoldás szülessen, mindenképpen szükséges a szabályozás kidolgozása során megfontoltan , körültekintően és az érintett tárcáknak együttműködve eljárni. Fontos, hogy az állatok védelme ne politikai kérdés legyen, és egy hangzatos, de tényleges megoldást nem jelentő szabályozással akarjuk elintézni, hanem valóban eredményre vezet ő rendelkezéseket dolgozzunk ki.”

Sokszor érezték átverve magukat az állatvédők. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fazekas Sándor ráadásul folyamatosan az állatvédő civil szervezetek mögé bújik parlamenti válaszában. „Az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek — a Kormányhoz hasonlóan — úgy látják (…)”; „Az állatvédők is elismerik (…)”; „Ezt az álláspontot osztják a civilek is”. A miniszter ilyen, és ehhez hasonló mondatokkal próbálja azt a látszatot kelteni, mintha minden a legnagyobb rendben zajlana az állatvédők és az illetékes tárca között.

Pedig ez koránt sincs így. Idén tavasszal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott ugyan egy tervezetet az állatvédelmi törvény módosítására, de ez leginkább olaj volt a tűzre az érintett szervezeteknél. Szerintük az, nem hogy rendezte volna a kaotikus helyzetet, hanem inkább a civilek jogainak korlátozására irányult, nem oldotta meg az állatvédelem egyéb problémáit és az állatkínzók elleni fellépést sem.

Időközben újabb és újabb brutális állatkínzások borzolták a kedélyeket. Egy Fülöp nevű kutya sorsa, majd halála újabb országos tiltakozáshullámot váltott ki.

https://www.facebook.com/allatkinzasellen/videos/449629235394916/

Ráadásul Fazekas Sándot (helyesírási hibáktól hemzsegő!) mostani válaszában kódoltan már az is szerepel, hogy az elmúlt években nyilvánosságra került, egyre több és egyre brutálisabb esetei ellenére a minisztérium és a kormány valójában nem is látja szükségét a törvény jelentős szigorításának. „A hatályos Büntető Törvénykönyv az állatkínzókkal szemben kellően szigorú. azonban az emberi életet és testi épséget mindenekfelett álló értéknek tekinti. Elfogadhatatlannak tartanánk, ha például a gerinces állat elűzése ugyanolyan büntetési tétellel fenyegetett lenne, mint az erős felindulásban elkövetett emberölés vagy a halált okozó testi sértés” – írja válaszában Fazekas Sándor.

Viszont hamarosan indul a választási kampány és abban mindenképp ígérni kell valamit a több millió állatvédő szavazónak.